Урсула фон дер Лајен: Највиши званичници ЕУ за истрагу порекла короне

Веома важно омогућити истражитељима пун приступ информацијама како бисмо утврдили порекло пандемије, истакла председница Европске комисије

Урсула фон дер Лајен (Фото: Kuhlmann /MSC/Wikimedia)

БРИСЕЛ – Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел позвали су данас да се истражи порекло пандемије ковида-19, појачавајући притисак на Кину да буде транспарентнија, уочи самита Групе седам.

Фон дер Лајен је рекла да „морамо да знамо одакле је почела пандемија да бисмо извукли праве поуке и развили праве алате како бисмо били сигурни да се то више никада неће поновити”.

Она је истакла да је веома важно омогућити истражитељима пун приступ информацијама како бисмо утврдили порекло пандемије.

Додала је да је Европа разумно добро реаговала на утицај ограничења због вируса на економију јер је извукла праве поуке из Финансијске кризe 2008. године.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да „свет има право да тачно зна шта се догодило”, преноси Бета-АП.

Прошлог месеца, председник САД Џозеф Бајден наложио је америчким обавештајним службама да „удвоструче” напоре да истраже порекло корона вируса, укључујући могућност да би траг могао довести до кинеске лабораторије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар