У Француској траже да се преименује назив школе која носи назив писца Солжењицина

Умјесто тога, предлаже се да се овјековјече сјећања на украјинског анархистичког револуционара Всеволода Михајловича Ајзенбаума, који је познат под псеудонимом Волин

Александар Солжењицин (Извор: Искра)

Управа француског департмана Вандеја примила је петицију којом се захтијева преименовање средње школе у ​​Езену, која носи име руског писца Александра Солжењицина, пренио је информацију лист Фигаро.

Умјесто тога, предлаже се да се овјековјече сјећања на украјинског анархистичког револуционара Всеволода Михајловича Ајзенбаума, који је познат под псеудонимом Волин.

Преименовање, према чланку, не само да ће скренути пажњу на украјинског, већ ће и одати почаст сјећању на особу чији су животни пут творци петиције сматрали вриједнијим.

Александар Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност, посјетио је одјељење 1993. године поводом 200. годишњице устанка у Вандеји. Средња школа у Есену добила је његово име 2005. године у част ове посјете, као и књижевног рада аутора.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 21. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Традиционално испадају жешће смра*ине ови Французи. А још је јадније што иницијатива долази из несрећне Вандеје, онолико обогаљене дивљањем богобораца и револуционара.
    Зато ми је утолико забавније што се Рено експресно вратио на руско тржиште. Какве санкције, какви бакрачи. То је Палмина логика – не маже се име школе на ‘леба, да видимо да се узме нека пара.

Оставите коментар