Коста Чавошки: Није утврђено да су мере попут ковид пропусница противуставне

И дан-данас се деца вакцинишу од разних болести. Да ли је ико поставио питање уставности свега тога, упитао се академик и пензионисани професор Правног факултета у Београду

Коста Чавошки (Фото: Прес центар)

Одлуком Медицинског факултета у Београду да у новој школској години уведе тзв. ковид пропуснице, поставља се питање да ли је та мера у складу са Уставом Србије, имајући у виду да је и премијерка Ана Брнабић недавно изјавила да су ковид сертификати неуставни.

Академик Коста Чавошки, пензионисани професор Правног факултета у Београду, каже за Спутњик да о уставности ковид пропусница у крајњој линији одлучује Уставни суд и нико други. Он сматра да кад је у питању заштита живота од страшне болести, да су мере попут увођења ковид пропусница дозвољене.

Коста Чавошки: Које је право угрожено?

На питање да ли су допуштене такве мере и ако су супротности са Уставом, Чавошки одговара да није утврђено да су противуставне.

„Не знам које је то право угрожено. Кад сам био дете, била је обавезна вакцинација од туберкулозе и ја сам вакцинисан. Како тада нико није поставио питање да ли је то дозвољено или забрањено? И дан-данас се деца вакцинишу од разних болести. Да ли је ико поставио питање уставности свега тога? Дакле, лично мислим да кад је у питању заштита живота и здравља, да су мере које су примерене по начелима медицинске науке допуштене“, истиче Чавошки.

Професор Уставног права на Правном факултету у Новом Саду Слободан Орловић каже, уз ограду да није упознат са одлуком Медицинског факултета у Београду, да у начелу свака институција има право да ограничи улазак, односно да одреди ко може, а ко не да уђе у њене просторије.

Медицински факултет у Београду увео ковид пропуснице за студенте и запослене

Према његовим речима, уколико би се неко од запослених или студената осетио дискриминисаним због мера Факултета, онда би могао да поднесе тужбу.

Зоран Радовановић: Устав није прекршен

Епидемиолог Зоран Радовановић каже да питање уставности нема везе са ковид пропусницама, јер се Уставни суд Србије 2017. године изјаснио о вакцинацији. Ако постоји таква дилема код Кризног штаба, а постављена је још у јуну месецу, требало је да питају Уставни суд.

„Иначе по Уставу, члан 20, слободе и права грађана могу да буду ограничене или сужене ако ситуација то захтева, а то се онда покрива законом. Закон о заштити становништва од заразних болести је ту врло јасан, по неколико тачака. Е сад, сви се позивају на члан 33. Међутим, битан је члан 52, јер ми смо још у ванредној ситуацији, а то се заборавља. Ми смо 19. марта прошле године прогласили ванредну ситуацију, она није одјављена, а да би се одјавила, мора да прође 28 дана од последњег случаја, а ми још нисмо имали ситуацију да је прошло 20 дана без иједног пријављеног“, објашњава наш саговорник.

Зоран Радовановић: Наметнути обавезну вакцинацију здравствених радника, полиције и војске

Реч је о епидемији од већег епидемиолошког значаја и према члану 51 и 52 Закона о заштити становништва, министар здравља има велика овлашћења и може да нареди обавезну вакцинацију свих грађана, додаје Радовановић и подсећа да је по истом закону који није мењан деценијама, проглашена и обавезна вакцинација против вариоле 1972. године.

Касно за ковид пропуснице, Факултет етички поступио

Радовановић сматра да је пре месец дана требало да се уведу ковид пропуснице као у већини европских земаља, а да је за Србију сада касно, јер би ефекат таквих мера био мали.

Зоран Радовановић (Фото: Иван Динић/НоваС)

Одлуку Медицинског факултета у Београду сматра добром, јер настава почиње 1. октобра.

„Али срамота би било да невакцинисани студенти кашљу по болесничким собама и заражавају болесне људе. Неко је дошао да га лече од рака и дође му неки клипан да га зарази ковидом. То је прво, неморално. Факултет је имао етичку обавезу да то уради и сасвим је на месту што је тако поступио“, закључио је Радовановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

16 replies

 1. „Коста Чавошки: Није утврђено да су мере попут ковид
  пропусница противуставне“?!
  А, да ли су – УСТАВНЕ?
  Изјасни те се, професоре!!!
  Ако се утврди да су уставне, онда је беспотребно утврђивати њихову
  неуставност!
  Такво питање би се могло поставити и за експерименталне вакцине –
  да ли су противуставне?
  А, да ли су – УСТАВНЕ?
  Изјасните се, професоре!!!
  Да ли је противуставно да држава не гарантује исправност вакцина, већ
  сву одговорност сваљује на пацијента и ограђује се од било какве
  одговорности?
  А, да ли је то – УСТАВНО?
  Изјасните се професоре!!!
  Када сте Ви примали вакцину против туберкулозе, иза те вакцине је стајала
  држава, а иза КОВИД вакцина не стоји држава!
  Да ли је то неуставно или уставно?
  Изјасните се професоре!!!
  Осим тога, те вакцине за туберкулозу су производили домаћи институти,
  а данас имамо “ШВЕДСКИ СТО ВАКЦИНА“ којекаквих белосветских
  пропалица.

  90
  1
 2. Meni je stvarno dosta da oni koji su proziveli svoj zivot odredjuju mladima kako ce da zive. Zasto to? Imam 57 godina i zelim da mladi ljudi sami odlucuju o sebi. Ko sam ja da im namecem svoje stavove?
  Neka se stide oni koji nasilno nastupaju i ispiraju nam mozgove. Dosta vise!

  63
  3
 3. Предлажем чувеном академику Чавошком (претпостављам да је читао) да хитно потржи пјесму ЂЈ „Отац и син“!!!!!! Одавно Србијом одјекују стихови,… КУПИ МИ БАБО ПЕЧЕЊА, КУПИ ЈАРЕЋЕГ, …..

  54
  2
 4. „…Неко је дошао да га лече од рака и дође му неки клипан (невакцинисани студент) да га зарази ковидом. “

  З.Радовановић употребљава речник улице да унизи невакцинисаног који је оболео од вируса!

  Зар не зна да је вређање друге стране у дијалогу, осим што је простачки манир, такође и сигуран знак недостатка аргумената?

  Добро знамо да поред невакцинисаних и вакцинисани такође обољевају од ковида (осим оних који умру по вакцинисању па нису више никоме сметња) .

  Да ствари нису црно-беле (него само црне!) види се и из следећег:
  Однедавно, сви грађани (и стални становници) САД који ЈЕСУ вакцинисани су у обавези да се тестирају при повратку у САД из страних земаља.

  Дакле, третирају се на потпуно исти начин као и невакцинисани. (Чему онда вакцинација?).

  Питање је сад ко је ту клипан?

  Да ли су невакцинисани „клипани“ или су то вакцинисани, јер ето вакцинисаше се (неки да би избегли ограничења приликом путовања) а морају да се подвргну тестирању, потпуно истом као и невакцинисани.

  Или је „клипан“ онај који злоупотребљава јавно гласило да вређа 50% популације у Србији? Или је просто — простак.

  70
  3
 5. Ауф! Још један зацепљен академик, који није могао да чека до првог снега, па је, у деветој деценији живота, оставио свој траг у блату. У нека лакша, и млађа, и њихова и моја времена, многе од ових метузалема, што се данас, још само јетким зубима без глеђи, очајнички држе за небеску жицу, на којој је ОН, к’о укочене гаће на сушење у гологу*ом децембру, распростр’о неколике стотине додатних евра апанаже (мало ли је на ову кризу?), гутао сам, онако прангијаст и жгољав од глади за знањем, по нетом ожутелим страницама, што су доносиле на сладуњаву, чак пријатну, благу мемлу, коју је нискокалорична бубњара, у углу локалне књижарице, безуспешно покушавала исушити. Било је ту свакаквих Кажа, које су ме, док ми душа чиста беше, чиниле поносним што, ето, стојим с њима у истом строју за пелцовање од „болести“, које нам је, тамо неки цивилизовани свет, унео у картон.
  Колико јуче, наш витез од Манче, спомену овде убогог Пилипендиног суседа и негдашњег саборца, Јована Кљаку, који је, младићем, секао сабљом по Лацманима, што су проповедали унијатство, да би се старцем преобратио све до замене иконе са зида за зулуфе Фрање Јосипа. Изгледа да баш није здраво давати ђутурумима прилику да нам досољавају одвећ преслану чорбу. Имају неке преломнице, кад се матором човеку, ма колико ономад жар сипао, наједном, око чуке, стегне нетопив лед, који је измигољио овој соли, што нам, ни од кога тражена, заврши у пјату, па се чича, к’о дете на љуљашци, не уме зауставити, и, попут најбоље чифтели-музаре, на крају удари у кабао, остављајући нам још само прилику да се зацрвенимо од њихова стида.
  Драги наш професоре Чавошки, не морате нас више бранити. Сад, кад вам се испунио вековни сан, да коначно и сами постанете део цивилизованог света од горе, поздравите драге нам Матију, Василија и друге вам исписнике из Клуба честитих, које некоћ без трептаја слушасмо. Не морате да бринете о праву на цепљење.. или цепљењу права, како ли се каже… пустите младу Србадију да сама удара главом о зид, па шта пре прсне. Ваши савети „ред чалме, ред аспирина“ су непримерени овом времену. Ура вам куца на пензионерско забављање скупом кремом за безуспешно уклањање пега на надланицама, коју сте, заслугом, кадри приуштити.

  54
  2
 6. Тешко је касти, ал изгледа да је све више људи на Вучићевом списку, оном платном, који се подудара са оним Гејтсовим или ко зна чијим још списком…А Радовановић би требало да зна да се у нашим болницама налазе углавном болесни од короне, јер ови други су препуштени себи и умирању, тако да не треба да брине да ли ће неки „клипан“ да их зарази, пошто су они већ разажени што од вируса, што од вакцине…
  Само, изгледа да ни Радовановић, ни Бајден, ни милион сличних јунака на гомили никако да рационално одговоре на просто питање: „Како то невакцинисани угрожавају вакцинисане, ако су вакцинисани заштићени од вируса?!“

  57
  3
 7. Ваздан је професор Чавошки одавао утисак нервчика! Паника, коју одаје, ми је јасно да долази од „инфовања” вестима којима су кљукани особе којима је све на резерви, свакојако од стране „мог Алека” и домаће агентуре, у служби њеног величанства Светске приватне здравствене организације. Тако бива, на жалост, када те свиње увуку у обор, па те макљају и користе предност домаћег терена!

  31
  3
 8. Увек је тешко прихватити истину да су сви људи крарљива роба, стога се и већма ваља поуздати у Бога него у људе. Мислим да је професор Радовановић својевремено бранио благотворни утицај осиромашеног уранијума на Србе, те ме не изненађује да је сада стручњак и за уставно право.

  Али професора Чавошког памтим као дисидента који је 1974. са др Војиславом Коштуницом, оба асистенти, критиковао уставне промене за разбијање Југославије и дељења корпуса српског народа тако да он што више нестане(у време када се због критике нестајало у мраку или било јавно прогоњено, попут професора Ђурића). Стога желим да верујем да Спутњик пренео поменуту изјаву истргнуту из контекста.

  30
  4
 9. Е , некад беше један храбар човек , врстан професор , Србин, Коста Чавошки…

  31
  2
 10. Ја бих да се захвалим уваженом академику и професору Чавошком што се заузео да оправда вакцинацију, свака ствар за коју се он заузео и политика коју је подржавао је пропала, што нас неминовно наводи на закључак да и ово следи тај пут.

  41
  1
 11. Неко ко „сматра да кад је у питању заштита живота од страшне болести, да су мере попут увођења ковид пропусница дозвољене“, мене подсећа на ону френетичну госпођу начелницу клинике у Батајници, која би примала вакцину једном недељно, само да јој то неко каже. Човек мора да буде частан и храбар сваки дан.

  29
  1
 12. То што прича остарели какадемик уопште није тачно. Нити је ико икада раније условљавао живот и кретање вакцинацијом нити је вакцина коју је примио искоренила туберкулозу. До идиотског закона из 2016 нико није постављао никоме питање да ли јесте или није вакцинисан. Након те 2016 тај закон је стално на мети критика и предмет је згражавања. Тај закон је главна тачка борбе разних Покрета а пре свега покрета Живим за Србију докторке Јоване Стојковић и многих других. Нити је корона смртоносна болест (смртност 0, 8) нити су мере безопасне већ су злочиначке. Нити су тестови поуздани. Нити смо ми у ванредном стању, нити се чак и у ванредном и ратном стању не могу суспендовати чланови Устава о којима је овде реч, јер тако пише у Уставу! Устав предвиђа да чак и у ратном и ванредном стању нема нарушавања телесног интегритета, дакле нема ни условљавања њиме, прогона, присиле и дискриминације.

  41
  2
 13. Како је могуће да правник о правима закључује на основу медицине у коју се не разуме? Право увек стоји изнад других струка па тако и изнад медицине. Како је могуће да уставност ове лудачке дискриминаторске и фашистичке мере један човек у деветој деценији живота може да одмерава и оправдава на основу ситуације када је он био дете? Кад је он био дете он и не зна шта је и да ли је примио а да и не говоримо о томе да је тада на снази био други устав и други правни систем. Факултет није приватна својина појединца већ јавна установа државе коју финансирамо ми грађани и свако има право да је похађа под истим условима и нико нема право да то физички ограничи. Аутономија значи да установа сама одлучује о својој струци и пословању али не о селекцији и ограничењу и неједнаком условљавању приступа корисницима овој установи.

  32
  2
 14. Како је могуће да правник о правима закључује на основу медицине у коју се не разуме?, пита се А. А. Питање је доста чудно, а читајући све ове коментаре и ја се питам како је могуће да већина коментатора ауторитативно износи своје мишљење, а не разумеју се ни у медицину, ни у право? Опширно и великим словима (дакле виче) пита један коментатор Чавошког да ли је нешто што није противуставно и уставно? Тиме показује да не зна право ни на нивоу студента прве године правног факултета! Да се и не говори како се олако употребљава реч фашизам, такође без елементарног познавања овог појма!
  Што се тиче бројних, a увредљивих алузија на нечије године и старост, о томе би требало да и администратор поведе мало рачуна, имајући у виду да се управо обележава дан када би, наводно, требало поштовати старе и не дискриминисати их.
  Пише коментатор – не зна Чавошки шта је и какве вакцине примио као дете! Наравно да Чавошки зна, а и коментатор би могао то знати, а и да не зна, ваљда је добар доказ њихове ваљаности то што је Чавошки (као и остали академици, тако презрени од коментатора) дочекао овако високе године у доброј форми! Иначе, они који овако лоше мисле о старости, о медицини и о вакцинисању, по свој прилици и не треба да се брину – вероватно и неће доживети неку дубоку старост!

  4
  20
 15. „Кад сам био дете, била је обавезна вакцинација од туберкулозе и ја сам вакцинисан. Како тада нико није поставио питање да ли је то дозвољено или забрањено?“

  Тако што ви припадате генерацији оваца, с опроштењем, којој је, као детету чоколада, из руку отета држава већа Душанове, штоно рече Николај Велимировић.

  Пелцуј се – разумем! Потопи манастир – разумем! Истреби младицу из речних токова – разумем! Сав народ у градове – разумем! Ником више од хектара земљишта -разумем! Забрани брак младим женама – разумем! Питај Бадинтера треба ли нам оволика држава – разумем! Све предај странцима – разумем!

  На крају, када им чак и обична шалтеруша подвикне: „Стављај маску!“ то се, ј*** те, баца у став мирно и салутира: „Разумем!“

  18
  1
 16. @Salus
  Питање није чудно некоме ко је у стању да повеже чињенице јер је ординарна чињеница да се права не одређују медицином и медицинским услугама и третманима већ се напротив медицина прилагођава праву. Укратко човек грађанин као потенцијални корисник ових услуга има сво право на медицину или здравствену заштиту и тако већ плаћену, али нема обавезу у односу на услуге и третмане које и тако сам плаћа као порески обвезник. С друге стране фармакомедицина нема никакво гарантовано право које обавезује корисника услуга поготово нема право на тело корисника. Струка служи нама а не ми њој. Струка није грана власти. Грађани а не струка су извор суверености државе. Грађани а не струка су господари државе. Што се тиче година Чавошког оне су битне само као мера временске удаљености од времена када је он примао вакцине. Моја прабака је живела преко 100 година и у стотој била бистрија него овај „академик’ пре 20 – 30 година. Ваша жеља да ми невакцинисани умремо пре времена може вам се вратити као бумеранг.

Оставите коментар