Оливер Стоун: Трамп могао да открије истину о убиству Кенедија, али му је запретила ЦИА

Ко уопште зна шта је Трамп мислио. Он је човек мистерија. Сигуран сам да је био под неком врстом притиска, рекао амерички режисер

Фото: Алексеј Дружинин/Спутњик

Славни редитељ, вишеструки оскаровац Оливер Стоун, играним филмом „Џеј-Еф-Кеј“ са тезом да је амерички председник Џон Кенеди 1963. убијен у организованом покушају државног удара пре три деценије покренуо је контроверзе, што је, између осталог, натерало и Конгрес САД да донесе уредбу о објављивању докумената о атентату најкасније 2017. године.

Међутим, дан пре истека рока, тадашњи председник Доналд Трамп одлучио је да не стави потпис на то. Стоун је сада снимио и документарац Поново о Џеј-Еф-Кеј: С оне стране огледала.

Представљајући нови филм, Стоун је из свог стана у Лос Анђелесу преко Зума новинарки „Холивуд рипортера“ Татјани Сигел говорио о мотивима да сними документарац са додатним материјалом, о томе зашто је Трамп одустао од потписа, о писму Џеки Кенеди и сусретима са сином убијеног председника, као и о томе зашто се окренуо прављењу искључиво документараца.

„Почели смо ово пре две, три године и било је много детаља који су пронађени, а нису пријављени. Постоји црна рупа у сећањима о Кенедију. И желео сам да, пре него што напустим овај свет, откријем све што знам о томе. Нисам могао да у документарац спакујем све што знам, али сам могао да унесем многе чињенице које су се појавиле после филма 1991. као и да поново потврдим неке из њега, пошто је нападан са свих страна. Важно ми је, и на савести ми је, да људима којима је стало до тога ово предочим. Тиме је документарац мотивисан. Објављена су документа. Не сва. Трамп је требало да потпише објављивање 2017. и повукао се 12 сати пре тога“, каже Стоун и додаје да је уверен да много документације није предочено јавности и да је можда уништена.

На питање зашто је Трамп одустао од стављања потписа на објављивање докумената, редитељ каже да се то дешавало и у другим случајевима када су пред безбедносне службе постављани изазови.

Доналд Трамп (Фото: АП/Бета)

„Ко уопште зна шта је Трамп мислио. Он је човек мистерија. Сигуран сам да је био под неком врстом притиска. И онда су дошли и рекли му: ‘Не можемо то да урадимо из безбедностних разлога’. Он се повлачио и из других ствари, кад год бисмо поставили изазов пред обавештајне агенције. Сећате се изјаве (сенатора Чака) Шамера? ‘Трампе, не зезај се са ЦИА, у супротном ће те уништити’“, рекао је Стоун.

Редитељ истиче да је важно да млађе генерације сазнају шта се догодило јер „изгледа да земља лута“.

На питање да ли је имао више слободе сад, када Џеки Кенеди више није међу живима и нема страха од њених примедби на снимак атентата, редитељ је одговорио одрично, преноси Б 92.

„Никада нисмо чули шта Џеки Кенеди има да каже о томе. Написала ми је дивно писмо о Воду. Допао јој се Вод и мислила је да је то ремек-дело, нешто као општеамеричко добро. И рекла ми да је посетим ако икад пожелим да напишем књигу“, рекао је он а преноси Хедлајнер.

(Спутњик, 12. 7. 2021)

Амерички медији изврћу истину, а Русија и Србија су представљени као пропагандисти

Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у недавном интервјуу поводом објављене аутобиографије и Фестивала у Кану каже да су у филмском свету Русија и Србија често представљени као пропагандисти, а они који се боре против њих као једини који полажу право на истину.

У својој недавно објављеној аутобиографији „У потери за светлом“ отворено говори о расподели снага у савременом свету.

„Није важно да ли говоримо о садашњости, прошлости, далекој историји. Истину је увек било тешко пронаћи. Истина захтева много истраживања, јасног промишљања и историјски контекст – али чак и тада не можеш бити потпуно сигуран… Што се тиче политичког аргумента о лажним вестима, који је актуелан у Сједињеним Државама, званични амерички медији већ годинама изврћу истину о свету, креирајући идеолошку борбу између САД и њених непријатеља, што је бесмислица. Закључак је да има много лажних вести у мејнстрим медијима. И онда када чујем мејнстрим медије како оптужују дисидентске да фабрикују лажне вести, то ме увек насмеје“, рекао је Стоун у интервјуу за Вечерње новости.

Оливер Стоун (Фото: Амр Набил/АП Фото)

У књизи, поред осталог, каже да се „патриотизам најбоље продаје“ и да то важи за скоро сваку земљу на свету.

„Свакако важи за Сједињене Америчке Државе где смо, од 2001. године, имали мноштво филмова са ратном тематиком који подржавају америчко гледиште о ’рату против тероризма‘, као и односе САД са земљама попут Русије и Кине. То је лоше за цео свет јер, као што увек говорим, могли бисмо имати мир између великих сила“. истиче амерички редитељ.

Говорећи о српском кандидату за Оскара Дара из Јасеновца Стоун каже да је то донекле типичан пример америчког уског погледа на свет, где су Русија и Србија често представљени као пропагандисти, а они који се боре против њих као једини који полажу право на истину. Наводи да то није фер и поштено, али „тако налаже ’правилник‘ оних који верују да су супериорна бића“.

На питање може ли се бити политички неутралан у данашњем свету и имати добре односе истовремено и са САД, Европском унијом, Русијом и Кином, он тврди да је то изузетно тешко.

„А уосталом, шта је неутралност? Често, неутралан значи бити попустљив и не увредити никога и ништа. Свет је дефинитивно у једној веома осетљивој фази, бар је тако на Западу, где свако јасно и чврсто изражено мишљење може бити оцењено као ’безосећајно‘ или нешто слично томе. Ово је изузетно тешко време за филмске ауторе“, истиче Стоун.

Оливер Стоун се враћа на Кански фестивал, где ће сутра светску премијеру имати његов документарац „JFK Revisited: Through the Looking Glass“, у коме се појављују недавно декласификовани докази и сведочења у вези са атентатом на америчког председника 1963. године, укључујући тим форензичара, медицинских и балистичких стручњака, историчара и сведока.

Опрема: Стање ствари 

(Спутњик, 11. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар