Драгослав Пакић: Моје једномислије у оквиру ширег разномислија

Некада смо могли да бирамо између два зла и нисмо се жалили колико данас протестујемо када су и избор и понуда далеко већи

Ето тако, једном мислим да ми се не свиђа што Главни, док се обраћа опозицији, говори са висине. Јес да је у односу на њу виши за главу, али опозицији нико не може да забрани да Главног жели да лиши тог преимућства. То је, кажу, у демократији сасвим нормално и легитимно. Међутим, и опозиција би морала, бар понекад, да покаже како, поред жеље за влашћу, има и људске самилости према онима који још више пате.

Нека се само замисли како је идолопоклоницима у глави и нарочито у кичми, а о другим органима и да не говоримо, када морају пред шефом да се поклоне до црне земље и да га, при том, гледају право у очи. А његова два ока у глави и сама глава потпуно у облацима.

Такође ми се не свиђа што би ми поново да смо СВИ, СВИ, СВИ, а не схватамо да нас је СВЕ, СВЕ, СВЕ мање. И тако даље.

Некада смо могли да бирамо између два зла и нисмо се жалили колико данас протестујемо када су и избор и понуда далеко већи.

Против тога сам да опозиција пљује по скадарлијској калдрми, а после се жали како је калдрма клизава и како јој то намерно подмећу само да би се самооклизнула.

Није поштено и бити против фонтане на Славији због тога што фонтана не пева песме из њиховог родног краја где су оџаци задимљени, криви и да се, када у мимоходу прођу поред фонтане осете упрскано. То иде толико далеко да се и у Новом Саду, када покисну и када се упрскају, такође љуте на фонтану. Разумем само оне који су гњурећи упорно тражили Tree coins in the fountain, и нису нашли ништа осим оног певача који се крио на дну дна. И није вредео ни три паре.

Када сам некада ишао на добровољно давање крви обраћао сам се медицинским техничарима са „изволте, господине Дракула“! Верујте ми да нису крили понос у својим очима на сопствено грофовско порекло. Данас моја крв више ником није потребна и кажу да је довољно што ми узимају од пензије јер испада на исто. А и грофова је све мање.  Још горе је када одем на добровољно давање гласова. Тамо се осећам као крме у Техерану на Баш–чаршији. Сви ме гледају испод ока, зверају и покушавају да докуче у коју ћу се каљугу умочити. А мени, као и свакој другој свињи, лежи сваки каљ и свако блато. Само да је глиб довољно мокар, али не и транспарентан као бистра вода у фонтани где се све види и све зна.

Једино што ми се свиђа јесте када одем лекару, а он, пре него што ме и погледа, љубазно пита: Колико имате година? Шта вам би да дођете?

– Жалим се на повишени притисак, – кажем.

– Значи ви сте независни и слободни новинар… страни плаћеник … продана душа… пета колона. Џабе сте дошли, томе нема лека – декламује доца не дижући главу са папира.

– Прорадио ми је и камен у бубрегу – настављам.

– Нормално да је прорадио. Сваки дан се чује како је незапосленост смањена на задовољавајући ниво, а ви бисте хтели да се ваш камен провлачи кроз бирое за незапослене. Не може то тако! – закључи.

– Значи, црно ми се пише, поклоним се и кренем ка излазу док доктор узвикује

– Више се ником ништа ни црно, ни бело не пише. Сада су рецепти електронски. Такорећи невидљиви. Кад бисмо још могли да и пацијенте учинимо невидљивим, медицина би нам била као и политика – заврши доктор, поклони се и оде на састанак своје странке.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Разномислије

Tags: , ,

Оставите коментар