Би-Би-Си: Да ли у Србији можете да одговарате за истицање руског ратног симбола „Z”

Према једној теорији, руске трупе на возилима и униформама користе овај симбол како би се разликовале од непријатеља на терену, чиме може да се избегне „пријатељска ватра”

Присутни на протесту подршке Русији у Београду носили су транспаренте са словом „З”, руске заставе и фотографије Владимира Путина (Фото: BBC/Слободан Маричић)

Слово „З” постало је једна од првих асоцијација на рат у Украјини – може се видети на руским војним возилима у тој земљи и на другим местима широм Русије.

Овај симбол стигао је и до Србије.

Истакли су га демонстранти на неколико скупова подршке Русији, а лидер Српске деснице Миша Вацић предао је потписе за кандидатуру на председничким изборима пошто је до зграде Републичке изборне комисије (РИК) дошао у џипу јапанске производње на коме је била нацртана ова руска ознака.

Слово „З” стићи ће и до суда јер је београдски адвокат Александар Оленик поднео пријаву против три учесника скупа подршке Москви одржаног 4. марта у Београду, оптужујући их „за подстицање на агресиван рат”.

Извор: ВКонтакте

На питања BBC-ја на српском да ли је и на који начин кажњиво истицање слова „З” услед рата у Украјини и да ли ће Србија доносити законе који ће се бавити овим симболом, као и да ли је било још пријава против оних који га цртају, из Министарства правде и Министарства унутрашњих послова (МУП) нису одговорили до тренутка објављивања текста.

Показивање овог симбола по законима у Србији „није кажњиво”, каже Владимир Ђукановић, правник, народни посланик и председник скупштинског Одбора за правосуђе.

„Прво би требало да се уведе кривична одговорност за сваког ко носи било каква обележја НАТО пакта или мајице са знаком америчке војске, пошто су они бомбардовали Србију”, поручује Ђукановић, члан владајуће Српске напредне странке (СНС), за BBC на српском.

Постоји више теорија о значењу овог симбола – док неки сматрају да га руска војска користи као знак распознавања на терену, други тврде да представља симбол инвазије и знак подршке војним акцијама Москве.

Извор: ВКонтакте

У Београду су одржани скупови подршке и Русији и Украјини.

Званични Београд придружио се осуди руске инвазије у Генералној Скупштини Уједињених нација, али је Србија одбила да се придружи санкцијама које је Запад увео Москви.

Кад слово „З” дође до суда

Адвокат Александар Оленик поднео је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву против Млађана Ђорђевића, председника покрета „Ослобођење”, Младена Обрадовића, оснивача „Светосавског савеза Образ”, и Дамјана Кнежевића из организације „Народне патроле”, објавио је адвокат на свом Твитер налогу.

Њих тројица „подстицала су на агресивни рат” који Русија води против Украјине на скупу подршке Москви 4. марта у српској престоници, наводи се у пријави.

„Ово је ознака агресорске силе и класична сценографија позивања на агресиван рат – као адвокату ми је деловало најнормалније да поднесем пријаву, кад то већ није урадило тужилаштво одмах сутрадан”, каже Оленик за ББЦ на српском.

Овај правник био је члан и кандидат за председника Покрета слободних грађана (ПСГ), изгубио је изборе у странци од Сергеја Трифуновића и 2019. постао је председник и један од оснивача Грађанског демократског форума, наводи се у његовој биографији на порталу Истиномер.

Кандидат је за народног посланика на листи „Заједно за Војводину – Војвођани” за парламентарне изборе који ће се одржати 3. априла.

Уколико изостане реакција тужилаштва, Оленик наводи да је спреман да се обрати и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Један од оптужених, Млађан Ђорђевић, тврди да у истицању овог симбола не види ништа спорно и сматра да је Оленикова пријава „део глобалне антируске хистерије”.

„Врло радо ћемо се видети на суду”, каже Ђорђевић у писаној изјави за BBC на српском.

Оленик се позвао на члан 386 Кривичног законика у којем се наводи:

Ко позива или подстиче на агресиван рат, казниће се затвором од две до дванаест година.

Ко нареди вођење агресивног рата, казниће се затвором најмање десет година или доживотним затвором.

Ипак, овај члан закона је „тешко директно примењив” на ову ситуацију, пошто се превасходно односи на позивање или подстицање на агресивни рат у којем би Република Србија учествовала као агресор, наводи Милан Филиповић, правни саветник Комитета правника за људска права (ЈУКОМ).

„Да би одређени симбол, на пример слово ‘З’, кроз судску праксу био дефинисан као забрањен неопходно је да се њиме изазива, подстиче или шири мржња према слободним опредељењима грађана, расна, национална, или верска нетрпељивост, пропагирају или оправдавају неонацистичке и фашистичке идеје и организације или се на други начин угрожава правни поредак”, наводи Филиповић.

То се у Србији и свету до сада није догодило и потребна је „дубља анализа његове употребе” пре доношења таквог закључка, па би коришћење овог симбола требало „пажљиво пратити”, додаје он.

Ипак, до правних последица би могло доћи уколико је неко „изричито позивао на одлазак добровољаца из Србије у Украјину” – он би ипак могао да сноси кривичну одговорност, а скуп би из тих разлога могао бити забрањен, каже Филиповић.

Како је слово „З” почело да се користи у Србији?

До масовније употребе овог симбола у Србији дошло је 4. марта, на скупу подршке Русији испред споменика руском цару Николају у београдској улици Краља Милана.

Међу окупљенима и говорницима на скупу били су представници покрета „Ослобођење”, групације „Народне патроле” и „Светосавског савеза Образ” – организација које се сматрају десничарским.

Многи учесници и говорници на скупу истакли су слово „З” на одећи или аутомобилима, а један од њих био је Млађан Ђорђевић, председник покрета „Ослобођење” и бивши саветник некадашњег председника Србије Бориса Тадића.

За њега тај знак представља „симбол подршке Русији, борбе за правду, истину, слободу од НАТО-а и наметнуте америчке визије света”, каже Ђорђевић.

Проруски демонстранти су 4. марта за собом оставили поруку на тротоару – слово `З` (Фото: BBC/Слободан Маричић)

Нови проруски скуп у Београду организован је у недељу, 12. марта – овога пута био је то аутомобилски скуп, па је на лимарији многих било исписано слово „З”.

Шта представља овај симбол?

За многе у Русији ово је симбол инвазије на суседну Украјину и може се видети на аутомобилима, комбијима и билбордима или аутобуским стајалиштима.

Политичари и спортисти су носили овај знак на одећи, а Међународна гимнастичка федерација (ФИГ) покренула је поступак против руског гимнастичара Ивана Кулијака пошто је на униформи истакао слово „З” док је стајао на победничком постољу поред украјинског ривала.

Према једној теорији, руске трупе на возилима и униформама користе овај симбол како би се разликовале од непријатеља на терену, чиме може да се избегне „пријатељска ватра”, наводи се у тексту на руском порталу Царград, који подржава политику председника Путина.

Руски војник поред камиона обележеним словом „З” које је постало „симбол” војне инвазије (Фото: REUTERS)

Слово „З” делује „прилично застрашујуће и веома моћно”, масовно се употребљава на друштвеним мрежама, али га „гура” и режим у Москви, каже Аглаја Снеткова, професорка међународне политике у Школи словенских и источноевропских студија на Универзитетском колеџу у Лондону (УЦЛ).

Иако га користе многи који подржавају руске војне акције у Украјини, не треба га доживети као фашистички, додаје она.

„Многи мимови претварају ‘З’ у кукасти крст, али то раде људи који желе да се супротставе режиму”, објашњава Снеткова.

Опрема: Стање ствари

(BBC, 21. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading