Дојче веле: Мање радника са Балкана, немачки грађевинари у проблему

У првој половини ове године издато је само 4.801 виза, док је 2019. године издато укупно 27.259 виза за радну снагу са Западног Балкана

Број издатих виза за раднике са Западног Балкана током корона-кризе је знатно опао. Истовремено, немачке грађевинске фирме упозоравају да неће бити у стању да изведу све радове.

У првој половини ове године издато је само 4.801 виза, док је 2019. године издато укупно 27.259 виза за радну снагу из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, са Косова, из Северне Македоније и Србије. Дизелдорфски лист „Рајнише пост“ пише да су разлог за знатно мањи број издатих виза, у оквиру такозваног Правила за Западни Балкан, ограничења јавног живота која су уследила након проглашења пандемије. У многим земљама немачка дипломатска представништва која издају визе радила су само ограничено.

Истовремено, грађевинске фирме у Немачкој упозоравају да ће имати великих проблема с радном снагом уколико поједностављена правила за добијање визе не буду продужена и након децембра. Без такозваног Правила за Западни Балкан, само би Грађевинска удружења Северне Рајне Вестфалије „одједном остала без 52.000 радника“, изјавио је за лист „Рајнише пост“ директор удружења Херман Шулте-Хилтроп. „Онда би 2021. имали ситуацију да радови на градилиштима у области изградње стамбеног простора морају и потпуно да се обуставе.“

Правило за Западни Балкан до 2023. године

У јулу је саопштено да би Немачка требало да продужи посебну дозволу која омогућава долазак радника са Западног Балкана. Агенција ДПА која је имала увид у нацрт уредбе Министарства за рад, пише да ће тзв. Правило за Западни Балкан из 2016, које истиче у децембру ове године, остати на снази до 2023. Годишње ће у земљу на тај начин убудуће у Немачку моћи да уђе највише 25.000 радника.

То Правило поједностављује приступ радника немачком тржишту рада: омогућава лакше добијање визе и без знања немачког језика и пословних квалификација. Услов за добијање визе је да подносилац захтева достави радни уговор и да то одобри Савезна агенција за рад.

Шулте-Хилтроп поздравља планове немачке владе о продужење Правила за Западни Балкан, али не схвата зашто се као горња граница наводи 25.000 радника годишње. „Ради се о пословима за које овде код нас нећете наћи никога – као рецимо стручњаци за арматурне мреже“, изјавио је за „Рајнише пост“ Шулте-Хилтроп, али и указао на то да ће наредних година због старости 150.000 од укупно 850.000 запослених у грађевинској индустрију престати да ради. Шулте-Хилтроп сматра да горња граница од 25.000 људи само „непотребно заоштрава ионако већ напету ситуацију“.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 4. 8. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading