Александар Вучић: Србија под великим притиском да призна Косово, ситуација погоршана после Путинове изјаве

Председник Србије рекао да ће цио Запад, да би ускратио аргумент Путину да Донбас и Косово нису исти случај, тражити од Србије да брзо иде у признање Косова

Александар Вучић (Фото: Инстаграм)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је ситуација Србије промијењена на лошије послије изјаве руског предсједника Владимира Путина у вези са Косовом који није имао намјеру да наштети Србији, већ је косовско-метохијско питање поставио на другачији начин штитећи руске интересе.

Желећи да заштити руске интересе, каже Вучић, руски предсједник је нашао политичко-правни основ за упад у Украјину који штити одлукама Међународног суда правде у вези са Косовом и правно-политичким преседанима западних земаља на територији Србије.

Вучић је у обраћању новинарима навео да се Путин позивао на одлуку Међународног суда правде да је једнострана декларација независности Косова у складу са међународни правом.

Он је подсјетио да је ову одлуку Међународни суд правде донио након што је 2010. године, на приједлог Србије, Генерална скупштина УН усвојила резолуцији којом се од овог суда тражи мишљење да ли је једнострана декларација независности у складу са међународни правом.

– Ми смо сами допринијели својој пропасти и свом проблему због погрешно формулисаног питања Међународном суду правде – рекао је Вучић и додао да ће се Србија наћи под највећим притисцима да призна Косово.

Вучић је рекао да ће цио Запад, да би ускратио аргумент Путину да Донбас и Косово нису исти случај, тражити од Србије да брзо иде у признање Косова.

Владимир Путин: Луганска и Доњецка Народна Република независне по узору на косовски преседан

– Налазићемо се под највећим притисцима да би они рекли да Косово није слично ономе што се дешава на територији Украјине. Сви европски лидери су ми рекли да им је Путин у разговору инсистирао на случају Косова у њиховим међусобним разговорима – рекао је Вучић.

Он истиче да то не значи да ће Русија да призна Косово, али ће се Србија наћи под великим притиском да Путин не би користио аргументацију Косова.

– Постоји само мали број земља које кажу да желе нормализацију односа Београда и Приштине, а велики број говори да жели међусобно признање – рекао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да дијалог Београда и Приштине више не постоји, јер Приштина суштински не жели дијалог.

– Цијела политика се свела на то да би многи да глуме локалног и регионалног Зеленског и да глуме жртву, а да им нико ништа не ради – истакао је Вучић.

Он каже да је број међунационалних инцидената и напада на Србе увећан за 50 одсто од када је на власти Аљбин Курти.

– Суочени смо са непримјереним притисцима и оцјенама свега што се збива на Косову и Метохији, свакодневним кршењем међународног права – рекао је Вучић.

Он је рекао да Албанци мимо свих договора посљедњих дана на сјевер Космета шаљу Косовске безбједносне снаге да би испровоцирале Србе и да их нико у томе не спријечава.

Када је ријеч о евентуалном пријему Косова у неке од међународних институција, Вучић је рекао да ће одговор државе Србије бити изузетно снажан и базиран на дипломатији.

Предсједник Србије је поручио да ће Србија, упркос бројевима из истраживања о расположењу грађана према ЕУ, наставити европски пут.

– Према истраживањима ИПСОС-а, први пут имамо мање грађана који су опредијељени за ЕУ, 44 одсто је против, док 35 одсто подржава улазак, али наш посао је да радимо што је најбоље за Србију, зато је моја порука да ће Србија бити снажнија на европском путу – истакао је Вучић.

Ипсос: Због притисака да се уведу санкције Русији по први пут већина Срба против приступања ЕУ

Он каже да разумије зашто људи љути на ЕУ, а разлог за то је што ЕУ свакога дана врши притисак по питању Косова и санкција.

– Суочавамо се неријетко са стварима које нису праведне, али то што је праведно је важно, али у међународним односима не постоји љубав, правда и ми морамо да водимо рачуна о нашим интересима и нашој будућности – рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити настављене реформе у области владавине права, успоставља независног правосуђа, самосталног тужилаштва и јасних и бољих правила демократске игре.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТРС/СРНА/Искра, 6. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Драго ми је што нема коментара на ово огавно балављење јер га и не заслужује . Ево тек да би горе наведена особа знала да ипак нисмо сви баш толики идиоти каквима нас сматра , бранећи своје газде са запада , наводим вест из 2010 год. : http://www.bbcserbian.com
  Četvrtak, 22. jul 2010. – Objavljeno 15:49 GMT

  MSP se izjasnio o Kosovu
  Međunarodni sud pravde u Hagu obrazložio je svoje savetodavno, neobavezujuće mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
  Значи бесрамно , свесно плашење и лагање људи да је саветодавно , необавезујуће мишљење важније и старије од Резолуције УН . Па ако је и од наводног правника , много је . О осталом балављењу нећу ништа да кажем , сви већ све знамо .

  6
  1
 2. Вучићу, добио си гласове за другачију политику. Опасно је ово што радиш.
  Рат ће проћи као и сви до сада а праведници ће се видети као победници.
  Немој постајати квислинг и издајник.
  Јели Бугарима било боље што су се определили за Хитлера?
  Сви страдају у рату зато бирај исправну страну.
  Неће Србију спасити колаборација.
  Ти ћеш бити први Србин који ће Србију бацити у блато.
  Ето ти Мила ђукановића , хоћеш његов пут?

Оставите коментар