Бундесбанка: Немачка економија може и даље да опада

Немачки раст пада други квартал заредом услед пада извоза пошто су глобални трговински рат, само кинеско успоравање и несигурности повезане са Брезгитом задали ударац овој извозно оријентисаној економији

Седиште Бундесбанке (Фото: Викимедија)

(Reuters, 19. 8. 2019)

Франкфурт (Ројтерс) – Немачка економија може да настави да опада током лета како буде падала индустријска производња због слабијих поруџбина, изјавила је Бундесбанка у понедељак, 19. августа, сугеришући да је највећа економија еврозоне запала у рецесију.

Немачки раст пада други квартал заредом услед пада извоза пошто су глобални трговински рат, само кинеско успоравање и несигурности повезане са Брезгитом поткопали поверење и задали ударац извозно оријентисаној економији.

„Укупни економски учинак може поново благо да падне“, навела је Бундесбанка у месечном извештају.

„Главни разлог за ово је продужени пад у индустрији“, изјавала је централна банка, указавши на значајан пад поруџбина и велики пада индикатора расположења за произвођачке фирме.

Док домаћа потрошња наставља да изолује економију, тржиште рада већ показује знаке слабости а такође пада и поуздање у сектору услуга, додала је Бундесбанка.

Ипак, градитељски бум ће се по свој прилици наставити, што ће обезбедити извесну потпору.

Иако је Немачка за сада одбацивала идеју подстицања јавне потрошње као противтеже застоју привреде, министар финансија Олаф Шолц (Olaf Scholz) рекао је да Берлин има фискалну снагу да се супротстави било којој будућој економској кризи „свом снагом“.

Говорећи у недељу, Шолц је казао да је глобална финансијска криза 2008/2009. године коштала Немачку отприлике 50 милијарди евра и да би Влада могла поново да прибави толику суму, уколико је неопходно.

Опседнута спровођењем избалансираног буџета, Немачка је годинама остваривала суфицит, игноришући позиве за већом потрошњом која би поспешила раст.

Са енглеског посрбило: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар