Патријарх Порфирије уручио архиепископу Стефану томос о аутокефалности

Оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо, рекао патријарх Порфирије 

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану

У Саборној цркви у Београду одржана је света архијерејска литургија коју су служили патријарх српски Порфирије и архиепископ македонско-охридски Стефан са владикама обе цркве.

Након литургије обратио се патријарх Порфирије.

– Данас по благодети Божјој имамо прилику да овенчамо то што већ постоји међу нама а то је јединство. То јединство је у једном периоду било нарушено али је запостављено у духу Цркве, а то је да македонска црква, охридска архиепископија има не само услове него потребу да се организује у контекст аутокефалне цркве, да се испостави да је то најбољи могући начин и метод живота наших православних браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо.

Захтев Сабору СПЦ: Поништите одлуку о аутокефалности тзв. МПЦ!

Након литургије, патријарх СПЦ уручио је томос архиепископу Стефану о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

На заседању Светог архијерејског сабора у мају ове године једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност МПЦ.

За ту одлуку гласало је свих 42 епископа СПЦ.

Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

После прве заједничке литургије МПЦ и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је „једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве –  Архиепископије Охридске“ и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техничко-организационих детаља, бити обавештене све остале православне цркве, које ће бити позване да „по свом канонском реду и поретку“ прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 5. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

17 replies

 1. Слово до слова, чудо до чуда. Велика, величанствена слова. Истинита, Богонадахнута. Болна, а радосна. Тајанствена, тајинска, срцепаратељна, тврда слова. Слово до слова, мала чуда једна до других. За мене су чуда. Пројава Кротког Духа Истине. Свети Николај, Његош, Видовић и Косовскометохијски мученици, сужњи Србски посред Завета и Заветне земље. Моје сазвежђе чудеса за данас, ниње и присно, у векове векова.
  Своја сам чуда баш овде распростро. Наспрам “ чуда “ блажејшчег једне тлењене цркве православне. Његово чудо и његова радост, његово виђеније како се Свети Дух јавља њему на корист, на плезир, њему за љубав…
  Хајде, Србље моје, хајде нека свакоји од Вас којег је његово чудо очудесило, ољубило, целивало, орадостило, прочистило, обестрастило, воздигло, торжествило, благословило, дела јавите се, поделите са мном, вознесеним у своје малено, али Богоприступно сазвежђе чуда, такво чудо није за малена, Васељена море од њега да затрепери… Хајде, Србље очуђено…

  13
  2
 2. Спаси Милостиви Господе многогрешни и многострадални Српски народ од непријатеља унутрашњих и спољашњих, видљивих и невидљивих!

  50
 3. Рида ли рида остарели папа константинопољски , предухитри га српски свети сабор . Даде Томос и не трепну , све у инат староме папи . Какве ли радости и љубави има у српскоме сабору ; неће нама остарели папа командовати .

  28
  1
 4. И шта ћемо сад? Где ћемо се молити и приступати светим тајнама!? Пошто свакако, после овога, нећемо у СПЦ.

  19
  9
 5. https://www.doxologiainfonews.com/2022/06/%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%81/
  Охридски архиепископ Стефан дао је први интервју грчким медијима након што је Васељенска патријаршија укинула раскол, изражавајући поштовање према Мајци Цркви.
  Интервју за лист Βηο Βημα дат је уочи данашње службе у Београду, где је патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану „Томос за аутокефалност“.
  Ево дела интервјуа охридског архиепископа за предο Βημα са новинарком Маријом Андониу, у вези са аутокефалношћу Охридске архиепископије и за који архиепископ Стефан радије даје Томос за аутокефалност своје Цркве:
  Уосталом, да ли ће Вам Васељенска патријаршија или Српска патријаршија дати аутокефалност?
  „У православној традицији постоји ред. Надамо се да ћемо добити аутокефалност, какву имају све постхалкидонске цркве. Нити тражимо, нити желимо, нити имамо право да тражимо експресно решење, и не желимо да било шта Охридску архиепископију стави на сред пута или у ћорсокак.
  На предконгресним састанцима, као и у разговорима у Шамбезију, постављало се питање давања аутокефалног статуса, односно да се уради уз неку општу сагласност православаца и да га заједнички потпишу сви поглавари помесних Цркава.
  Васељенски патријарх је показао велику снисходљивост, одрекао се сопствених привилегија да би постигао универзално задовољство и, на крају, мир у међуправославним односима. Али оно што се морало договорити није договорено и није прихваћено и није спроведено као ваљан пропис са свеправославном одлуком.
  Дакле, остаје традиција да само Васељенска патријаршија даје Томоси аутокефалност, док ће је остале цркве прихватити са поштовањем.

  3
  18
 6. https://www.doxologiainfonews.com/2022/06/%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%80%d1%8a%d0%b1%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80/
  По налогу Москве, Патријарх српски је Охридској архиепископији доделио „Томос“ за „аутокефалност“
  „Документ који је данас у Београду достављен архиепископу охридском Стефану нема канонску вредност и не може произвести било какву акцију у православној цркви. Ово је једноставан украшени лист папира који охридски архиепископ може користити само да упакује поклон који ће послати Патријарху српском поводом дана његовог властелинства. Овај документ Охридска архиепископија не би требало да прихвати и да себе сматра аутокефалним, а да се не одлучи у складу са поретком утврђеним у Светим канонима и вековном традицијом Цркве – Томином одредбом Васељенске Патријаршије.

  Подсетимо да ће на Педесетницу архиепископ охридски Стефан заједно са делегацијом своје Цркве саслуживати у Фанару са Васељенским Патријархом Вартоломејем.

  А ово позориште се дешава само недељу дана пре службе у Фанару. Ово је још један покушај Москве да преко Српске Патријаршије наметне протестантске праксе развијене у Русији које су стране Православној Цркви.

  Такође подсећамо да Томос за аутокефалност даје само Васељенска патријаршија, а не било која помесна црква. Не постоји начин да помесна Црква врши радње за које јој нису дата иста права као Мајка Црква, Васељенска Патријаршија.

  3
  22
 7. И тако „ничим изазвани“ растурише Српску Православну Цркву и кренуше да праве цркву Србије. Нo Бог је велики и милостив па ће дати сваком према заслугама.

  37
  2
 8. @Ана

  Нисте пренели главну поруку са страница тог антируског пропагандистичког сајта која каже:
  „Support for Ukraine! Stop Russian Aggression! Stop Putin!“

  Треба бити глуп или злонамеран па не видети да „Подршка“ какву пружа Запад је на пропаст Украјине.

  Та „подршка“ је англо-верзија Drang nach Osten.

  Али, не заборавите, нацизам није прошао. Гитлер капут!

  Неће проћи ни англо-нацизам.

  37
  2
 9. Најзанимљивије је што се добар део критичара овог чина „оправдање“ налази у страху или некакавој уцењености саборника. Не спомињу поткупљивост. Како рече „Институт Арчибалд Рајс“, три велике слабости српског карактера су поткупљивост, непризнавање бољег од себе и неподређивање личног општем. А те слабости испољавају се у најотровнијем виду управо тамо где заједници наносе највећу штету, у редовима оних чија је природна дужност да је предводе и штите. Међутим, „не лаје кера села ради, већ себе ради“. Лакше је да су застрашени, него поткупљени. Јер људски је плашити се.Тиме они правдају више себе, него њих, пошто су их издали они којима су веровали. Јер за поткупљивост правдања нема.A реално није било потребе за застрашивањем. Пара врти, где бургија не море. А народна каса (читај: буџет РС) – била је и остала издашна.

  18
  3
 10. @Славко
  Имамо ми где . Господ се побринуо и подарио нам преко блаженопочившег Владике Артемија , „ катакомбе “ за наше спасење . Нека СПЦ настави да срља у пропаст са све 42 архијереја и једним од два српска јахача апокалипсе , њихов избор , ми имамо наш . Тако мора бити и не смемо се супотстављати Божијој вољи .

  23
  8
 11. Чему су се, у тежим околностима, противили њихове светости патријарси СПЦ господа: поготова Герман, Павле и Иринеј, ето нађе се један недостојан њих Порфирије и сву ту њихову борбу поништи!?

  21
  2
 12. @ Revolucionar, da bas tako. Svako dobro.

  6
  1
 13. Тако је. У катакомбе! Никад у историји није било оваквог скрнављења Цркве од стране управо оних који управљају том Црквом. Ови су гори од бољшевика. Нека Порфиријеви мантијаши служе у празним храмовима уз рок музику и ТВ пренос Порфиријевих ријалити програма. И нека им само блејећа марва љуби скуте.
  Каква заглушујућа тишина је завладала Србијом, и у позицији, и у опозицији. Заиста несвакидашње. Од најокорелијих србождера до најзагриженијих националиста, нико ни да бекне.

  20
  5
 14. У доба Брозово имадосмо суновраћене свештенике “удружењце”, данас добисмо цели суновраћени епископат. Куку нама!

  23
  1
 15. Добрица Ерић – ПРКОСНА ПЕСМА

  Ја
  раб Божји
  Србин
  са проседом брадом
  изјављујем драговољно
  кроз ланце и жицу
  пред сведоцима
  Силом, Муком и Неправдом
  да сам крив и да признајем кривицу!

  Крив сам што сам неко
  а не нико и нетко
  Крив сам што у доба општег србобрста
  идем у православну цркву
  додуше поретко
  и што се крстим овако
  с три прста!

  Крив сам што јесам
  а треба да нисам
  Крив сам одавно
  што стојим усправно
  и гледам у небо, уместо у траву
  Крив сам што се дрзнух против кривде
  крив сам
  што опет славим своју крсну славу!

  Крив сам што пишем и читам ћирилицом
  Крив сам што певам, смејем се и псујем
  а понекад и лајем
  Крив сам и признајем
  да не знам што знам и да знам што не знам

  Крив сам, и да завршим
  с највећом кривицом
  (пре него што се заценем од смеха),
  крив сам тврдоглавац
  што сам Православац
  и Светосавац и што не верујем
  у свети злочин и опроштај греха!

  Крив сам и грешан
  дакле
  што постојим
  и кад већ постојим и још дрско стојим
  што бар не признам да не постојим!

  Ако то признам
  да сачувам главу
  изгубићу часни крст и крсну славу
  Ако не признам
  црно ми се пише
  цео свет ће на моју Земљу да кидише

  Руље бивших људи
  лопова и гоља
  чопори робота и других монструма
  кидисаће на моје воћњаке и поља
  и на моју белу кућу поред друма
  око које као најлепше одиве
  цветају трешње, јабуке и шљиве.

  Па ево
  признајем и то
  за спас рода
  Ја више не постојим
  скините ме с листе
  Ја сам од сад само
  ваздух, светлост и вода
  три елемента која вам користе
  А ово што пред вама говори и хода
  то је оно што ви од мене створисте!

  Моја ружна слика
  озверена лика
  коју умножавате у вечери и јутра
  то је слика ваше свести и подсвести
  то нисам ја, споља
  то сте ви – изнутра!

  Мој душманине са хиљаду руку
  с хиљаду слугу и слушкиња лажи
  убрао си ми сунце ко јабуку
  и радост чисту ко булка у ражи
  Моји ће потомци пити јед и чемер
  а твоји већ пију горку медовину
  за крвав новац којим пуниш ћемер
  распродајући моју ђедовину
  Усуд ће ти лудачку кошуљу обући
  и тада ће се мало разданити
  или ће планета од срамоте пући
  и све нас у исти амбис сахранити!

  Много сте важне
  Земљо моја мила
  Ти и Твоје сестре
  Истина и Правда
  чим се на вас дигла оволика сила
  чим су на вас зинуле
  кривда и неправда.

  Руље бивших људи
  убица и гоља
  чопори робота и других монструма
  палацају на твоје воћњаке и поља
  и на моју белу кућу поред друма
  око које као најлепше одиве
  цветају липе, јабуке и шљиве.

  Шта ће овде џихадлије
  крсташи, фармери
  који Ти черече синове и кћери
  Мора да су чуле белосветске банде
  да имају златна срца
  па их ваде
  да их пресаде у сопствене груди
  не би ли и они тако били људи.

  Господо тужиоци
  суци и џелати
  исписали сте ми своје заповести
  по зеницама
  најфинијем стаклу
  што теже живим, лакше ћу умрети
  Зашли сте много у ноћ поодмаклу
  али узалуд ћете линчовати
  најгостољубивији народ на планети
  (због чега ћете горети у паклу)
  јер Људско Срце
  чудо над чудима
  неће да се прими у вашим грудима!

  Ми се не плашимо смрти
  црне вуге
  већ ропског живота и болести дуге
  Смрт је честа појава међ нама Србима
  као што су пролеће, лето, јесен, зима
  И није страшнија
  поготову дању
  од суше, поплаве, земљотреса, мраза
  кад је човек сретне на своме имању
  окађене душе и светла образа.

  Злонамерници
  сити и манити
  све ми забранисте у рођеној кући
  ал не може ми нико забранити
  да певам и да се смејем умирући
  а то се вама више не догађа
  ни кад свадбујете
  ни кад вам се рађа!

  Поштедите ме коца и конопца
  и разапните ме на врху планина
  ко ваши праоци што су мог Праоца
  Исуса Христа Назарећанина.

  Ја ћу да гледам
  а ви зажмурите
  иначе ће вам се очи распрснути
  од сјаја мог лица
  Само, пожурите
  што пре ме разапнете
  пре ћу васкрснути!

  17
  1
 16. Добро де, блажејшчи се лично (про)јавио омијен својим личним чудом – он има информације како се македонци и Срби љубе и грле у безобалној радости која мироточи са томоса који краси његов потпис… Могли би и остали синодалци да дометну још коју информацију, има биа свој дневни билтен, циркуларно писмо са информацијама које “ савремену манифестацију Светога Духа “ описују до у детаље. Оперативни рад и јесте нека врста свештенослужења – већма епископа то прође као праксу још док су на богословији…

  Ето, могли би да рекну како се појавила “ нерукотворена икона “ – тито у лову ( кад фазани лете – у кежуал требнику тако заведена ) у манастиру Нагоричани…

  11

Оставите коментар