Јенс Столтенберг: НАТО никада није обећао да се неће ширити

Чак и у оснивачком акту наше организације стоји да свака европска држава може да постане чланица Алијансе, рекао генерални секретар НАТО-а

Јенс Столтенберг (Извор: REUTERS/Johanna Geron/Pool)

НАТО „никада није обећао да се неће ширити“, произилази из низа међународних споразума, а савезници негирају да су таква обећања икада дата, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг за агенцију „ДПА“.

„НАТО никада није обећао да се неће ширити. Чак и у оснивачком акту наше организације стоји да свака европска држава може да постане чланица Алијансе. Као друго, постоје документа из седамдесетих и деведесетих година прошлог века – Хелсиншки договор, Париска повеља, Оснивачки акт Русија-НАТО и бројни други споразуми који јасно стављају до знања да свака држава слободно може да одређује своју судбину. То је темељни принцип европске безбедности који је потписала Русија. То не можемо променити са неколико цитата. Осим тога, савезници негирају да су некада дата таква обећања. Бивши председник СССР Михаил Горбачов сам је рекао да о питању ширења НАТО-а на Исток није разговарано пре поновног уједињења Немачке“, рекао је Столтенберг, преноси Спутњик.

Ширење НАТО: Како је изигран Горбачов

Подсетимо, руски председник Владимир Путин на годишњој прес-конференцији осврнуо се на ранија обећања НАТО-а да се неће ширити на Исток, рекавши да су Русију преварили. Он је указао на „пет таласа ширења НАТО-а“ након што су „деведесетих година рекли да се ни за инч неће померити на Исток“.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 24. 12. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар