УН: Прети раст броја екстремно сиромашних због пандемије ковида-19

Према најгорем сценарију, који подразумева спор и дуг опоравак, корона ће вероватно гурнути додатних 207 милиона људи у екстремно сиромаштво до 2030.

Фото: Пиксабеј

Тешки дугорочни ефекти пандемије ковида-19 могли би да гурну још 207 милиона људи у екстремно сиромаштво, чиме би укупан број премашио једну милијарду до 2030. године, према данас објављеним подацима Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Такво кретање, међутим, није неизбежно, јер би усмеравање низа инвестиција на постизање циљева одрживог развоја (СДГ) омогућило да се 146 милиона људи извуче из крајњег сиромаштва у поређењу са садашњим ковид-19 трендом, наводи се у документу објављеном на званичном веб сајту УН.

Студија процењује утицај различитих сценарија опоравка од ковида на циљеве одрживог развоја, као и вишедимензионалне ефекте пандемије током следеће деценије.

„Основни ковид” сценарио, заснован на садашњим стопама смртности и најновијим пројекцијама глобалног раста Међународног монетарног фонда (ММФ), показује да би до 2030. године још 44 милиона људи могло да падне у екстремно сиромаштво у односу на развојну трајекторију света пре пандемије.

Према најгорем сценарију, који подразумева спор и дуг опоравак, корона ће вероватно гурнути додатних 207 милиона људи у екстремно сиромаштво до 2030. и повећати број сиромашних жена за 102 милиона у поређењу са основном трајекторијом, наводи се у извештају, јавља Танјуг.

Овај сценарио, назван „Висока штета”, предвиђа да ће 80 посто последица економске кризе изазване ковидом трајати и до десет година због губитка продуктивности, спречавајући потпуни опоравак путање раста забележен пре пандемије.

Студија такође открива да би усмеравање сета СДГ инвестиција у програме социјалне заштите, у управљање, дигитализацијиу и зелену економију током наредне деценије могло не само да спречи пораст екстремног сиромаштва, већ и да утиче на то да се надмаши линија светског раста из периода пре пандемије.

Овај амбициозан, а изводљив „СДГ импулс” сценарио извукао би 146 милиона људи из екстремног сиромаштва, смањио родни јаз у сиромаштву и број жена које живе у сиромаштву за 74 милиона, чак и уз садашње негативне ефекте пандемије, пише у извештају УНДП.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading