Русија: Забрањен рад „Дојче велеа“

Овај потез Русије долази дан након што је Немачко регулаторно тело за медије навело да Раша тудеј ДЕ, користећи српску лиценцу, не може да се емитује у Немачкој

Москва (Извор: Википедија)

Руско Министарство спољних послова је саопштило да је затворена канцеларија немачке медијске куће „Дојче веле“, као одговор на забрану рада руском медију „Раша тудеј“ у Немачкој.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да се затвара канцеларија Дојче велеа, да ће новинари изгубити акредитације, као и да ће канал престати да се емитује на територији Русије, преноси Ројтерс.

Овај потез Русије долази дан након што је Немачко регулаторно тело за медије навело да Раша тудеј ДЕ, користећи српску лиценцу, не може да се емитује у Немачкој.

Удружење новинара Србије: Забрана РТ у Немачкој – немушта цензура

Руско министарство навело је, такође, и да ће немачким званичницима, који су укључени у забрану рада Раша тудеј ДЕ, бити забрањен улазак у Русију.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Искра, 3. 2. 2022)

Берлин: Одлука о забрани „Дојче велеа“ неоснована

Немачка медијска кућа „Дојче веле” коју финансира држава саопштила је да је уложила званични протест због затварања њене редакције у Москви и забране рада у Русији, као и да ће предузети правне мере

БЕРЛИН – Одлука руске владе да забрани рад немачке медијске куће Дојче веле је неоснована и оптерећује немачко-руске односе, саопштило је данас немачко Министарство иностраних послова.

Мере које је руска влада данас објавила против Дојче велеа немају никакву основу и представљају поновно затезање немачко-руских односа, навео је портпарол Министарства у саопштењу.

Одлука је, иначе, одговор на претходно одбијање Немачке да изда дозволу за емитовање руском државном медију РТ ДЕ (бивша Раша тудеј), пренео је Ројтерс.

Немачко Министарство иностраних послова, међутим, саопштило је да је одбацило поређење између Дојче велеа и РТ ДЕ.

„Уколико се ове мере заиста примене то би ограничило слободно извештавање независних новинара у Русији, што је посебно важно у политички напетим временима”, додао је портпарол.

Немачка медијска кућа „Дојче веле” коју финансира држава саопштила је да је уложила званични протест због затварања њене редакције у Москви и забране рада у Русији, као и да ће предузети правне мере.

Извор: Политика

„Праве нас пионом на начин који медији могу да искусе само у аутократијама”, навео је у саопштењу директор Дојче велеа Петер Лимбург, пренео је Ројтерс.

Хендрик Вист, премијер државе Северна Рајна-Вестфалија у којој је седиште Дојче велеа, назвао је ту одлуку Русије намерним нападом на слободу штампе и оштро је осудио.

Немачко удружење новинара ЂВ позвало је председника Русије Владимира Путина да одмах укине забрану, а председник ЂВ Френк Иберал у саопштењу је навео да нема оправдања за такву драстичну меру цензуре, називајући потез Русије јефтином узвратном мером.

Иберал је, такође, позвао немачку владу да протестује против одлуке Русије јасно и на начин који се не може игнорисати, пренео је Танјуг.

Русија је данас затворила редакцију Дојче велеа у Москви и забранила рад овом немачком медију, само дан након што је Немачка одбила да изда дозволу за емитовање руском државном медију РТ ДЕ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар