Јоргованка Табаковић: Хајка против банкарског сектора, накнаде проблем само у Србији

Не мешам се у рад судова, али нећу допустити ником да од Србије од пожељне инвестиционе дестинације прави правно несигурно и непожељно место за улагаче, нагласила гувернерка НБС

Јоргованка Табаковић (Фото: Танјуг/Слободан Миљевић)

Народна банка Србије (НБС) нема намеру да улази у полемику са онима који увек нађу начин да имају неки профитабилан посао, изјавила је гувернерка Јоргованка Табаковић, али је указала како сви заборављају пресуду у Европи против једне банке која каже да су накнаде за обраду кредита законите.

Табаковић је новинарима у НБС, где је представљена нова услуга е-Управе, рекла да ће рејтинг Србије, којем је била надомак пре пандемије, сада унизити хајка против банкарског и финансијског сектора и проблем са накнадама за обраду кредита које постоје 20 година.

То је проблем само у Србији, а сви заборављају пресуду у Европи једној од банака, да су накнаде законите. Не мешам се у рад судова, али нећу допустити ником да од Србије од пожељне инвестиционе дестинације прави правно несигурно и непожељно место за улагаче, нагласила је Табаковић.

Оно што је Србију ставило на мапу најинтересантнијих земаља за инвестирање свету су правна сигурност и пословни амбијент, нагласила је она и предочила да закони који важе од 2000. године до данас „одједном се доводе у питање“.

Народна банка има свој став, од 2006. године, да ефективна каматна стопа обухвата све трошкове и да то треба да буде приказано, рекла је Табаковић.

Она је указала да су се поједини адвокати обраћали НБС да траже уговор о кредиту како би могли да туже по тим завршеним и отплаћеним уговорима.

Као да овде има некога да не зна да се тужбе препродају за 20 евра, као да не знате да се по бандерама лепе позиви за тужење банака. Има ли неко од вас да не зна да су банке део привреде, упитала је Табаковић.

Зашто се ствара одијум према банкама у Србији, то треба да питате они који раде на томе, рекла је Табаковић и нагласила да за накнаду од 2.000 динара, спор банку кошта 48.000 динара.

Закључите ко узима ту разлику од 2.000 до 48.000 динара, истакла је Табаковић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 13. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

 1. Kakav kolonijalni namesnik (namesnica, da budemo rodno ravnopravni), kompradorska veličina prvog reda. To samo bivši ultranacionalni radikali mogu. Uvek fanatični do kraja, uvek odani gazdi, koji se menja.

  37
 2. Свака јој част на поштењу! Признаје да јој је интерес банака важнији од грађана Србије.

  27
 3. Срећа да НБС још увек није законодавно/судско тело мада, како ствари теку …
  Срећа и да одијум према ненародном банкократском систему Србије (НБСС) не може да се створи.
  Не може се створити нешто што већ постоји, одавно.

  21
 4. ЈорГованка против народа.

 5. Жено, што си се пролепшала.Нема га више оно џемперче и хладна трајна на ситне коврчке из времена опозиције, а нестаде и брига за народ .Тако и треба, јер брига утиче на лепоту.Сад имаш стајлинг, а што се говора тиче, стави неко каменче у уста да те подсети -да се не занесеш баш превише.Лепа жена, а речи ругло.Не иде то.Боље ћути.И дељи.

Оставите коментар