Ангела Меркел: Немачкој неопходни радници ван земаља ЕУ

Неопходно да уложимо све напоре да запослимо довољан број стручњака. У супротном, компаније ће морати да се селе – а, наравно, то не желимо, поручила Меркел

Ангела Меркел (Фото: Кристијан Хартман/Ројтерс)

Немачка се нада да ће регрутовати квалификоване раднике ван ЕУ како би спречила своје компаније да се преселе у иностранство. Берлин тражи раднике и из земаља попут Мексика, Вијетнама и Индије како би попунио празнину.

Немачка канцеларка Ангела Меркел искористила је свој редовни суботњи подкаст да алармира јавност због недостатка квалификоване радне снаге у држави, рекавши да би то могло натерати немачке компаније да се преселе у иностранство.

„Знамо да многи сектори и компаније траже квалификоване раднике“, рекла је Меркел. „Без довољно квалификованих радника Немачка као пословна локација не може бити успешна”.

„Зато је неопходно да уложимо све напоре да запослимо довољан број стручњака. У супротном, компаније ће морати да се селе – а, наравно, то не желимо.“

Упозорење канцеларке долази уочи самита о том питању између представника владе, послодаваца и синдиката у понедељак у Берлину.

Квалификовани радници који нису из ЕУ

Немачка жели да реши недостатак стручњака пружањем „добре обуке за што већи број људи“, рекла је Меркел. У исто време, Берлин жели да запосли квалификоване људе из других земаља Европске уније и ван ње.

У Немачкој већ ради 2,5 милиона људи из земаља ЕУ. „Али то није довољно и зато такође морамо тражити квалификоване раднике изван Европске уније“, рекла је Меркел.

Закон о имиграцији квалификованих радника који ступа на снагу 1. марта 2020. године има за циљ да олакша долазак у Немачку квалификованим радницима из земаља које нису чланице ЕУ. У те земље спада и Србија.

Мексико и Азија

Самит у понедељак бавиће се питањем како најбоље применити нови закон о квалификованој имиграцији, уз меморандум о разумевању који ćе бити усвојен на крају састанка.

Нацрт документа, који је цитирала група новинара Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), позвао је државу да ангажује додатно особље и организује централу која би помогла да се убрза процесирање виза. Такође је речено да треба проширити понуду за курсеве немачког језика тако да потенцијални квалификовани радници могу да их заврше у својим земљама порекла.

Хубертус Хајл, немачки министар рада, у расправи у Бундестагу 29. новембра 2019. пре гласања о федералном буџету за 2020. (Фото: Од Андерсен/АФП)

Немачкој су највише потребни инжењери електротехнике, металски инжењери и инжењери мехатронике, кувари, медицинске сестре, неговатељи, ИТ стручњаци односно програмери. Немачка влада настоји притом да привуче и стручњаке из Мексика, Филипина, Бразила, Индије и Вијетнама.

Министар рада Хубертус Хајл потрудио се да ублажи забринутост у делу становништва које је неповерљиво према имигрантима, рекавши за Аугсбургер алгемајне да се овај потез владе – регрутовање стручањака – не односи на неконтролисану имиграцију, већ на квалификоване људе који су потребни како би Немачка и у будућности могла да остане економски јака.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 15. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар