СПЦ уступа тзв. МПЦ на коришћење сву своју имовину у Северној Македонији

Храмови и манастири, нарочито светиње из немањићког периода и познијег периода српског присуства, као и укупна имовина СПЦ уступају се на коришћење новој аутокефалној сестринској цркви, пише у томосу

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану

Српска православна црква уступа на коришћење сву своју имовину на територији Северној Македонији новој, аутокефалној цркви у тој земљи, стоји у томосу који је прочитан данас у Саборној цркви након објављивања аутокефалности Македонске православне цркве.

„Свети храмови и манастири, нарочито светиње из немањићког периода и познијег периода српског присуства, црквеноградитељства и културног стваралаштва на тлу данашње Северне Македоније, као и укупна покретна и непокретна имовина СПЦ, унутар њених граница, уступају се на коришћење новој аутокефалној сестринској цркви“, пише у томосу.

Такође, у томосу је изражена „братска препорука“ МПЦ да питање свог имена реши у дијалогу са јелинским и осталим помесним православним црквама, преноси РТС.

Александар Раковић: Имовина СПЦ „предата на коришћење“ а не у власништво тзв. МПЦ

Историчар др Александар Раковић поводом уручивања томоса о аутокефалности Македонској православној цркви, истиче да је њиме прописано да се српске цркве и манастири из немањићког, постнемањићког и модерног периода на територији Северне Македоније „предају на коришћење“, а не у власништво Македонској православној цркви.

Тиме, дакле, појашњава он у изјави Танјугу, ове српске светиње, као и друга српска непокретна и покретна црквено-културна имовина, остају у саставу Српске православне цркве.

Александар Раковић: СПЦ признањем аутокефалности МПЦ одбранила канонски поредак и предухитрила инострану интервенцију

Према Раковићу, ово решење о заједничком старатељству Српске православне цркве и Македонске православне цркве над српским светињама у Северној Македонији, високи је домет братских односа двеју јерархија и српског и македонског народа, преноси ИН4С.

Наслови, приређивање и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Usus, fructus, abusus.. Катастар на сунце, да видимо то генијално решење у пракси правног система Северне Македоније.

  29
 2. Taj narod (ta srpska plemena koja su se pogubila u prostoru i vremenu) traze dadilju /tutora. a Vi (srbijanci) ste im umesto zvecke , dali crkvu ! Ej…CRKVU!!!
  Neka svima nama Bog pomogne!
  Pozdrav iz poklonjenog Skoplja

  35
  1
 3. “Српски епископи” вршећи несметано чин издаје само изговарају:

  “Нас нападају,
  нас нападају,
  нас нападају,
  нас нападају,


  нас нападају!”

  И заиста ово сјајно пролази код Срба!

  26
 4. Опет Раковић. Када ће му бити доста? Или томе нема краја?

  24
 5. Још један џубокс аналитичар (пева колико газда плати). Па јел он стварно мисли да смо ми идиоти. Ја мислим да им је и аутокефалија дата да се њоме послуже па да је врате.
  Сачувај ме Боже

  20
 6. Јел то као оно кад предаш стан на коришћење избеглицама , па они морају с` времена на време да га ПРЕКРЕЧЕ ?

  17

Оставите коментар