Вучић затражио од Зиђина да смањи емисију штетних гасова у топионици у Бору

Председник Србије поручио представницима кинеске компаније Зиђин да у августу очекује да систем за смањење аерозагађења буде функционалан

Бор (Фото: З. Анастасијевић)

Председник Србије Александар Вучић затражио је данас од представника компаније Зиђин да уграде додатне капацитете и смање емисију штетних гасова у топионици у Бору, и да „најкасније до краја године обезбеде потпуно чист ваздух за становнике овога града”, саопштено је из кабинета председника.

Вучић је током састанка са представницима компаније Зиђин истакао да се очекује да ће, након завршетка система за смањење аерозагађења, емисије штетних гасова бити у граничним вредностима, као и да се у августу „очекује да систем за смањење аерозагађења буде функционалан”, преноси Бета.

На састанку председника Србије са представницима компаније Зиђин било је речи и о развоју новог рудника Чукару Пеки и самог РТБ Бор.

Зиђин обећава да ће од следеће године у Бору бити чист ваздух

„Пројекат Чукару Пеки је значајан са аспекта рапидног повећања производње концентрата бакра и касније катодног бакра. Пројектована су улагања од 500 милиона долара за развој и изградњу горње зоне Рудника Чукару Пеки. Отварањем овог рудника, које је планирано у октобру 2021. године, Србија ће постати други произвођач бакра у Европи, после Пољске, а њено учешће у производњи ове руде повећаће се са садашњих пет, на 18 одсто”, наводи се у саопштењу.

Током састанка презентована је динамика и план развоја рударског басена, а компанија Зиђин се обавезала да до шесте годишњице затварања трансакције инвестира преко једне милијарде долара у надоградњу, проширење или изградњу четири рудника и топионице.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading