BBC на српском: Шта се догађало на дуго очекиваном сусрету Београда и Приштине

Косовски премијер Авдулах Хоти назвао је ову фазу разговора „завршном фазом закључивања споразума“

Састанак председника Србије Александра Вучића и Авдулаха Хотија (Фото: European Union)

Представници Србије и Косова сусрели су се у Бриселу први пут после двадесет месеци, са две трећине нових учесника у преговорима и новим темама на столу.

Специјални изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак, заједно са европским комесаром Ђозепом Борељом, угостио је председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Авдулаха Хотија.

„Желео бих да се захвалим обема странама на доласку у Брисел и учешћу у преговорима“, рекао је Лајчак, наглашавајући да је ово други састанак у обновљеном дијалогу – први је одржан путем видео линка.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да састанци нису били лаки.

„Мислим да смо били озбиљни и одговорни, да се током самог дијалога видело да смо ми дошли да разговарамо, да смо заиста дошли да направимо напредак, а сад нека процењују Европљани како и на који начин је друга страна томе приступила.“

Косовски премијер Авдулах Хоти поручио је да ће више детаља о темама о којима се разговарало бити познато наредних дана.

„Ово су разговори на политичком нивоу, а пошто смо у завршној фази закључења споразума, потребна нам је воља обе стране и посвећеност“, рекао је Хоти, преноси Косово онлајн.

Директним преговорима Вучића и Хотија који су трајали око сат времена претходили су одвојени састанци делегација са европским дипломатама.

Које су биле кључне теме?

Први директни сусрет у процесу под вођством словачког дипломате Мирослава Лајчака почео је темама несталих и расељених са Косова.

„Питање несталих особа је веома симболично за процес помирења, али и врло реално питање за породице које живе са неизвесношћу.

Кључно је да се ради на сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста и да се ова питања реше“, поручио је Лајчак.

Српски председник рекао је да је Србија спремна да прихвати сваку врсту разговора.

„Рекли смо да Србија неће штитити било кога никада, и да желимо да се пронађу места где су сахрањени и да одговоримо на сваки захтев Албанаца и да свако место на мапи где покажу, спремни смо да покажемо да ли на том месту има нешто или нема.

Авдулах Хоти, Ђозеп Борељ и Александар Вучић (Фото: European Union)

Тражили смо то и за нас јер до сада нисмо имали приступ Ђаковици, Кошарама, Истоку и другим локацијама“, рекао је Вучић.

Важна тема обновљеног дијалога била је и економија – иако се претходних недеља говорило да би економске теме могле да буду део дијалога који би се одвијао под руководством Ричарда Гренела, изасланика америчког председника.

„То је једна од кључних ствари која повезује и Европску унију – треба искористити пуни економски потенцијал Косова и Србије да се стварају радна места и подиже животни стандард људи“, рекао је Мирослав Лајчак.

„Разговарамо, има напретка.

Очекујемо да ћемо следеће недеље детаљно објаснити ова питања“, пренео је Јавни сервис изјаву премијера Хотија новинарима приштинских медија у Бриселу након састанка.

Без маски, али са провером знања српског језика

Камера ЕУ забележила је кратак дијалог председника Вучића и премијера Хотија пре заједничке фотографије, након што су се поздравили лактовима:

Вучић: How are you? Good to see you. (на енглеском: Како сте? Драго ми је да Вас видим). Причаш ли ти српски? Разумеш?

Хоти: Разумем.

Ни у том тренутку, а ни у соби за разговоре када су седели веома близу, главни преговарачи нису носили заштитне маске.

Једини у просторији са маском био је генерал Драган Владисављевић, директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини – како му званично гласи функција у Канцеларији за Косово и Метохију.

Састанак је одржан у Бриселу, престоници Белгије која има једну од највиших смрти по глави становника од вируса корона, а својим држављанима и даље брани путовање у Србију и на Косово, док грађанима са Балкана не дозвољава улаз на своју територију образлажући то интензивним ширењем заразе.

Шта ће бити даље?

Европски посредник закључио је састанке поруком да је интензивна динамика рада већ договорена.

„Драго ми је да су се, након данашње иницијалне размене ставова, двојица лидера договорила да се рад интензивно настави на експертском нивоу, следеће недеље у Бриселу.

Договорено је да се наредни састанак на високом нивоу догоди у Бриселу, у септембру“, закључио је своју видео поруку Мирослав Лајчак.

Председник Србије појаснио је предстојећу динамику.

Фото: European Union

„Прво иду нестале особе, интерно расељени затим економија ако они то у року од две недеље могу да реше.

Остаће неких двадесетак одсто питања око којих не могу да се сагласе, нема никакве сумње, онда ћемо ми на политичком плану покушати да то решимо ако то можемо.“

Косовски премијер Авдулах Хоти назвао је ову фазу разговора „завршном фазом закључивања споразума“.

„Да ли постоји воља да се овај процес заврши у року од неколико недеља?

Могу да говорим само у име Косова: потпуно смо посвећени и верујемо нашим међународним партнерима у пружању подршке, а циљ је међусобно признавање и нормализација односа са Србијом“, рекао је Хоти.

Дванаест година након проглашења независности, Косово је признало око 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 115 земаља, а у Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињених нација.

Опрема: Стање ствари

(BBC/Данас, 17. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading