Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој – немушта цензура

Поред сателитског емитовања, немачки регулатор затражио да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз 

Фото: Sputnik/Илья Питалев

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић сматра да је образложење немачког медијског регулатора о забрани емитовања програма телевизије РТ ДЕ немушто и цензорско.

Комисија за регистрацију и надзор немачког медијског регулатора МАББ забранила је емитовање програма телевизије РТ ДЕ у земљи због недостатка дозволе.

„Комисија за регистрацију и надзор званично је 1. фебруара забранила организацију и емитовање програма РТ ДЕ у Немачкој, јер за то не постоји потребно одобрење у складу са законом о медијима“, наводи се у саопштењу.

Немушто саопштење немачког регулатора

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, каже за Спутњик да је образложење немачког регулатора о забрани емитовања програма телевизије РТ ДЕ немушто. Према његовим речима, већина европских земаља ратификовала је конвенције о прекограничној телевизији, што значи да је такво емитовање програма могуће из других земаља.

„Ми у Србији имамо прекограничне телевизије из Луксембурга, одакле гледамо канале ’Јунајтед медија групе‘. Дакле, тај принцип би требало да важи реципрочно. Оно због чега би неко могао да тражи забрану таквог емитовања, може бити једино садржај у коме би требало да буде говора мржње или нечега што би било оправдан разлог да се то тражи и онда се то тражи од регулатора земље која је одобрила такво емитовање“, објашњава Брајовић.

Нема оправдања за забрану

Уз подсећање да је једно такво емитовање недавно одобрио српски РЕМ за програм РТ за немачко тржиште, Брајовић истиче да се програм РТ свугде у свету прави по стандардима који су прихватљиви.

Спутњик: Зашто руској телевизији РТ Немачка не признаје српску лиценцу

„Свако онемогућавање нечега што је прихватљиво, без обзира на становишта уређивачке политике или политике земље на чијој се територији то емитује, свакако није оправдање за забрану. И зато сам рекао да је то образложење немушто, јер се из њега не може закључити да је на било који начин програм РТ имао неприхватљив садржај са становишта ових принципа — говора мржње, позива на било какво насиље и томе слично“, сматра генерални секретар УНС-а.

Цензура

Поред сателитског емитовања, немачки регулатор је затражио да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз. Истовремено, немачка страна сматра да телевизија не може да тражи издавање других дозвола које су на снази у ЕУ.

Према Брајовићу, навод да РТ ДЕ не може тражити издавање других дозвола које су на снази у ЕУ звучи цензорски, јер ако постоје могућности да се добију дозволе за емитовање у земљама ЕУ, укључујући и прекограничне, нико не би имао право да то неком унапред забрањује.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading