Соња Бисерко: Београд говором мржње свакодневно удаљава суседе

Србија не признаје ни нову реалност у региону, нове државе као што су Босна и Херцеговина и Црна Гора, оценила Соња Бисерко

Соња Бисерко (Фото: Медија центар Београд)

Србији недостају озбиљна стратегија и политика у односу на регион, изјавила је ФоНету председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко, која сматра да Београд, говором мржње, призивањем авета прошлости и њеним прескакањем, свакодневно удаљава суседе.

Она је у серијалу разговора Агреман изјавила да се „опструкција између Србије и земаља региона стално увећава“. Не само да се не осврће на деведесете године, него Србија не признаје ни нову реалност у региону, нове државе као што су Босна и Херцеговина и Црна Гора, уверена је Бисерко.

Према њеној оцени, оно што члан Председништва БиХ Милорад Додик ради у Републици Српској и што се догађа у Црној Гори преко Српске православне цркве је оспоравање тих нових држава и њихове самосталности.

Србија исто ради на Косову, била је умешана у многе радње у Северној Македонији, додала је Бисерко и објаснила да то Србију профилише као фактор нестабилности у региону.

Она је навела да је Балкан поприште сударања Русије, Сједињених Америчких Држава, Европске уније (ЕУ) и Турске. Србија нема шансе да буде некакав играч, мада сматра да може да профитира од тога. Балкан може да се сачува само под једним кишобраном – европском опцијом, истакла је Бисерко.

Како је предочила, тако се неутралишу тензије и територијалне претензије, што омогућава европске интеграције и будућност без напетости.

Бисерко мисли и да Србија не показује искрену оријентацију ка ЕУ и образлаже да су на почетку или нису ни почеле реформе које се од ње захтевају.

Према њеној процени, изгледа да Србија није спремна да испуни преговарачка поглавља са ЕУ везана за владавину права и нормализацију односа са Косовом, укључујући и признање независности.

Изгледало је да Београд иде у том правцу, али се показало да је прешао на опцију поделе Косова, протумачила је Бисерко. Она сматра да је та опција уклоњена захваљујући Немачкој, Великој Британији и неким другим земљама.

Како је упозорила, подела Косова била би геостратешка грешка, која би довела до дестабилизације региона. Бисерко је додала да западне земље имају велике примедбе на чињеницу да се Београд окренуо ка Русији и Кини, јер се тиме нарушава визија европске Србије.

Београд иде ка ЕУ, са НАТО има врло развијену сарадњу и дошао је до нивоа када је следећи корак пуно чланство. Али, о томе нема много у нашим медијима, оценила је Бисерко.

Она разлоге за то види, пре свега, у чињеници да је Русија пенетрирала на Балкан, посебно у Србију, Републику Српску, донекле Црну Гору и Северну Македонију.

Бисерко је подсетила да је руско присуство у јавном и медијском простору Србије видљиво од 2014. године и да тада почиње интензивна анти–НАТО кампања.

Објаснила је да је основни приоритет НАТО да истера Русију са Балкана. Веза Београда са Москвом је у функцији руских интереса, а не српских, констатовала је Бисерко и напоменула да српска политика, што се тиче безбедности, не гарантује ништа.

Русија не може да добаци до Балкана, јер је и сама суочена са бројним проблемима, али се труди да се у региону наметне као међународни актер који има утицај, а има га зато што Србија и Република Српска тако хоће, изјавила је Бисерко.

Према њеном ставу, Србија није способна да комуницира са светом због неспособности да се обрачуна са недавном прошлошћу и политиком бившег шефа државе Слободана Милошевића.

Србија се понаша као актер који делује на линији руских интереса. Ти интереси нису идентични интересима Србије, оценила је Бисерко и нагласила да Русија користи Балкан као сцену где се сукобљава са интересима САД и НАТО.

Она мисли да је интерес Русије да покаже слабости ЕУ, да дезавуише тај концепт и вредности и да подрива НАТО у региону. Бисерко тврди да се Русија, „усидравањем“ у Србији и Републици Српској, испречила проширењу НАТО и ЕУ на Балкан, упркос томе што су у Москви говорили да немају ништа против тога да Србија буде чланица Уније.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , ,

5 replies

 1. Да ли ова величина људског ума уме да направи две различите изјаве? Вероватно ради по истом ценовнику, па што би онда мењала било шта.
  Откуд јој идеја да има право да руски утицај претвара у нешто штетно? Она има права да баљезга своје ставове, али не може мени да ускрати право да волим Русе и да се борим за савез са њима. Зашто би легално нормало и подразумевајуће било то да НАТО избаци Русију са Балкана, а не обрнуто? Зашто сам ја будала која штети својој земљи, а она велики хуманиста, која се бори за једнакост свих људи, осим Срба? Не питам њу, него Вучића? Зашто се приводе млади Срби који би да бране грађане од малтретирања миграната, а Соња може да рачуна на сваку подршку државе, чак и финансијску?
  Реалност је да Република Српска постоји и да треба да буде ван Босне. Реалност је да је Косово Србија, реалност је да је Црна Гора српска барем колико и Србија. Реалност је да Македонија може да се зове како год неко хоће, па зашто је онда не бисмо звали Јужна Србија, као што се некад и звала. Највећа реалност је да Соња Бисерко не може да буде, не ауторитет, него ни успутна појава, која треба да се уважава по било ком питању државе и државности. Наравно, нареалније од свега је да сваки мислећи Србин сматра да је Соња испунила све услове за кривично процесуирање и кажњавање. То што она може несметано да лупета и да се унеређује по нама је заслуга искључиво заштите коју ужива од окупатора, а не њеног менталног, моралног и људског квалитета. Она је г… (гњида наравно).

 2. Соња Бисерко је сасвим у праву кад каже :
  “Србији недостају озбиљна стратегија и политика у односу на регион. Говором мржње и призивањем авета прошлости, Србија удаљава суседе”.

  Ако су нам важни МИР и БУДУЋНОСТ НАШЕ ДЕЦЕ, онда не треба стално пребројавати мртве из прошлих ратова, већ градити мир са суседима. Као што раде паметни народи. После три страшна рата, Французи и Немци су саградили заједницу у којој већ 70 година владају мир и просперитет. Заједницу у коју су ушли скоро сви европски народи.

  Мада су у 2 Св рату тешко страдали и изгубили велике територије на истоку и на западу, Немци су се посветили себи, избројали, засукали рукаве и изградили моћну и поштовану државу која има одличне односе са свим суседима.

  Зашто Срби, 25 година после грађанских ратова, немају никакве односе са својом једнокрвном, истојезичном браћом на Балкану ? Зашто српски лидери не иду никада у Загреб, Сарајево, Подгорицу и Приштину да решавају нагомилане проблеме ? Зашто српски лидери, посебно Дачић и Вулин, својим изјавама често вређају нашу југословенску браћу ? Како је могуће да министар Лончар и Палма својим изјавама вређају Црногорце и директно штете Србима у ЦГ ?

  Одговор је прост : Власт у Србији углавном функционише на производњи непријатеља. Премазана национализмом она завађа Србе са суседима и намеће се као заштитник српства. Тај свој “патриотизам” дебело наплаћује.

 3. Само се надам да ће Господ подарити нашој Соњици добро здравље и дуг живот, па да дочека да заједно са Сташом и Наташом, и са још краћом фризурицом (рецимо модел „Париз-М45“), узме учешћа у литијама недељом и промаршира Теразијама финским кораком и свећом у руци.

 4. @Баћушка,
  Ваш коментар – мелем коментар, да се “ преписује “ на рецепт, духовног здравља ради…

 5. Човек види онолико колико му то разум или душа дозволе. Ако је душа празна нема ни разума.
  Пресели се у Хелсинки, па да заувек будемо удаљени суседи.

Оставите коментар