САД: Телевизија Еј-Би-Си суспендовала глумицу Вупи Голдберг због изјаве о холокаусту

Глумица рекла да се у холокаусту „не ради о раси већ о човековој нехуманости према другом човеку”, што је одмах изненадило њене саговорнике

Вупи Голдберг (Фото: Getty images)

Америчка телевизија Еј-Би-Си (ABC) суспендовала је на две недеље глумицу Вупи Голдберг из емисије у којој је једна од водитељки, после њене изјаве да холокауст „није у вези с расом” и да је „људска нечовечност према другим људима”. Глумица се накнадно извинила због изјаве коју је дала док је покушавала да брани роман о холокаусту Маус који је недавно један школски одбор на југоистоку САД забранио у школском програму.

Међутим, председница Еј-Би-Си Ким Годвин оценила је јуче да то није довољно и одлучила да суспендује водитељку популарне емисије „Поглед”.

„Суспендујем Вупи Голдберг на две недеље после њених неприкладних изјава, а одлука ступа одмах на снагу”, навела је Голдвин у саопштењу објављеном на Твитер налогу телевизије.

У тој популарној дневној емисији глумица је изразила жаљење што су класична дела као Маус у коме аутор Арт Шпигелман говори о потресним сећањима свог оца који је преживео холокауст, или роман Убити птицу ругалицу Харпер Ли, забрањени у америчким школама.

Она је онда додала да се у холокаусту „не ради о раси већ о човековој нехуманости према другом човеку”, што је одмах изненадило њене саговорнике.

Голдберг, добитница Оскара 1991. године за улогу у филму Дух, је у извињењу преко Твитера рекла да је требало да каже да је холокауст везан за обе ствари.

Она је додала да је, као што је рекао Џонатан Гринблат из Лиге против клевете, организације за борбу против антисемитизма, холокауст био „нацистичко систематско уништавање јеврејског народа ” за који су они сматрали да је „инфериорна раса”.

„Веома ми је жао што су моје речи изазвале ту патњу”, рекла је Вупи Голдберг и изразила искрено извињење, преноси Бета.

Глумица се између осталог заузима против ограничења абортуса, дискриминације против хомосексуалаца или за расподелу антиковид вакцина сиромашним земљама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Vupi Goldberg, mora da je citala izjave Patrijaha Porfirija, mnogi slicnosti.

    5
    2

Оставите коментар