Алексеј Токарев: Увек је боље слушати Лаврова, него Шојгуа

Тоталност садашњег рата са Западом је варљива: уобичајени бизнис се неће ускоро вратити, али наш век ће видети и укидање санкција и помирење непријатеља. За ове врсте миротворства неопходне су дипломате

Сергеј Лавров, Сергеј Шојгу (Фото: Профимедиа/Вечерње новости)

(Взгляд, 3. 6. 2022)

Политика и фудбал су две друштвене појаве о којима сви знају све. Политика је део онога што видимо свакодневно, и можда управо њена свакодневна појава ствара илузију разумевања свега. Са истом очигледношћу са којом смо за две године масовно почели да будемо стручњаци за пандемије, сојеве и вакцинације, иако смо толико година живели раме уз раме са сертификованим инфектолозима и вирусолозима.

Међународни односи и дипломатија су такође простор свезнања. Нема потребе за размишљањем, проучавањем, истраживањем, прикупљањем база података, савладавањем нових метода. Довољно је свако вече укључити телевизор са којег ће упућени људи објашњавати ко је у сваком сукобу у праву и шта желе светски лидери. Свако ко има телевизор и паметни телефон сад може да прича о међународној политици. Сумњичавост није својствена општем читаоцу и гледаоцу, па се у сваком дијалогу могу чути и прочитати фразе попут „Путин ће то урадити зато што…“, „Бајден то неће учинити зато што…“.

А осим тога, шта раде ове дипломате? Радни алат дипломате – мозак, глас и руке – не подразумева жуљеве, што значи да ова углађена лица, неговани дланови и лепо скројена одела никако не могу да припадају онима који се заиста труде. Да, они раде у иностранству, живе одлично, седе у својим канцеларијама, потписују папире, али нека пробају да поору њиву у близини Рјазања…

Алексеј Токарев (Извор: fedpress.ru)

Међутим, пробајте ви да користите неки дипломатски инструмент. Замислите комуникацију са било којом особом која вам је важна, али у условима када немате виши статус, снагу која је моћнија, новац којег је више. Замислите да је ваша рођена сестра прво пљунула на гробове заједничких родитеља, а затим узела за таоце своју децу, која су још увек ваши вољени нећаци, и прети да ће их све побити. Можда сте од ње одавно уморни, хтели би да дигнете руке од свега и пустите је да се уда за Пољака, ако већ толико жели да путује у Европу без визе, али вам је жао деце. И треба да комуницирате. Ето, покушајте такву у нешто да убедите.

Шеф који виче, свадљива жена, дрска деца, препотентни родитељи – промешајте епитете и именице у било којој комбинацији, пролазећи кроз ове интелектуалне вежбе. У једном тренутку ћете схватити да је лакше изаћи из комуникације, оставити све како јесте, прекинути контакт, одложити разговор. Вероватно нико неће умрети. Али када дипломате престану да разговарају, наступа војска. У том смислу, слушати Лаврова је увек много боље него слушати Шојгуа. Земља је мала планета: док у Украјини ратујемо са Сједињеним Државама (иако не директно, већ преко „проксија“), са њима у УН разговарамо о будућности нуклеарног неширења. Шта год да се дешава у односима међу нама у одређеним регионима света, „нуклеарка“ је вечна сфера неопходних преговора. Тоталност садашњег рата са Западом је варљива: уобичајени бизнис се неће ускоро вратити, али наш век ће видети и укидање санкција, и руковање лидера зараћених земаља и помирење непријатеља. За ове врсте миротворства неопходне су дипломате.

Рат је етичка анти-норма. Њу треба спречити свим средствима. Али рат је такође – историјска норма. Смена рата и мира је смена дана и ноћи. Природна и вечна док год људи живе. Чак и док траје рат, дипломате су потребне, јер управо оне приближавају прекид непријатељстава, понекад ништа мање ефикасно од војника и официра. Преговори, посебно они који су паралелни са непријатељствима, увек су спор процес. Тихо, да не нашкоде, често мимо јавности, без икаквих приручника и припрема (једноставно зато што у разговору са непријатељем постоји огроман простор за креативност) дипломате опипавају за тактику за спровођење стратегије коју су одредили политички лидери.

Има још добрих вести. Јавно мњење неће дипломатама одузети професију, као што је не може одузети ни фудбалским специјалистима. О фудбалу може да прича свако. Али да буде класни нападач или тренер – то могу само појединци. Док се човечанство не уништи глобалним ратом, постојаће и велике дипломате – баш као и велики играчи и тренери, јер од „разговарања“ до „учествовања“ и од „учествовања“ до „ефикасног рада“ постоји огромна дистанца, која се може превладати вишегодишњим, често несебичним напорима и губицима, али никако не и са пар дневних кликова на паметном телефону.

Зато: цените дипломате исто колико и војску.

Аутор је виши научни сарадник Московског државног института међународних односа (МГИМО)

Са руског посрбио: Желидраг Никчевић

Опрема: Стање ствари

(Искра, 6. 6. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. Англосаксонци,
  ако не будете желели да разговарате и договорите се са једним Сергејем, Сергејем Лавровим, мораћете да послушате другог Сергеја, Сергеја Шојгуа, коме тепају и као Сергеј Бореј, Сергеј Антеј, Сергеј Искандер, Сергеј Јарс, Сергеј Сармат, Сергеј Воз Страве (Баргузин), Сергеј Калибар, Сергеј Кинжал, Сергеј Циркон, Сергеј Белгород Посејдон…

  16
  1
 2. Politika. Sergej. I jedan i drugi.

  Dva mikronaroda u dve mikroteritorije u istom danu u istom satu i u isto dva minuta “zabranjuju” let Ruskog aviona, čiji let preko tih “teritorija” u slučaju da se uopšte desi, traje dva minuta i dve sekunde.

  Čudna slučajnost da ta dva mikronaroda ili te dve mikroteritorije, su Pravoslavni Hrišćanski narodi kojima
  upravljaju Šiptari.

  Preko Fašingtona.

  Grozni je “otišao” 1980 godine.

  Posle 42 godine, njegovo dvoje “nedonoščadi” od njegovih šest iz “jajca” i dalje NE skreću sa njegovog
  puta.

  Fudbal. Pižon. 1990 godina.

  Srpska Crvena Zvezda pobeđuje 1990 godine sve redom.

  Srpskim srcem. Svaki Srbin i Srpkinja su bili tada sa
  Zvezdom. Srpskom.

  Od 1990 godine, čekam evo 32 godine da jedanaest
  Srba stoji kao jedan na sred bilo kog “zelenog” travnjaka, na bilo kom delu bilo kog kontinenta i

  Punih pluća,
  Punih usta,
  Punog srca,
  Punih očiju,

  Pevaju,
  Ponosno,

  Srpsku himnu.

  Svi ko jedan.

  Tada ću znati da Srpska fudbalska reprezentacija
  pobeđuje, sve redom.

  A u prvom redu, sama sebe.

  Do tada i za politiku i fudbal ostaju oni koji nisu još:

  “Skrenuli sa njegovog puta”.

  Od “jajca” do “umrovca”.

  8
  2
 3. Није С.Шојгу крив што је С.Лавров бољи саговорник од њега.

  Проблем са Шојгуом је техничке природе — наиме, његове поруке бивају испоручене превеликом брзином, то јест, (много) већом од брзине звука.

  А док звук стигне до примаоца поруке, овога више нема да “чује” поруку.

  16
  1

Оставите коментар