Политика: Тајна веза Ричарда Гренела и Ел Чапа

Према речима критичара необично је што је приступ највећим државним тајнама добио човек који је скривао да унапређује стране интересе

Ричард Гренел (Фото: Клеменс Билан/Фото: EPA-EFE)

Нови шеф америчких тајних служби промовисао је стране владе, попут мађарске, а да се није регистровао као страни лобиста, при чему су међу клијентима његове фирме за односе са јавношћу били и појединци повезани са шефом озлоглашеног мексичког нарко-картела Синалоа.

Ричард Гренел је прошле недеље постао вршилац дужности директора свих шпијунских агенција. Остао је амбасадор у Немачкој и специјални изасланик у преговорима између Београда и Приштине пошто се верује да је само привремено ступио на дужност првог човека обавештајне заједнице. Ипак, његова радна биографија свеједно је под лупом медија, који се питају да ли је он први човек за то место, макар и привремено. У почетку су му највише замерали недостатак искуства у службама, док је данас нагласак на томе да је годинама унапређивао интересе странаца и других држава у САД „испод радара” америчких власти.

Како пише „Вашингтон пост”, Гренел је по одласку из Уједињених нација, где је до 2008. радио као гласноговорник америчке мисије, основао фирму за саветовање и односе са јавношћу „Капитол мидија партнерс”. Све док га председник Доналд Трамп 2018. није поставио за амбасадора у Берлину, Гренел је лобирао за стране владе и организације повезане са страним државама. Ипак, није се регистровао као агент који ради за интересе страних држава, влада и политичара, на шта га је обавезивао закон, а није ни побудио сумњу Министарства правде, које истражује непријављене стране лобисте.

Ричард Гренел у Берлину (Фото: Александер Бечер/ЕПА)

Заступао појединце и компаније из Ирана, Казахстана, Кине и Сомалије, као и Мађар фондацију, организацију коју финансира мађарска влада да би промовисала Мађарску у Америци. Посао је укључивао и ангажовање стручњака и универзитетских професора који су хвалили десничарског премијера Виктора Орбана. Међу осталим клијентима били су заговорници слободног наоружања, енергетске компаније и звезда мексичких сапуница Кејт дел Кастиљо, познатија као бивша девојка оснивача Синалое Хоакина Гузмана званог Чапо. Након што је холивудском глумцу Шону Пену уговорила интервју са Гузманом, Кејт дел Кастиљо је привукла пажњу америчких власти, које су почеле да је истражују због прања новца. Неколико година држала се подаље од САД, али је онда упослила „Капитол мидија партнерс” да је „рехабилитује” у Америци. Против ње никад није подигнута оптужница.

Како је написао у биографији, Гренел је сарађивао са бројним славним личностима попут Џорџа Клунија и Рајана Гослинга да би скренули позорност на различите теме од рата у Судану до болести бубрега. Ипак, „Дејли бист” преноси да је Клунијев портпарол демантовао сарадњу, тврдећи да глумац никад није тражио Гренелов савет, али да се можда јесу срели у Судану.

Истраживачки новинарски сајт „Пропублика” јавља да је Гренел радио као консултант и за једну другу пи-ар фирму, саветујући њене источноевропске клијенте. Међу њима је била и тадашња молдавска влада, коју је Гренел бранио у новинским чланцима и телевизијским наступима, тврдећи да је узбуњивач који је изнео оптужбе за корупцију у ствари руски шпијун. Бранио је и политичара и бизнисмена Владимира Плахотнијука, који је напустио Молдавију чим је његова странка изгубила власт. Не зна се где је побегао, а Стејт департмент му је недавно забранио улазак у САД.

Према оцени критичара, необично је што је приступ највећим државним тајнама добио човек који је скривао да унапређује стране интересе јер га прикривање чини осетљивим на уцене из иностранства. Расправа о томе би сигурно била покренута и у Сенату, али Гренел неће морати да одговара на питања сенатора јер функционерима није потребна сагласност горњег дома кад ступају на дужност као вршиоци дужности.

Његови сарадници и подржаваоци истичу да није било потребе да се пријави као страни лобиста јер није примао новац за текстове које је објављивао у новинама и јер није примао наређења страних влада.

Јелена Стевановић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading