Сергеј Лавров: Путин направио паралелу између Донбаса и Косова да би указао на двоструке стандарде Запада

Лавров подсетио да је Путин више пута истицао да Русија у потпуности подржава позицију Србије и да ће подржати оно решење које буде прихватљиво за српски народ

Сергеј Лавров (Фото: Пресс-служба МИД РФ)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров објаснио је у интервјуу за РТРС зашто је руски председник Владимир Путин направио паралелу између Косова и Донбаса, што је у српској јавности изазвало бурне реакције.

Упитан да прокоментарише то што се у јавности све чешће говори о изјави руског председника Владимира Путина у којој је повезао питање Донбаса и Косова и да се Србија због тога налази невероватним притиском, као и да ли то значи одустајање од подршке Србији што сугеришу поједини медији, чак и у Србији, руски министар каже:

„Провокатора свуда има много. Ради се о томе, како ја схватам, о изјави председника Путина која се тиче пресуде Међународног суда правде о законитости једнострано проглашене независности Косова. Чуо сам када је председник Вучић говорио о томе. Мислим да је то неспоразум“, рекао је Лавров.

Александар Вучић: Србија под великим притиском да призна Косово, ситуација погоршана после Путинове изјаве

Он даље наводи да је независност Косова била проглашена 2008. године и да се тада нису водиле никакве борбе и да је постојала Резолуција Савета безбедности УН 1244 чију су примену косовски лидери категорички одбијали.

Бивши фински председник Марти Ахтисари је у име УН водио преговоре између Београда и Приштине да би се та иста Резолуција испунила, наводи он.

„Понављам још једном да није било никакве претње по становништво Косова ни по суседне области Србије. Преговори су могли да се наставе али уместо тога Ахтисари је изненада рекао да морају да постигну договор у одређеном временском периоду. Чим је то рекао, косовски Албанци су престали да учествују у преговорима. Проглашена је независност. А Међународном суду УН с молбом да да мишљење о легитимности тог процеса обратила се влада Србије августа 2008. године. Нас су молили да подржимо то обраћање. Мишљење које је дао Међународни суд иницирао је Београд, тадашња влада Србије. Запад је активно пропагирао и поздрављао, ми нисмо исказивали никакве емоције“, рекао је шеф руске дипломатије у интервјуу за РТРС.

Лавров у интервјуу РТРС: Додик је пријатељ Русије, а и ми смо његови пријатељи

Према његовим речима, 2014. године под утицајем догађаја који су започели крвавим антидржавним превратом у Украјини и покушајем нациста да заузму Крим, Кримљани су одржали референдум а Запад је почео да показује незадовољство.

„Тада је председник Путин рекао да ми одлично знамо њихове дупле стандарде. Сећамо се како су се радовали када је Међународни суд правде саопштио да једнострано проглашење независности може да деси и без сагласности централних власти. Он је то рекао искључиво да би указао на апсолутно лицемерје, дволичност и двоструке стандарде Запада“, истакао је Лавров.

Он је још подсетио да је Путин, када је реч о преговорима о решењу питања Косова, више пута и на састанцима са српским председником и у својим јавним обраћањима, истицао да Русија у потпуности подржава позицију Србије и да ћемо подржати оно решење које буде прихватљиво за српски народ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 5. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Dvostruki standardi.
  Dvoličnost.
  Do.
  Dna.

  Zemlja (zemlje) koje su vodile najviše ratova svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje proizvode najviše oružja na svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje imaju najviše stacioniranih vojnika i oružja svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje su upotrebili atomsko, hemijsko i biološko oružje svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje su pobile najviše civilnog stanovništva, ranile i osakatile svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje su opljačkale prirodna bogatstva drugih zemalja i naroda svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje su ubijale i ubijaju svakodnevno pojedinačno svugde po svetu, ranije na zemlji, lično a kasnije iz vazduha, dronom, bezlično od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja (zemlje) koje su uvodile sankcije svih vrsta mnogim zemljama svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja ( zemlje) koje su najviše ekološki zagadile sve zemlje i vode sveta svugde po svetu od 1946 godine pa do danas se zalažu za mir.

  Zemlja ( zemlje) koje su najviše puta na celome svetu izgovorile reči:

  Mir,
  Sloboda,
  Pravda,
  Ravnopravnost,
  Jednakost,
  Prava,
  Ekonomska,
  Politička,
  Kretanja,
  Zdravlja,
  Vode,
  Hrane,
  Za sve i svakoga na svetu su zemlja (zemlje) koje su najviše puta na celome svetu od 1946 godine, izgovorile LAŽ.

  Zemlja ( zemlje) koje su od 1946 godine najviše puta na celome svetu izgovorile LAŽ, su zemlje koje NISU
  dvolične.

  LAŽ je njihovo LICE.

  JEDNOLIČNO.

 2. А у којој „Србској јавности“,је ова Путинова изјава ,је изазвала „бурне реакције“?,Немојте људи мешати бабе и жабе.Има Срба по духу ,а да нису по генетици и крви,а још више Срба -Несрба,изрода и непријатеља свега Србскога,који јесу назови срби по генетици и крви,а да нису по духу.Сетите се Господње приче о опљачканому Јеврејину од стране разбојника.И ко испаде Ближњи његов.Не Јеврејин.И зато цу реци „Сачувај нас Боже од Срба – Несрба,а од осталих чувацемо се сами из Твоју помоч“.

Оставите коментар