Стеван Гајић: Вучић покушава да се договори са Западом, али Срби су на страни Руса

Отказивање посете министра Лаврова крајње је непријатно за Србе, али ово није први пут да смо у непријатељском окружењу. Срби су поново на правој страни историје, изјавио Гајић

Сергеј Лавров (Извор: Иван Шилов/ИА Регнум)

(ИА Регнум, 6. 6. 2022)

Забранивши прелет авиона Владе Русије са министром иностраних послова Сергејом Лавровом изнад своје територије на путу ка Србији, Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора упутиле су директан изазов Русији, изјавио је руској агенцији Регнум научни сарадник Института европских студија у Београду Стеван Гајић.

Посета је најављена је за 6. и 7. јун, али је 2. јуна председник Србије Александар Вучић неочекивано изјавио да се Лавровљева посета „компликује“, да би три дана касније београдски лист Вечерње новости објавио да су три државе које се граниче са Србијом ускратиле дозволу прелета, а убрзо је амбасадорка Русије у Бугарској Елеонора Митрофанова потврдила да је то одлука званичне Софије.

„Три балканске земље минирале су раније планирану званичну посету шефа руске дипломатије Србији“, рекао је Гајић. „Такви поступци могу само додатно мотивисати Русију да у неком тренутку пробије коридор до свог балканског савезника“.

НЕИЗВЕСТАН ДОЛАЗАК ЛАВРОВА: Црна Гора, Северна Македонија и Бугарска му забраниле прелет, Вучић сутра са Харченком

Он је одлуку тих трију земаља окарактерисао као „бахатост највишег ранга“, оценивши да то није добро ни за Србију, која ће сада бити под још јачим притиском, упркос свим договорима које српске власти покушавају да постигну са Западом.

„Срби су на страни Руса. То су показала сва најновија истраживања јавног мњења. Што дуже трају догађаји у Украјини, позиција српског народа у том погледу само јача. Срби су током историје, због таквог става, доживели многа страдања, али су из два светска рата изашли као победници, јер су били на правој страни историје“, нагласио је Гајић.

Поводом посете Београду пре неки дан представнице Европског парламента Виоле фон Крамон, чланице немачке Зелене странке, из које је и шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, он је приметио да су припадници те партије увек међу најватренијим НАТО јастребовима. Тако су упамћени и током агресије тог војног савеза на СР Југославију 1999. када је Јошка Фишер, такође представник Зелених, био немачки министар спољних послова.

Стеван Гајић (Фото: Печат)

„Политику те партије боље од свега илуструје немачка комедија ‘Опет он’ (Er ist wieder da), у којој се 2014. године Адолф Хитлер буди у Берлину. Вођу Трећег рајха потпуно су разочарали неонацисти, али га је одушевила Партија зелених. Чини ми се да је ово добра метафора која описује оно што се данас дешава. Ови немачки Зелени уче нас Србе шта је права страна историје. То је крајње непристојно, пошто је та иста Немачка само у 20. веку три пута покушала да истреби Србе“.

Према речима Гајића, отказивање посете министра Лаврова крајње је непријатно за Србе, али ово није први пут да је српски народ у непријатељском окружењу.

„Срби су поново на правој страни историје“ истакао је Гајић. „Не треба Немци нас да уче шта да радимо. А српске власти, које желе да бескрајно лепршају између два пола, знају да је народ за Русе и ту чињеницу једноставно не могу да игноришу“.

Са руског посрбио: Стеван ГајићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Ја немам никакве илузије да у свему овом главну улогу има АВ . Председник који има пријатеља Ђукановића , македонцима је дао аутокефалност, добар је са бугарима не може да утиче на њих ???? Ако Лавров не дође , успеће му да нас удаљи од Русије а то му је главни циљ и после каже , ето Русија је немоћна да нам помогне , наш интерес је Запад ( који нам је узгред речено заклети , крвави непријатељ и наш доказани убица ) . Тотално болесно као оно у Јапану . Срдачно дочекују убицу највећег у њиховој историји који их је сатро као никог у свету , атомским бомбама ( и до данас им не пада на памет да се извине ) , а забрањују улазак у земљу Русима . Болесно да не може горе .

  42
  5
 2. Srpski pravoslavni narod je UVEK u neprijateljskom okruženju.

  Srpski pravoslavni narod je UVEK na svojoj sopstvenoj strani.

  Srpski pravoslavni narod je UVEK nepogrešivo napadan od neprijateljskog okruženja.

  Srpski pravoslavni narod je UVEK znao TO.

  Srpski pravoslavni narod je UVEK video ko mu je neprijateljsko okruženje.

  Srpska “elita” je UVEK nepogrešivo ignorisala TO.

  Srpska elita, nije Srpski pravoslavni narod.

  Od 1918 godine.

  To je činjenica.

  Srpski pravoslavni narod je u istom neprijateljskom okruženju kao i 1914 godine.

  To je činjenica.

  Srpski pravoslavni narod TO zna.

  To je činjenica.

  Svaki Srbin i Srpkinja TO zna.

  To je činjenica.

  108 godina, činjenja, činjenica.

  To je činjenica.

  39
  2
 3. Што пре избију Руси на границу са Румунијом, тим пре ће се наш положај поправити, јер ће се поколебати бар Бугари. Овако, док су Руси далеко од завршетка рата, нама може да буде само горе.

  19
  1
 4. Дугачком и сарадницима би било корисно да РАЗУМЕЈУ значење речи „компликације“.
  Можда је заблуЂен од страха и ПАНИКЕ, кад помисли на „верност“ и „спремност“ господара којима верно служи у РАТУ против Руског Света и Србадије која осећа припадност, истом.
  Живео Руски Мир!
  Смрт нацистима и сарадницима!

  18
  2
 5. @ Зоран
  Слажем се са тобом само једна молба да иницијале АВ пишеш у множини АВАВ, прецизније је.
  Иначе пријатно сам изненађен текстом Стевана Гајића и као да се помаља нова генерација интелектуалаца у Србиј са јасним и кристално чистим погледом на стварност.
  Стара гарда нас је шокирала ових дана поводом Северне Македоније. Могу само да им поручим ако не причамо о моралу онда немамо о чему да причамо
  .

  20

Оставите коментар