ПАТРИЈАРХ ДРЖАВНИЧКИ: Да нисмо дали томос МПЦ, Македонија би омогућила долазак Лаврова. И шта бисмо тад?

Далековидост одлуке о давању аутокефалности архиепископу Стефану и нашој благодарној браћи из МПЦ потврдила се колико сутра, преноси истинољубиво „С*ање ствари“ речи патријарха Порфирија

Патријарх Порфирије уручио томос Ватикана архиепископу Стефану (Фото: Танјуг)

Београд, 6. 6. 2022. (С*ање ствари) – Одговарајући на питање Би-Би-Си-ја поводом затварања ваздушног простора изнад Македоније и онемогућавања посете Сергеја Лаврова Београду, патријарх српски Порфирије је изјавио: „Већ сутрадан по давању томоса потврдила се далековидост моје и одлуке Сабора о давању аутокефалности архиепископу Стефану и нашој благодарној браћи из МПЦ. И председник Вучић се данас уверио да је ово winwin ситуација за све – да јуче нисмо издали томос МПЦ, Македонија би данас дозволила прелет авиона са Лавровом, и Председнику би остало само да каже: И шта ћемо сад?

Саопштење тзв. МПЦ: Хвала СПЦ на препоруци, чекамо томос од васељенског патријарха

Ако архиепископ Стефан и наша браћа из МПЦ и даље буду овако благодарна и томос СПЦ сматрају само „препоруком“ и „обичним парчетом папира“, патријарх је најавио да ће уместо уступања на коришћење српских манастира у Старој и Јужној Србији предложити епископу Бачком, Синоду и Сабору да се сви манастири и званично поклоне сестринској МПЦ. Такође, патријарх инсистира да се Сабор – уверен је једногласно, као и досад – извини браћи из МПЦ што су толико дуго чекали да им се призна власништво над имовином која никад није била њихова.

Говор патријарха о „Цркви у Србији“ (Извор: Снимак екрана/СПЦ)

„Покренућемо и питање преименовања Србске православне цркве у Цркву Србије – да се комшије не љуте, а и да олакшамо посао Председнику“, убитачно је поентирао патријарх Порфирије.

(С*ање ствари)



Categories: Вести као да су праве

Tags: , , , ,

11 replies

  1. Требало би Првославу Периновском и Стојану Вељановићу дати по Томос. И то аутоматик. Па организовати трку од Београда до Рима. Преко Охрида и Стамбола. Па нека покажу Вратоломије које знају. Побједнику пјесма „У Стамболу, на Босфору“. Утјешна награда је пјесма „Ин корпоре сано“.

    51
  2. @Момчило

    Одличан предлог прве награде. Да подсетимо оне који су заборавили како иде првих неколико стихова те песме:

    У Стамболу, на Босфору
    Болан папа лежи
    Душа му је на умору
    НАТО пакту тежи

    38
  3. Oно Срба у Црној Гори се уби да се одбрани од увођења у говор катастрофалног термина ,,Црква Србије“, већ на доследном и искључивом коришћењу назива Српска Православна Црква. Почивши патијрарх Иринеј је врло водио рачуна о коришћењу правилних географских назива за подручја где су Срби вековима живели – Далмација, Лика, Крајина, Кордун.

    Шта рећи, осим срам било патријарха Порфирија.

    40
    1
  4. Nas Patrijarh Srbije, do sada jedinstveni Patrijarh, koji oseca puls vremena i sadasnjice. Sva podrska i samo tako!

    6
    37
  5. Одавно је све јасно са Г- Перићем (патријарх Цркве Србије), не љуби се папинска рука тек тако!?!
    Старе паметне жене у Херцеговини (родном мјесту СВЕТОГ САВЕ И СВЕТОГ ВАСИЛИЈА), када би неки члан породице много застранио стрнпутицом попут Г- Перића, знеле би рећи „куку му ко му је“!
    Но СЛАВА ГОСПОДУ БОГУ, НАС ГЛЕДА И ЧУВА НАШ СВЕТ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ. Требамо сви сваке недеље у Раковиуцу и молити се нашем ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ!!!!

    26
  6. Праве нам фанаропортиријевци, уместо светосавске, светоиринејевско-папску Цркву усред Београда!

    21
  7. Молити се Светом Сави, Симеону и Краљу Првовенчаном, Стефану Дечанском, цару Лазару и ђакону Авакуму!

    25
  8. Како би то Македонија омогућила долазак Лаврова? Образујте се!

    1
    19
  9. @Мома

    Неки људи не виде сарказам и иронију чак ни када их ударају по челу…

    16
  10. Duhovito! Na zalost, ne bih se cudio da je ovaj nas zvao vlasti okolnih drzava da ne dozvole prelet Lavrovu!

    12
    4
  11. Da je ” Nas sveti patrijarh Pavle ” obavljao svoju duznost patrijarha kako valja ovoga danas ne bi bilo. Ove sve danasnje izdajnicke vladike su njegov “kadar”. Ukljucujuci i sadasnjeg patrijarha.

    4
    8

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading