Емир Кустурица: Код Бакира постоји љубав према мржњи

Бакир Изетбеговић, када говори о моралу, претходно заборавља да су његови људи опљачкали стан мојих родитеља, изјавио поводом напада из Сарајева Емир Кустурица

Емир Кустурица приликом саопштавања имена добитника Велике награде Иво Андрић за 2009, Београд 12. 12. 2019. (Фото: Медија центар Београд)

Бањалука – Поводом ставова које је Изетбеговићева СДА изнела после доделе Нобелове награде Петеру Хандкеу, српски режисер Емир Кустурица рекао је да је код лидера СДА Бакира Изетбеговића присутна „љубав према мржњи” и истакао да је чак и Нобелова награда постала дeо антисрпског дискурса.

Из Изетбеговићеве странке претходно је саопштено да је награда Хандкеу издаја свих цивилизацијских принципа, а наведено је и то како није случајно да је у одбрани Хандкеа међу најгласнијим Емир Кустурица, „који је починио сличну издају свих људских и моралних принципа”.

У одговорима пред новинарима у Београду, Кустурица је, преноси Радио-телевизија РС, истакао да се љубав према мржњи гаји вековима, те да је испливала и 1914, 1918, 1941. и 1945. године, али да ће „оне који је се држе дочекати још један пораз, па ће као што су изгубили два светска рата, изгубити и трећи”.

„Изетбеговић, када говори о моралу, претходно заборавља да су његови људи опљачкали стан мојих родитеља. Заборавља да су подметнули бомбу у сулундар да би се потврдило да је мој отац, који је иначе био партизан, у ствари био четник, да би оправдали пљачку новца који су тамо нашли, не превише, 3.000 долара, које сам им посало из Америке”, рекао је Кустурица и напоменуо да су му одузели стан и срушили две куће у Високом.

„А онда сам на крају испао ја неморалан зато што пријатељима идем у сусрет”, рекао је Кустурица. Прослављени режисер изјавио је да ће пријатељима ићи у сусрет, без обзира на њихово политичко уверење и да га никада неће зауставити они који из свог неморала говоре о томе какав је он.

Кустурица је запитао ко би рекао и могао да претпостави у прошлости да би Нобелова награда могла да буде део антисрпског дискурса. „Пут до Хандкеа је био дуг, али је зато дело било форматирано давно и, утолико је та награда дата њему, не за оно што је мислио и говорио, како кажу, него за оно шта је записано у његовим књигама”, рекао је Кустурица. Убеђен је да сви Хандкеови опоненти нису прочитали ни два реда његових књига из опуса који је огроман.

Кустурица је оценио да је поистовећивање Нобелове награде са политичким идејама потпуно погрешно, те додао да Хандке ништа ружно није говорио о страдању муслимана, него је чак говорио да је тамо (у Сребреници) направљен највећи злочин после Другог светског рата. „Али, није рекао оно што употпуњује идеолошку паролу коју је закључио Хашки трибунал. Није хтео то да каже. Али, не може се рећи да је говорио против муслимана”, истакао је Кустурица.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Шта ли за некога ко је, као и ти којима припада Изетбеговић, кол’ко јуче, политички склепан, свој идентитет гради на крађи туђе културе, историје, језика,територије, шта ли за некога таквога, коме је и прадеда био друге вере, подразумева “цивилизацијска тековина” ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading