Ухапшени директор Дајрeкт медије и двоје радника РТС-а

Директор Дајрект медије Јован Стојановић и двоје запослених Радио телевизије Србије ухапшени су данас, потврдило је за КРИК Тужилаштво за организовани криминал

Фото: Википедија

Директор Дајрект медије Јован Стојановић и двоје запослених Радио телевизије Србије ухапшени су данас, потврдило је за КРИК Тужилаштво за организовани криминал. За другом директорком Дајрект медије Јадранком Дринић расписана је потерница. Драган Ђилас, бивши власник Дајрект медије није желео да за Раскрикавање коментарише привођење његових некадашњих сарадника, али је најављена његова конференција за новинаре у току дана. Б92 преноси да су ухапшене Милица Ђуричић Јањић, директорка службе маркетинга РТС-а Мирјана Катанић, шефица у служби маркетинга јавног сервиса као и Јован Стојановић, директор Дајрект медије. За Јадранком Дринић се трага.

Иначе, министар унутрашњих послова Србија Небојша Стефановић недавно је изјавио да тужилаштво и полиција истражују основе сумње да су један од лидера СзС Драган Ђилас и његови запослени са бившим руководством РТС-а учестовали у корупцији купопродаје ТВ секунди. „Постоји основана сумња да су Ђилас и његови запослени и то неки од највише рангираних у његовој компанији заједно са тадашњим делом руководства РТС учествовали у озбиљној корупцији везано за куповину и продају секунди различитих телевизијских емисија по условима који нису били предвиђени законом“.

Драган Ђилас је компанију Дајрект медија продао у априлу 2014. за 17,7 милиона евра, показује уговор о купопродаји објављен у КРИК-овој бази имовине политичара. Из пословне документације се, међутим, не види ко је купац. Наиме, компанију је купила холандска фондација ЦЕЕ Медиа која је основана само месец дана раније. Управник фондације је бугарски бизнисмен Красимир Гергов.

Истраживање КРИК-а показало је да је власништво над фирмом Дајрект медија сакривено иза осам компанија регистрованих у више офшор локација – Холандији, Луксембургу, Британским Девичанским Острвима, Самои, Хонг Конгу. Последња у низу компанија до које је могуће доћи је „ХПМЦ1 – Н Цапитал ЛТД“ првобитно регистрована у Луксембургу, а почетком 2014. пререгистрована на Британска Девичанска Острва.

Драган Ђилас је КРИК-у рекао да му ове информације нису познате. „Мене то не интересује, ја сам сав новац унео у Србију, сав новац је легао на Београд, платили смо порез на капиталну добит преко два милиона евра што је највећи порез плаћен у Србији.“

Дарјект медија била је једна од најуспешнијих фирми Драгана Ђиласа. Основали су је у априлу 2001. године Млађан Ђорђевић, ЂИласов кум и још двојица сарадника. Ђилас званично у власништво улази тек 2004. године.

Ђилас је у интервјуу за КРИК открио да је он био власник од почетка, али да није желео да се фирма у папирима води на њега.

„Ми смо тада размишљали како да преживимо санкције, Милошевића. Ја сам био у ББДО (светска рекламна агенција) и било је тако да не можете у исто време да будете и власник компаније која се бави тв правима. Договорио сам се Млађаном Ђорђевићем да он буде оснивач фирме.“

Ђилас је проширио посао и посредством Дајректа основао шест ћерки фирми у земљама региона. За десет година, од којих је већину био на власти, Ђилас је направио пословну империју.

Интересантно је да су у фирми Дајрект медија као мањински сувласници остали дугогодишњи Ђиласови сарадници – Јован Стојановић, Јадранка Дринић и Силвана Пандуревић.

Ко је Јадранка Дринић?

Дринић је дугогодишња пословна сарадница Драгана Ђиласа. Као директорка водила је најважније Ђиласове компаније Дајрект медиј и Мултиком груп. Јануара 2009. године постаје власница три одсто власништва Дајрект медија. У интервјуу КРИК-у Ђилас је рекао да су сви његови директори добили проценат у власништву ове компаније. Након што је Дарјект медија продата, Дринић је остала са малим уделом у тој компанији. Са Силваном Пандуревић власница је ДМ Маркетинг Интернатионал.

Била је на листи 10 најмоћнијих особа у медијима 2017. године по избору дневног листа „Блиц“.

Весна Радојевић

Опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 28. 8. 2019)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s