Јенс Столтенберг: Ширење НАТО на Исток – веома успешна прича

У суштини се ту не ради о ширењу НАТО-а, него о праву сваке суверене нације да бира сопствени пут, рекао одлазећи генерални секретар Алијансе

Јенс Столтенберг (Фото: АП)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ширење Алијансе на Исток представља „веома успешну причу“, те да је то допринело ширењу слободе и демократије у Европи.

„Протеклих деценија ширење НАТО-а на Исток имало је огроман успех. Земље Централне и Источне Европе придружиле су се Алијанси, број чланица се скоро удвостручио од завршетка Хладног рата. То је помогло да се Европом прошире слобода и демократија“, рекао је Столтенберг у интервјуу за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“, упитан да прокоментарише заједничку изјаву лидера Кине и Русије у којој се наводи да се обе земље противе даљем ширењу НАТО-а.

Јенс Столтенберг: НАТО никада није обећао да се неће ширити

Према речима генералног секретара, када је реч о ставовима по питању ширења НАТО-а, ту се заправо јавља дилема између слободе избора независних нација и повратка у „еру сфера утицаја великих сила“.

„У суштини се ту не ради о ширењу НАТО-а, него о праву сваке суверене нације да бира сопствени пут, између осталог и да одлучује да ли жели да припада НАТО-у или не. НАТО поштује те суверене слободне одлуке и НАТО никада није присиљавао ниједну земљу да се придружи нашим редовима“, рекао је Столтенберг.

Милош Милојевић: Ни инч ка Истоку, мајке нам – како је Запад обмануо Горбачова

Подсетимо, председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг потписали су у Пекингу Заједничку изјаву о међународним односима који су на прагу нове епохе и глобалном одрживом развоју. У документу се, између осталог, истиче да су две земље су против даљег ширења НАТО и позивају Алијансу да прекине са приступом из времена Хладног рата.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 2. 2022)

Шеф НАТО постаје гувернер норвешке централне банке

Столтенберг није до сада радио у централној банци

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг постаће нови гувернер норвешке централне банке, саопштила је влада у Ослу.

Поводом чињенице да би дужност гувернера требало да преузме 1. марта, Столтенберг је рекао да ће прво завршити свој мандат у НАТО, који траје до краја септембра 2022.

Јенс Столтенберг (Извор: НСПМ)

Ида Волден Баш, заменица шефа централне банке и Столтенбергов главни ривал за ту функцију, биће вршилац дужности гувернера док Столтенберг не преузме дужност, саопштила је норвешка влада.

Столтенберг није до сада радио у централној банци.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading