Душко Марковић: Антифашизам и светосавље не иду једно с другим

Ради се о томе на којим темељима Црна Гора жели да гради своју кућу: на антифашистичким или на светосавским? Једно с другим не иде никако, оценио је Марковић

Душко Марковић (Фото: Н. Ђурић/Политика)

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић у ауторском тексту у подгоричкој „Побједи“ поистоветио је Светосавље са фашизмом, а то није наишло на било какву осуду владајућих кругова.

„Када се Српска православна црква одрекне таквих и сличних амбиција, када у пракси спроведе оно што су још пре десет година јавно заступали њени истакнути представници – да Црква не учествује у доношењу државних закона, не меша се у изборне процесе, него просто и једноставно поштује и прихвата правила државе, не доводећи их у питање“, пише у Марковићевом тексту у „Побједи“.

Он додаје да ће Црна Гора далеко лакше успоставити толико неопходан консензус о приоритетима овог друштва. „Није дакле до нас. До Цркве је. Не ради се наравно о томе да у Црној Гори данас било ко угрожава православце, нити исповедање православне вере у било ком православном храму, нити правни положај било које верске заједнице, па ни СПЦ. Ради се о томе на којим темељима Црна Гора жели да гради своју кућу: на антифашистичким или на светосавским? Једно с другим не иде никако“, написао је Марковић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Normalna stvar da ne idu zajedno jer kakve veze ima Krst znak pobede zivota nad smrcu sa pentagramom simbolom djavola.

Оставите коментар