Саопштење тзв. МПЦ: Хвала СПЦ на препоруци, чекамо томос од васељенског патријарха

Процес између две цркве завршен је у Београду издавањем званичнога документа, као својеврсне препоруке којом се наша Света Црква представља као спремна и достојна аутокефалности, стоји у саопштењу

Архиепископ Стефан (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Македонска православна црква –  Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) издала је саопштење у којем наводи да је акт који јој је уручен у недељу у Београду документ којим се заправо препоручује аутокефалност МПЦ-ОА.

Саопштење преносимо у целости:

„Благодаримо милосрдном Богу, као и сестринској Српској православној цркви (СПЦ) на снисходљивости и исказаној љубави према помирењу и на благовременом и брзом решавању међусобних односа и административних аспеката, који су произашли из поступака Велике Христове Цркве у Цариграду [Васељенске патријаршије], чином враћања у канонско јединство Охридске архиепископије и свим досадашњим напорима.

Овај процес између две цркве (СПЦ и МПЦ-ОА) завршен је у Београду, као обострано решење, издавањем званичнога документа, као својеврсне препоруке којом се наша Света Црква представља као спремна и достојна аутокефалности.

Обавештавамо да ће у наредноме периоду, током званичне посете Фанару за Педесетницу (12. јуна), коју с великом радошћу очекујемо и која ће бити наше официјално прихватање у православно литургијско и канонско јединство, Васељенска патријаршија бити извештена о одлуци СПЦ да затвори сва административна питања између две цркве.

Изражавамо пуну црквену наду да ће у будућности, односно када буде одлучено, финализација нашега црквенога питања почети издавањем општепризнатога томоса од стране васељенскога патријарха, Вартоломеја, према његовим канонским и историјским надлежностима.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 6. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

  1. Па ово је још горе нео што смо мислили.

    38
  2. Раковићу! Чворовићу! Пророковићу! Уааааааааааааааааааааа! Уааааааааааааа! Уаааааааааааааа!
    ******** ****** ********Где вам је част, где вам је савест, где вам је поштење? За колико се сребрњака продајете, срам вас било?! СРАМ ВАС БИЛО !!!
    Бокане, погледај се у огледало, живота ти. Па онда реци: „Мајумун себе гледа у зрцало…“.

    28
    3
  3. Соопштенија на СМР-ДА (Северно Македонски Расколниците – Дојранска Архиепископија: Ние очекуваме да нам Томос АПН уручи Њофра во црквата Светот Сафија по препорака на фра Вратоломије.

    19
  4. „Што се грбо роди, време не исправи“. Македонска православна црква ће трајати док траје и Северна Македонија, а она ће трајати док буде имала подршку западних спонзора и док се не промене тренутне геополитичке околности, које су почеле да се мењају.

    (Северно) Македонци су заборавили да имају спорове око имена и идентитета са Грцима и Бугарима, а да Шиптари отворено претендују да отцепе западну Македонију и да је припоје (Великој) Албанији. Једино им Србија не прави идентитетске и територијалне проблеме, а Македонци постали од Срба. Иронија!

    У великом ресетовању и препакивању Балкана, које следи, Македонци ће опет пружати руке ка својој старијој браћи. То је њихов усуд, кога сада ни Срби и Македонци нису свесни, и зато у народу не треба распиривати међусобну мржњу, него примирити емоције и „гледати даље“ од дневне политике.

    17
    1
  5. Тек ће се видети шта су ова 42 комада изгласала! У питању је историјска издаја против српског народа, у коју је, ни мање ни више укључено, највише свештенство! Дуго су бирана ова 42 комада и одстрањивани „неподобни“. Сада су остали све „подобни“. Види се по томе да су једногласно изгласали аутокефалност секташа и људи без идентитета.
    Замислите, неком од њих поверите неку тајну од геостратешког, духовног или било ког другог значаја за Србе?! Јасно је шта би се десило, него кључно је, у чије име поклањају ова 42 комада? Па то није њихово! Заборавили су да СПЦ сачињава пре свега народ!

    25
    5

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading