Зиђин обећава да ће од следеће године у Бору бити чист ваздух

Уколико се деси да дође до квара на опреми, што за последицу има повећање загађености и зависно од резултата мерења ми стајемо са производњом, рекао заменик генералног директора Зиђин Копера

Фото: Танјуг – Ј.И.

БОР – Грађани Бора у августу 2022. ће дисати неупоредиво бољи ваздух, а до краја те године биће дефинитивно решен проблем загађења ваздуха, рекао је данас заменик генералног директора Србија Зиђин Копера (СЗЦ) Ћу Вејђин.

Он је на Дану отворених врата за медије који је данас одржала та компанија рекао да ће техничка реконструкција коју компанија изводи кроз изградњу објеката и средстава за заштиту животне средине у потпуности анулирати присуство сумпор-диоксида у ваздуху.

„Истовремено, са производњом радимо техничку реконструкцију и изградњу, и очекујемо да крајем августа буду завршени ови пројекти. Тада ће бити неупоредиво бољи ваздух. Биће јако велика разлика у односу на квалитет садашњег ваздуха. Неупоредиво”, рекао је он.

Додао је да ће до краја 2022. године, када сви објекти за заштиту животне средине буду уграђени и изграђени бити и дефинитивно решен проблема загађености ваздуха у Бору.

Он је нагласио да је до краја априла у заштиту животне средине компанија уложила укупно 77,8 милиона америчких долара.

„Али смо у последње време постигли договоре и потписали уговоре за рад на пољу заштитне средине, са чијом реализацијом ће укупно улагање у пројекте заштите животне средине износити 125,7 милиона америчких долара”, навео је он.

“Можемо да кажемо да ће крајем 2022. године Борани дисати чист ваздух“, потврдио је на инсистирање новинара заменик генералног директора.

Он је истакао да се компанија све време труди да упоредо са производњом, примењује привремене могуће мере да се побољша квалитет ваздуха.

Навео је да је реч о мерама као што су поправљање и одржавање опреме, прилагођавање технологије производње, а стављени су привремени филтери и сакупљачи прашине.

„Осим тога константно се прате резултати мерења на мерним станицама у Бору и околини и ми прилагођавамо процес производње тако што пратимо измерене вредност. Када дође до великог повећања тих вредности због застарелости опреме и кварова у том тренутку заустављамо производњу са свим”, рекао је он.

Извор: bor030.net

На питање да или ће компанија у случају евентуалних акцидената убудуће информисати јавност, он је рекао да хоће.

„Ми сада остварујемо план за решавање загађености ваздуха. Уколико се деси да дође до квара на опреми, што за последицу има повећање загађености и зависно од резултата мерења ми стајемо са производњом, и о томе обавештавамо јавност”, објаснио је он.

Главни инжењер компаније Бенџамин Ђиао рекао је да је план да се ове године повећа производња на 73.000 тона бакра, а да је план за 2024. годину да се повећа капацитет на 190.000 тона, а количина катоде буде 180.000 тона.

Он је навео да је у 2020. години производња је повећана на 53.271 тону бакра што је повећање од готово 28 посто у односу на 2019., док је злата произведено 1.688 килограма, што је повећање од 59,91 процената.

„Укупна улагања до краја априла ове године износе 630 милиона америчких долара а до краја ове године по плану достигнуће  820 милиона америчких долара”, рекао је он.

Како је најавио СЗЦ планира и да прошири инвестицију који би пре тим плановима до краја 2024. Године укупно требало да износи милијарду и 260 милиона америчких долара.

„Са 2024. годином планирано је да се заврше све техничке реконструкције које се управо раде”, рекао је он.

Додао је да је очекивана производња злата 5.600 килограма до краја 2024 године.

„Јасно је да са повећањем производње главног производа, а то је бакарна катода, повећава се и количина секундарни производа у које спада и злато”, рекао је он.

Директор сектора за људске ресурсе Хуанг Џаои истакао је да је од 2018. године број радника повећан за 1.500 а да је просечна плата већа за 43,5 одсто.

Он је подсетио да је приликом преузимања 2018. године договорено да за шест година број запослених неће бити мањи од 5.000 и додао да је крајем маја 2021. број запослених 5.662.

Истакао је да је просечна нето плата од 68.160 динара у 2018, достигла 91.637 динара у 2020. години.

Навео је и да је прошле године запослено 127 студената из Бора који се школују, а да је план да ове године таквих кадрова буде запослено 150.

Од 5.662 запослених 98 одсто је локално становништво, а кинеских држављана је 162, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Господо и другови Кинези, рокови које сте поставили превише су далеко за сва угрожена и већ оштећена плућа нашег становништва у том крају и код Смедерева! Сигурна сам да можете и брже и боље. Ако хоћете.
    Потписници уговора са српске стране нажалост нису хтели или знали да адекватно испреговарају ова питања у самом тексту уговора.
    Добро је што Кинези зарађују али врло лоше што се становништво Србије због тога разбољева и умире.
    Убрзајте заштиту, иако ће вам се то одразити на висину зараде.

Оставите коментар