Један коментар на изјаву патријарха „Оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово“

Ватикан је центар политичке злосиле и религијског прозелитизма, а Косово место херојског страдања Срба у одбрани вере и отачаства, пише коментатор Don Quixote на „Стању ствари“

Извор: Стање ствари

Какво несрећно поређење – Римокатолици/Ватикан и Срби/Косово.

Лако се може видети колико су та два односа различита.

Ватикан – центар политичке злосиле и религијског прозелитизма.
Косово – место херојског страдања Срба у одбрани вере и отачаства.

Ватикан – насељен управљачком елитом римокатоличког света, препуно злата и уметничких артефаката.
Косово – окупирано од стране антицивилизацијске силе и насељено ломачама крстова на црквама, рушитељима и палитељима манастира и скрнављивачима српских гробова.

Извор: СПЦ

Ватикан – центар финансијске моћи и утицаја.
Косово – где се многи преостали Срби хране у јавним кухињама.

Ватикан – туристичко одредиште за милионе посетилаца.
Косово и Метохија – место где Срби ни на парастос не могу отићи.

Ватикан – место где столује поглавар свих Римокатолика.
Косово – где је Грачаница – место неприсуства српског Патријарха.

Ватикан није Италија.
Косово је Србија.

Добро је што је Патријарх сербски обећао само један или два интервјуа годишње за средства масовних комуникација. Мање ће бити оваквих наслова и штете од оваквих његових речи.

Патријарх Порфирије: Оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово

Колика ће бити повреда од његовог политичког деловања између интервјуа узнаћемо, али молимо се Јасеновачким Мученицима да нас не стигне страшна срамота и стид одрицања макар једног од њих.

Нека би се молитвама Јасеновачких Мученика пред Господом уразумиле и главе оних који се невешто баве аритметиком покушавајући да Србе заведу за Голеш планину.

Не схватају да је та планина од костију мученика и река непрелазна од њихове свете крви. А њихове вечно живе душе Господ чува и једини зна њихов број.

Коментатор са надимком Don Quixote

Прочитајте јошCategories: Разномислије

Tags: , , , , , ,

14 replies

 1. Док има и један (1) овакав Don Quixote, има Срба. Бог неће пустити дажд огњени на нас као на содому и гомору, док има бар један овакав.

  Ваистину!

  53
  2
 2. Чини ми се да коментатори којима се не свиђа ова патријархова изјава исту гледају из „домаће“ перспективе, уместо да је схвате из „иностране“ перспективе јер је та изјава и намењена иностраној публици. Лепо каже у оригиналном тексту да се патријарх „среће са људима из читавог свијета и да је, како би дочарао, шта за нас Косово практично значи, многима говорио да је “оно што је за Римокатоличку цркву Ватикан, то је за нас Косово“.“
  Замислите сад неког Мексиканца, или неког Танзанијца, или неког Филипинца, који о Косову знају мало или ништа. Најједноставније им је објаснити шта је нама Косово баш том аналогијом коју је патријарх употребио. Наравно да та аналогија није савршена, али је смисао у томе да се неком СТРАНЦУ у једној реченици објасни суштина, а не да га терате да слуша курс цео семестар да би ушао у најситиније појединости тога шта нама Косово значи, а да је при томе у Србији имамо гомиле људи којима то Косово ништа не значи.
  Ако неко мисли да може да објасни боље неком странцу шта је Косово нама једном реченицом, изволите па напишите у коментарима.

  9
  29
 3. @Марк Еугеникос

  „Ако неко мисли да може да објасни боље неком странцу шта је Косово
  нама једном реченицом, изволите па напишите у коментарима.“

  “Слика говори више него хиљаду речи!“
  Слику разумеју сви народи света: Мексиканци, Ескими, Аборџини,
  Танзанијци…
  А слика уз песму – па, зар то није толико блиско и знано Патријарху Порфирију?
  Јесте, једнако блиско, знано и јасно као и коментатору – @Марк Еугеникос!“ – па
  је неосновано, неумесно, жалосно… поредити Ватикан и Косово – “Срце Србије“.
  Ватикан је Пакао на Земљи, а Косово /КиМ/ Источник Светосавља – “Срце Србије“

  19
  3
 4. Mnogo moze da se kaze sa malo (pravih) reci I nekoliko slika. Evo koliko jedan americki pravoslavac koji je I poznati glumac moze da kaze o Kosovu u 5 minuta sa malo reci I muzikom koju je sam komponovao:

  ЏОНАТАН ЏЕКСОН: КОСОВО (СВИХ ЖАЛОСНИХ РАДОСТ) – JONATHAN JACKSON: KOSOVO (JOY OF ALL WHO SORROW)

  22
  1
 5. @ Mark Eugenikos, hocete da kazete da Patrijarh Porfirije, to je uradijo is cistoga rodoljublja I vrhunca njegove inteligencije. Poredje Kosova sa Vatican? U Austrlaiji bilo je sudjeno drugom coveku Vatican , Cardinal George Peel( koji je tamo glavni za financije.Optuzba je bila za napastvovanje dece. Lezao je neke dve godine I onda O pusten zakonske nepavilnosti. Ima mnogo toga na internetu. Sta misle katolici ovde , povezivanje Vatican sa nastranoscu ,moci I zato Im Crkve prazne, narod je sramota imati posla . U bilo kojoj drzavi u svetu, uvek su vesti slicne manijaci I novac. Nista lepo, casno I dostojanstveno . Is vesti vidim da je Patrijarh posecivao Vatican, poznaje rimokatolike ali ne sve. Vatican gubi I financijsku moc,stalno oh neko potkrada za ozbiljnije pare, mislim na biskupe. Zato su okrenuti ka Istoku. .Ceo svet,zna da su ogromne ostete isplacivane ostecenoj deci.Sve ovo mogu dokumentovati.O znacaju Kosova za Srbe, nije potrebno da pisem. Podsecate da Patrijah kaze da se srece sa ljudima iz celoga sveta, Pa ti sto dolaze, imaju vremena I moraju da ga slusaju ako treba I celu noc.Govorimo o Patrijahu jednoga naroda. Oni treba da se savijaju I klanjaju pred njim a ne obratno.Svako dobro.

  15
  2
 6. Malo ko zna za kapitalno delo i izuzetnu monografiju o Kosovu na engleskom (1010 strana) koja je specijalno za ovdasnje citaoce pristupacna onlajn u ove predbozicne dane. Moze se preporuciti poznanicima I prijatelijima iz inostranstva. Ja sam uvek dobijao vrlo pozitivne reakcije od stranaca koji su vrlo malo znali o dogadjajima na Kosovu pre 20ak godina usled propagande kojoj su bili izlozeni. Posle citanja su bili mnogo prijemciviji na sve sto sam im rekao o dogadjajima na Kosovu, dovoljno bi bilo da ih uputim npr na stranu 47:

  https://online.flipbuilder.com/szto/mnva/mobile/index.html

  16
 7. Слажем се са Марком Еугеникосом. Патријархова изјава помаже да две милијарде католика схвате шта Србима значи Косово.

  Поздрављам предлог да СПЦ предложи папи да са нашим патријархом обиђе Косово и Метохију, посебно наше културне и верске објекте – цркве и манастире, како би се уверио где и како живе Срби и остали неалбански народи. Можда би Папа желео да посети и Ниш у коме је рођен Константин Велики – први хришћански цар.

  Велико хвала нашој и римској цркви које су оживеле екуменски дијалог и међусобно поштовање. Посебно, папи, који је, примивши патријархово писмо, одлучио да НЕ прогласи кардинала Степинца светим без сагласности српске цркве. Папа Франциско је храбар, мудар и искрен хришћанин. Имати добре односе са човеком кога поштује две милијарде људи, може Србији да отвори многа врата и донесе гранчицу мира.

  Надам се да ћу доживети братски хришћански загрљај папе Франциска и нашег патријарха, овде, у Србији.

  3
  33
 8. @Марк Евгеникос
  „…Ако неко мисли да може да објасни боље неком странцу шта је Косово нама једном реченицом, изволите па напишите у коментарима.“

  Није интервју био само за странце, али ова сугестија изгледа као легитимна.

  С друге стране, шта писати (и како се усудити) после толиких година и труда великана српске писане речи — најбоље се тамо обавестити о Косову — код Св. Николаја Жичког, Јована Дучића, Васка Попе, Матије Бећковића, и тамо изабрати. Па ето прилике (и) за Марка.

  Ипак, ево једног поређења:

  Косово је срце Србије, а Србија без Косова је као човек ишчупаног срца (рече Владика Артемије).

  20
  1
 9. Уф… без увреде, али ово личи на разговор глувих. Нико осим Дон Кишота (тако се изговарало у време Сервантеса) није ни покушао да одговори на моје питање, а то је како да странцу једном реченицом објасните шта нама значи Косово.

  @Драган Славнић: видео који сте прикачили је само о агресији ’99-те, са потпуно неадекватном музиком Боре Чорбе, што ниједном странцу, чак ни Словену, неће ништа значити.
  @Дисање не трску: песма инспирисана Косовом, лепо, али није суштина и сувише је дугачко.
  @Саффрон: хтео сам да кажем оно што сам рекао. Остатак Вашег коментара је ирелевантан.
  @Дон Кишоте: Ви сте барем покушали. Јесте, сви ти песници које сте навели су писали о Косову (ево и линка https://www.rastko.rs/kosovo/umetnost/kosovo_sveto.html#_Toc481860333), али су писали песме које нешто значе нама у постојећем културном контексту а које странцима, без тог културног контекста, неће значити ништа.

  На пример, Матија Бећковић: Косово, најскупља српска реч. The most expensive Serbian word? Oh, so it has a price tag on it? How much are you selling it for? Јер он нажалост није рекао „најдрагоценија српска реч“ (the most precious), него најскупља. Другачија реч, другачије значење.

  Ужасно је тешко преводити поезију, што значи да је углавном непримерено користити песме да неком из друге културе пренесете суштину било чега. Упоредите енглески оригинал песме „If“ Радјарда Киплинга (https://www.poetryfoundation.org/poems/46473/if—) са преводом Иве Андрића (https://www.poezijasustine.rs/2017/09/radjard-kipling-ako.html). Чак ни таква књижевна громада као Андрић није успео (а можда није ни покушавао) да пренесе снагу и хипнотичност Киплингових стихова; чак је на пар места променио смисао стиха, не знам да ли намерно или из неразумевања.

  Делује ми као да нико од оних који су ми одговорили, и сви они који су ми налупали дислајкове, никада у животу ништа озбиљно није преговарао. Јер уметност преговора (а патријарх је својим положајем и главни дипломата наше цркве, свиђало се то вама или не, и мора да буде „мудар као змија а безазлен као голуб“) је у томе да се ствари виде и разумеју из перспективе онога с ким разговарате, а не само из сопствене перспективе.

  7
  7
 10. Марк Еугеникос:

  „Ако неко мисли да може да објасни боље неком странцу шта је Косово нама једном реченицом, изволите па напишите у коментарима.“

  Морам да признам да сам приметио да вам нико није одговорио тек након што сте ви скренули пажњу на то. Покушаћу, дакле, ја то да урадим.

  Странцу Јерменину: Косово је Србима Арарат.

  Странцу Јеврејину: Косово је Србима Храм у Јерусалиму.

  Странцу муслиману: Косово је Србима Мека.

  Странцу Американцу: Косово је Србима Устав са амандманима.

  Странцу филозофу: Косово је Србима сопство.

  Странцу протестанту: Косово је Србима Мартин Лутер.

  Странцу Италијану: Косово је Србима паста.

  СТРАНЦУ РИМОКАТОЛИКУ: КОСОВО ЈЕ СРБИМА ВАТИКАН, ОДНОСНО ПАПА.

  СРБИМА: КОСОВО ЈЕ ПОДСЕТНИК ШТА У БУДУЋНОСТИ ТРЕБА ДА УРАДИМО.

  Овде се види очигледан проблем – нисам успео да одговорим једном реченицом… Шта је овде (барем мени) очигледан проблем?

  Проблем је то што се Патријарх није уопште обраћао конкретним „странцима“, јер „странци“ подразумевају мноштво идентитета, а не само један. Да се заиста обраћао конкретним странцима, њима би прилагодио поруку. Супротно томе, порука није уопште била прилагођена „странцима“ – била је намењена Србима, и то је сав проблем. Порука је намењена даљем ниподаштавању српског бића и идентитета. Појам „странци“ је плуралистички појам.

  Ако не верујете мени, запитајте се – ко то под милим Богом озбиљно цитира ову изјаву српског патријарха осим Срба. Одговор – нико. Ако мислите да нисам у праву, молим вас да подастрете доказе да се српски Патријарх заиста обраћао протестантима или муслиманима, и да протестанти или муслимани уопште зарезују његову поруку. Да ли то чине чак и римокатолици? Не. Тешко ће вам поћи за руком да докажете супротно.

  Мада, могуће је да је у питању моја предрасуда – пошто верујем да се човек који даје изјаве РТС-у – обраћа Србима.

  П.С.

  Будите сигурни да ја нисам тај који лупа дислајкове – алергичан сам на то.

  13
  2
 11. @Милан:

  Честитам, Ви сте се барем потрудили. Поруке Јерменину, Јеврејину и муслиману (а и филозофу) су јасне и сажете. Остале немају толико ефекта, јер нису све нације заветне. Не значи Американцима њихов устав тако много, а ни протестантима Лутер. Поруку Италијану (паста) ћу схватити као шалу.

  Немам намеру да Вам доказујем било шта. Чланак о патријарху сам разумео тако како је написан, „at face value“ што би рекли Енглези. Пише да је аналогија са Ватиканом намењена странцима, и ја то тако прихватам. У самом чланку има неколико реченица о томе шта је Косово нама, па не видим неки смисао сад замишљати да је и поређење са Ватиканом намењено српској публици.

  Српској публици је било намењено следеће, а ако неко види нешто спорно у овоме, нека коментарише:

  „…Наравно да за нас Косово није само политичко питање, то је много дубље духовно питање. Зато ми кажемо да Косово није напросто мит, зато што на плану мита ви можете бити губитник или добитник. Косово је као завјет за нас везано за Нови завјет, а у средишту, у сржи Новог завјета стоји светост и ми смо позвани на светост и за нас је Косово заиста светиња – нагласио је патријарх.“

  „Најбоље је Васко Попа рекао, ‘поље каквог нема, небо изнад земље и небо испод земље’. Дакле, Косово је за нас оковано небом и у том смислу, не може бити предмет прагматичности, предмет рационалног и логичног. Шта је то ефемерна добит, шта је то практично корисно, јер оног тренутка кад ми угасимо Косово у себи, ми напросто постајемо идентитетски нешто сасвим друго у односу на читаву нашу историју и предисторију, у односу на своје оце, праоце и свега осталог – поручио је патријарх. Додао је да је континуитет и поглед и ход у будућност једног народа немогућ без дубоког корена и да је за нас Косово најдубљи корен.“

  4
  8
 12. Kada bi nasi istoricari odustali od vatikanske lazi da su se Sloveni (Srbi) doselili na Balkan u 7.v, jedna od logickih cinjenica vezanih za crkvu bi bila da su Srbi bili prvi narod koji je primio hriscanstvo, da je imao prvu arhiepiskopiju u Sremskoj Mitrovici, prestonici rimske imperije, da je Srbin legalizovao hriscanstvo I da je Srbin izgradio najvecu hriscansku crkvu u Carigradu. Kada bi patrijarh to izjavio, ne bi bilo potrebno to sitno marketinsko cinculiranje o Kosovu I bilo bi svima u svetu jasno zasto je Kosovo toliko vazno I da su koreni kosovskog zaveta toliko duboki a ne samo par stotina godina koliko nam nudi oficijelni (vatikanski) narativ. Uzdam se u Kovica, glavnog promotera kosovskog zaveta, da ce kada se sva ona saga tamo zavrsi, otkriti svima nama koliko su ti zavetni koreni zaista duboki u vremenu.

  10
 13. @ Mark Eugenikos, Kako bi objanila sta je za Srbe Kosovo nekom strancu za minut. Dobro ukljucite stopericu. Za nas Srbe I nasu decu posle nas Kosovo je nas vazduh koji disemo od kada brojimo godine a vec je 7530 godina za nas. Mozda mi se ucinilo malo oholo da zakljucujete da niko od nas nikada nije nista ozbiljno pregovarao. U ilicnom poslu vodim stalno za moje bliznje I poslovne saveznike. Koristim za pregovore Sanskrit 4 Upajas : Sama, Dana, Dada Bheda. Kao Srpkinji pada mi lako to je nase poreklo. U vezi sadasnjeg Pape Francisco. Njegov duhovni otac je bio Srbin,ostavsi siroce u Argentina, nekako ga skoluju katolici. Svojevremeno sada pokojni Vladimir Zecevic, izdavao je novine( okrepljuce I rodoljuvive. Tu je bio intervju sa cardinal mislim Ognjenovic. Svako dobro, sa ovim zavrsavam diskusiju na ovu temu.

 14. @ Марк Еугеникос

  Ајде нека сам се барем потрудио – да вам одговорим једном реченицом (као што сте тражили) девет пута, уместо само једном. То је за мене нова дефиниција појма „барем“.

  „Пише да је аналогија са Ватиканом намењена странцима, и ја то тако прихватам.“

  Надам се да не прихватате све што је написано као „face value“, јер бисте се иначе пред извесним тарабама нашли у озбиљном проблему.

  „па не видим неки смисао сад замишљати да је и поређење са Ватиканом намењено српској публици.“

  Смисао или не, објављено је на Радио телевизији Републике Српске. Не знам да су икакви странци то пренели, а нарочито не знам за икакав инострани осврт на те изјаве.

  „Остале немају толико ефекта, јер нису све нације заветне.“

  Завет је много прозаичнија ствар од његове пословичне мистификације. Што се тогоа тиче, нешто сам рекао овде:

  https://stanjestvari.com/2021/09/25/zasto-nemamo-srpsku-zavjetnu-misao-kao-predmet/#comment-173309

  @ Disanje na trsku

  Слажем се са вама. Српски историчари би напокон требали да се ману анализирања тенкића из првог и другог светског рата (чак и из осталих ратова) и да коначно нешто кажу и из душе. То, међутим, зависи искључиво од политике, која плаћа те исте историчаре.

  Нека је свима благословен Бадњи дан!

Оставите коментар