Сергеј Лавров: Забрана прелета потез без преседана, али нико неће моћи да уништи наше односе са Србијом

Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле су прелет авиона руске владе кроз свој ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији

Сергеј Лавров (Фото: Пресс-служба МИД РФ)

Марија Захарова: Земље НАТО затвориле српско небо за Лаврова

Земље које окружују Србију затвориле су небо за авион Сергеја Лаврова, затворивши тако још један канал комуникације, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, истичући да Москва није та која прави нову „гвоздену завесу“, већ да је Европа та која ограђује Русију.

„Баш данас, пре једног сата, земље које окружују Србију затвориле су канал везе, не допустивши прелет авиону Сергеја Лаврова, који се спремао за посету Србији. Руска делегација је требало да стигне у Београд ради разговора. Земље-чланице Европске уније и НАТО-а затвориле су ваздушни простор, затвориле су још један канал за комуникацију“, изјавила је Захарова за италијански телевизијски канал „Ла7“.

Она је нагласила да Русија не намерава да диже „гвоздену завесу“, али да то чини Европска унија.

Марија Захарова (Фото: Дариа Антонова/Регнум)

„Гвоздене завесе неће бити, у крајњој мери, с наше стране, не морате се бринути, Европска унија је та која завесом ограђује Русију. Ваше грешке су у томе што сте превише егоистични, што мислите да сте у центру света, да поред вас на свету нема других народа. Немате морално право да некога учите нечему“, рекла је Захарова.

Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле су прелет авиона руске владе кроз свој ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников потврдио је за Спутњик да је Подгорица забранила прелет авиона руске владе кроз црногорски ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.

Абазовић: Будућност Црне Горе је сигурна, ми смо НАТО

Претходно је амбасадорка Русије у Софији Елеонора Митрофанова потврдила да је Бугарска одбила да обезбеди ваздушни коридор за авион руске владе.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је председник државе Александар Вучић принуђен да се лично бави логистиком посете шефа руске дипломатије Србији, најављене за 6. и 7. јун.

Она је додала да је положај званичног Београда додатно закомпликовало то што се очекује и посета канцелара Немачке Олафа Шолца Србији 10. јуна, а тренутак у спољној политици је такав да „нико ни са ким не жели да разговара, а још мање да слуша другог“.

Gosti N1 o Lavrovu: „Win-win“ situacija – mi nismo otkazali, a on ipak ne dolazi

У понедељак у 10.00 сати планиран је сусрет амбасадора Русије у Србији Александра Боцан Харченка и председника Александра Вучића који је раније такође рекао да се ситуација у вези с посетом Сергеја Лаврова Београду компликује. У понедељак у 19.30 председник Србије ће се обратити грађанима у вези с тим питањем.

У петак је Марија Захарова саопштила је у петак да ће шеф руске дипломатије посетити Србију 6. и 7. јуна. Током посете планиран је сусрет с председником Србије, шефом српске дипломатије и председником Народне скупштине. Према речима Захарове, планирано је да се детаљно размотре питања билатералне политичке и економске сарадње, размена мишљења о ситуацији на Балкану, као и низ међународних проблема.

(Спутњик/Искра, 6. 6. 2022)

Константин Косачов: Реакција Русије и Србије треба да буде заједничка и оштра

Реакција Москве и Београда на затварање ваздушног простора за авионе руског министра спољних послова Сергеја Лаврова треба да буде заједничка и изузетно оштра, изјавио је заменик председавајућег Савета Федерације Константин Косачов.

„Данашњи демарш, наравно, није у вези са авионом. Он је усмерен против Русије као државе и против Србије као државе. Реакција ће, надам се, бити заједничка и изузетно оштра, у формату не само дипломатског протеста, већ и конкретних, практичних одговора“, написао је Косачов на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, садашње колективно одбијање Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније да пропусте Лавровљев авион у Србију, без сумње, није одлука ове три земље.

Константин Косачов (Фото: Sputnik/Алексей Даничев)

„Све три земље су, уласком у НАТО, озбиљно и на дуго изгубиле суверенитет, а Европска унија за њих је само параван за ове срамне околности. Ради се о НАТО-вом демаршу, а без Сједињених Америчких Држава њега не би било“, уверен је сенатор.

Према његовим речима, оваквим директним мешањем у билатералне послове две суверене европске земље које нису чланице Алијансе, Русије и Србије, НАТО покушава да „зароби и потчини“ остатак Европе. Након тога следи ширење Алијансе на остатак света, где је Кина стратешки циљ број два после Русије, нагласио је Косачов.

(Спутњик/Искра, 6. 6. 2022)

Сергеј Лавров: Забрана прелета потез без преседана

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров назвао је потез трију земаља да забране прелет руског авиона којим је требало да дође у посету Србији „без преседана“ и додао да и даље очекује објашњење због одлуке које су донели.

Лавров је навео да ће, уместо доласка у Србију, позвати шефа српске дипломатије Николу Селаковића у посету Москви, пренео је Ројтерс.

„Главна ствар је да нико неће моћи да уништи наше односе са Србијом“, истакао је Лавров.

Сергеј Лавров: Путин направио паралелу између Донбаса и Косова да би указао на двоструке стандарде Запада

Из руског министарства спољних послова синоћ је саопштено да су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора затвориле свој ваздушни простор за прелет авиона којим је Лавров требало да дође у Београд. Кремљ је то, како наводи Ројтерс, описао као „непријатељски потез“.

„Ако је посета руског шефа дипломатије Србији на Западу виђена као претња светских размера, онда на Западу ствари стоје прилично лоше“, рекао је Лавров.

(Ројтерс/РТС, 6. 6. 2022)

Александар Вучић: Харченко ме обавестио о разлозима недоласка Лаврова

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, који га је обавестио о разлозима отказивања посете министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Амбасадор Боцан-Харченко рекао је да је министар Лавров онемогућен да дође, јер авион руске владе није добио неопходне дозволе за прелет на рути до Београда, уручивши председнику Вучићу одговарајуће документе. Такође је изразио захвалност српским властима на помоћи у припреми посете, наводи се у саопштењу из Председништва.

Председник Вучић је изразио незадовољство због околности које су спречиле долазак шефа руске дипломатије Лаврова. Он је рекао да ће Србија, упркос свему, чувати независност и самосталност у политичком одлучивању, наставити европски пут уз неговање традиционалних пријатељских и партнерских односа са земљама на свим континентима и очување војне неутралности.

На састанку је речено да се очекује да ускоро дође до састанка шефова српске и руске дипломатије Николе Селаковића и Сергеја Лаврова.

Председник Вучић је рекао да се нада да ће се ускоро вратити време мира и сарадње, те да ће дијалог и разговор постати једино средство комуникације у савременом свету.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о бројним темама из билатералних односа Србије и Русије, констатујући неопходност детаљнијих разговора на свим нивоима.

Председник Вучић је рекао да ће током дана српској јавности објаснити детаље везане за посету министра Лаврова.

(РТС, 6. 6. 2022)

Наслов, приређивање и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading