Здравко Кривокапић: Усаглашен предлог Темељног уговора, чекамо СПЦ да се изјасни

Медији спекулишу да знају какав је став патријарха, а још нисам добио такву информацију, појаснио премијер Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: Влада Црне Горе)

Председник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, саопштио је да је Влада са Уставом и законом усагласила предлог Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) и да је о садржини тог документа упознала патријарха СПЦ Порфирија од кога очекује да се изјасни.

Кривокапић је у интервјуу Телевизији Црне Горе, првом од како је преузео дужност председника Владе, казао да Влада до сада није добила одговор СПЦ о предлогу Темељног уговора чије се потписивање очекује наредних месеци.

„Желимо да заштитимо и држави и Цркву… Не желимо да било који члан (Уговора) буде проблематичан јер би неко могао да се жали Уставном суду. Послали смо наш предлог усаглашеног Уговора и чекамо реакцију друге стране. Медији спекулишу да знају какав је став патријарха, а још нисам добио такву информацију“, рекао је Кривокапић.

Говорећи о односу према Црногорској православној цркви (ЦПЦ), казао је да је верник и да се „не може упоређивати нешто што је канонски и неканонски“. Додао је да је слобода вероисповести гарантована свима и да сви „могу да бирају где ће исповедати веру“.

Шпански рецепт за помирење – споменик свим жртвама

Упитан да ли је могуће да се у Црној Гори изједначе партизански и четнички покрет као што је урађено у Србији формирањем Комисије за помирење, Кривокапић је казао да би „Црна Гора требало да направи споменик свим жртвама који би био симбол помирења и који би прихватили сви“.

„Најбоље је да кренемо путем Шпаније где су направили споменик свим жртвама, независно од догађаја и успоставили су симбол помирења. Такав симбол Црној Гори је неопходан. Надам се да ћемо сви имати разумевања. Црна Гора има исти број становника 1941. и данас, што вам најбоље говори да смо живот давали увек за оно што је најважније, а то је идеја“, рекао је Кривокапић.

На констатацију да се део јавности у Црној Гори плаши могућности изједначавања четничког и партизанског покрета, поготово након неких идеја о формирању комисије за помирење и истину, премијер је казао да Србија има свој начин, а Црна Гора свој.

Ванредни избори у овом тренутку никоме не одговарају

Коментаришући политичку кризу у Црној Гори, Кривокапић је оценио да „ванредни избори у овом тренутку не би одговарали никоме“ јер би се „губила енергија и ништа ново се неће десити“.

По његовим речима, партије знају да би на новим изборима одзив гласача био мањи и да знају да је народ дао поверење да власт траје четири године.

„То је једна чудна ситуација. Она је толико чудна да ни Живко Николић (филмски редитељ) не би могао коментарисати него као ‘Чудо невиђено’. Волео бих да неко од тих 27 посланика стави на дневни ред питање поверења у Владу, да се то провери. Тачно је да би се на тај начин показала непринципијелна коалиција ДФ-а и опозиције“, проценио је Кривокапић.

Највећа партија парламентарне већине, Демократски фронт (ДФ), одлучила се средином јуна за бојкот Скупштине, чиме се доводе у питање потврде Владиних одлука у законодавном дому. ДФ се залаже за реконструкцију Владе и смењивање Кривокапића од кога тражи да у Скупштини покрене питање поверења у Владу.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 12. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “у интервјуу Телевизији Црне Горе, првом од како је преузео дужност председника Владе”

    Па сад вид’те премијери, премијерке, премијерко и остали примјерци уз колико уже мора да се успне кандидат за самосталну и слободну личност коју не совјетује Тони Блер, е да би се после скоро годину дана домогао јавног сервиса европске/НАТО Црне Горе?

    А чим “заштити и државу и Цркву”, “изједначи партизане и четнике” и својеручно прикрије “непринципијелну коалицију” (јес’ тако рекао свега ми) ето избора.
    А избори су као бикини: ником не одговарају али су сви задовољни … јер није све у саботажи темељног уговора, нешто је и у саботажи пописа.

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading