Немачки медији: Да ли корона вирус у Немачку заиста долази са Балкана?

Уочљиво је да више од 50 одсто нових инфекција долази у Немачку из југоисточне Европе, пише хамбуршки лист

Фото: В. Ратај/Ројтерс

„Балканска корона-рута“ – „Породица из Дортмунда донела корону са одмора у Србији“ – „Из ових земаља вирус долази код нас“… То су неки од наслова у немачкој штампи. Па да ли заиста „вирус у Немачку долази са Балкана“?

„Косово, Србија, Хрватска – пре свега они који након одмора долазе из земаља југоисточне Европе доносе вирус у Немачку“, пише лист Хамбургер абендблат: „У марту је удео људи који су ушли у Немачку са инфекцијом био преко 50 одсто, али је, након ограничења путовања, брзо пао испод 10 одсто. Сада поново расте.“

Немачки лист затим наводи податке из извештаја института Роберт Кох према којима је од 27. до 30. календарске недеље (прве четири недеље јула) у Немачкој забележено 7.977 нових случајева заразе.

„Оно што је уочљиво јесте да већина нових инфекција (6.809 – дакле 85 одсто, прим.ур.) не долази из иностранства. Људи су се заразили у Немачкој. Исто тако је уочљиво да више од 50 одсто нових инфекција долази у Немачку из југоисточне Европе“, пише хамбуршки лист.

Према тим подацима, 303 случаја је било са Косова, 242 из Србије, 70 из Турске, 67 из Босне и Херцеговине, 36 из Румуније, 29 из Хрватске 27 из Бугарске и 25 из Северне Македоније.

„Балканска корона-рута“

„Све у свему“, пише лист Велт, „то је око 800 случајева из југоисточне Европе од укупно око 8.000 случајева у Немачкој забележених у том периоду. Дакле десет процената. Питање је да ли ће ти бројеви још да порасту у августу, у време сезоне годишњих одмора када људи из тих земаља традиционално одлазе у посету рођацима у домовини.“

У наставку текста који је Велт насловио „Балканска корона-рута“, описује се ситуација у више земаља Балкана, између осталог и у Србији: „Од почетка јула број преминулих од Ковида 19 у Србији се удвостручио, са 280 на 560. И број новооткривених инфекција расте. Влада покушава да се томе супротстави оштрим мерама.“

Немачки лист преноси и да је „портал ’Балкан инсајт’ 22. јуна објавио истраживање према којем је званично објављени број жртава Ковида 19 у Србији мањи од стварног броја преминулих. Влада је оценила да је то искривљавање чињеница и да извештај ’није аутентичан’.“

Фото: А. Васиљевић

„Званични број смрти од Ковида 19 у Србији тренутно је 64 на милион становника – у Немачкој је 110. На основу тога могло би се проценити да, чак и са исправком, бројеви не би требало да буду екстремно високи. Али нико не зна тачно колики“, пише Велт.

„Да ли ће путовања људи са Балкана и Турске у августу бити опасна по ситуацију са короном у Немачкој? То је питање на које се тешко може тачно одговорити. Готово је немогуће доћи до поузданих бројева, али постоје многи показатељи да ће ове године мање људи из југоисточне Европе путовати у своју домовину.“

„И нису само Немци забринути због развоја епидемије у Србији – већ и Срби који живе у Немачкој. Многи се питају: Шта ако не могу да се вратим? Хоћу ли изгубити посао? Јер, у сваком тренутку може да се догоди да границе поново буде затворене“, пише немачки лист Велт.

Повратак у Дортмунд – са короном

У међувремену, један нови случај бележи локални радио „Мој Дортмунд“, на свом порталу radio912.de: „Породица из Дортмунда донела је са одмора у Србији корона-вирус. Према подацима здравствених власти, они су на путовање отишли аутомобилом, а по повратку је пет чланова породице на тесту било позитивно на Ковид 19. У недељу је у Дортмунду регистровано 8 нових случајева, у суботу 16“, сумира локални радио.

Приредио: Иван Ђерковић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 3. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не знам који је мајстор направио корону, можда то никад и не сазнамо.

    Али оно што поуздано знам јесте да је мој блиски 46-годишњи рођак заражен короном у Минхену, и то на самом почетку ширења те пошасти.
    У исто време, Италијани су обнародовали да је њихов нулти заражени такође дошао из Минхена.
    Кад су од Немаца једва добили некакву цркавицу помоћи, ту тврдњу су изменили.

Оставите коментар