Тачи и Весељи у притвору у Хагу – терете се за злочине на Косову и у Албанији

Суд је вечерас саопштио да су злочини из оптужнице почињени од марта 1998. до септембра 1999. на Косову и у Албанији

Фото: Бета/АП

Бивши официри ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, оптужени за злочине против човечности на Косову и у Албанији, смештени су у притвор суда за злочине ОВК у Схевенингену, саопштио је тај суд.

Тачи (51), Весељи (53) и Сељими (49) авионом из Приштине долетели су у Холандију пошто су обавештени да је судија за претходни поступак потврдио оптужницу против њих. У саопштењу суда пише да су они били „ухапшени”.

Оптужницом против Тачија, Весељија и Сељимија обухваћен је и Јакуп Краснићи, који је јуче ухапшен у Приштини и пребачен у Хаг, пише у саопштењу.

Они су, као припадници Дреничке групе ОВК, у 10 тачака оптужени за убиства, насилни нестанак особа, прогон и мучење. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Суд је вечерас саопштио да су злочини из оптужнице почињени од марта 1998. до септембра 1999. на Косову и у Албанији.

Као ратни злочини, у оптужници су наведени „незаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиства”, а као злочини против човечности „затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони”.

„На неколико локација широм Косова, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији, припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) извршили су кривична дела из оптужнице над стотинама цивила и лица који нису учествовала у непријатељствима”, пише у саопштењу суда, преноси Бета.

Суд наводи да су „жртве биле лица за која се подозревало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова”.

То су били: „Срби, Роми и Ашкалије; католици; цивили за које се веровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима; Албанци који су подржавали Демократску савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК”.

Жртве су, по оптужници, били и „Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВК”.

„Потврђена оптужница наводи да су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дела из оптужнице која су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и која су чинила део раширеног и систематског напада на лица за која се сматрало да су противници ОВК”, пише у саопштењу суда.

Суд је најавио да ће ускоро саопштити када ће оптужени бити први пут изведени пред судију за претходни поступак.

По правилима суда, оптужени први пут морају бити изведени пред судију „без непотребног одлагања”.

Главни тужилац Џек Смит предлог оптужнице поднео је 24. априла, а још није познато када је оптужницу потврдио судија.

Оптужница је утемељена на извештају специјалног известиоца Савета Европе, Дика Мартија, о злочинима ОВК на Косову и у Албанији, 1998-2000.

У том извештају из 2011. године, Марти је Тачија означио као вођу Дреничке групе ОВК која је у импровизованим логорима у Албанији под нехуманим условима држала, мучила и убијала заробљене Србе, као и Албанце и Роме које је сматрала нелојалнима.

Марти је у извештају навео поуздана сазнања да су неким од заробљених Срба у Албанији постхумно били вађени органи који су потом на црном тржишту продавани за трансплантацију.

Весељи је у Мартијевом извештају назван „осовином” Дреничке групе која је описана као криминална организација која се бавила и трговином дрогом и људима, и другим облицима криминала.

Мартијев извештај је подстакао оснивање Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу – како се званично зове суд за злочине ОВК. Под међународним притиском, Суд је 2015. године основала Скупштина Косова.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading