Званичник ЕУ: Израел хоће да увуче Трампа у рат с Ираном прије предсједничких избора у новембру

Бојим се да Израелци намјеравају да испровоцирају ирански одговор који може прерасти у војну ескалацију до краја текућег Трамповог мандата, рекао неименовани званичник ЕУ

Извор: Sputnik.com

(Sputnik, 17. 7. 2020)

Иран је протеклих седмица претрпјео низ необјашњених инцидената у војним и атомским погонима, од којих су неки приписани Израелу, који није хтјео ни да потврди ни да оповргне своје учешће у њима

Европа је забринута да Израел покушава увући САД у рат с Ираном прије новембарских општих избора, рекао је неименовани званичник ЕУ Бизнис инсајдеру (Business Insider).

„Бојим се да Израелци намјеравају да испровоцирају ирански одговор који може прерасти у војну ескалацију до краја текућег Трамповог мандата“, рекао је званичник ЕУ.

Њујорк тајмс је петог јула навео ријечи неименованог званичника обавјештајне службе једне земље са Средњег истока да је експлозија у постројењу за обогаћивање урана у Натанцу другог јула била посљедица бомбе коју је Израел подметнуо. Исти званичник је рекао да Израел није довођен у везу с другим инцидентима у Ирану прије тог датума.

Сматра се да је Израел стајао и иза напада преко интернета на луку Шахид Раџаи маја ове године.

Израел јавно није ни потврдио ни оповргао извјештаје који га доводе у везу с инцидентима у Ирану. Министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је новинарима 5. јула да Иран представља „пријетњу по опстанак“ Израела и да је о подухватима Израела спрам Ирана „боље не говорити“.

„Јавна је тајна“ у израелској обавјештајној заједници да су израелски агенти стајали иза бар неких од инцидената, рекао је Бизнис инсајдеру бивши одбрамбени званичник Израела, захтијевајући да му се не наводи име.

„Не знам тачно иза којих, ни иначе вам не бих рекао, јер је суштина да Иранце стално држимо под притиском тјерајући их да одгонетну има ли ту нас“, рекао је тај званичник.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading