Изабрано ново руководство Богословског факултета: Зоран Ранковић нови декан

За декана је на седници савета изабран јереј проф. др Зоран Ранковић, с тим да део професора оспорава избор новог декана и продекана

Богословски факултет (Фото: Д. Јевремовић)

За декана је на седници савета изабран јереј проф. др Зоран Ранковић, с тим да део професора оспорава избор новог декана и продекана.

Јереј проф. др Зоран Ранковић, професор црквенословенског језика, изабран је јуче за новог декана Православног богословског факултета одлуком савета ове високошколске установе, а за продекане су именовани професори Владимир Вукашиновић за науку, Србољуб Убипариповић за наставу и Драган Каран за финансије, сазнаје „Политика”.

Претходно о кандидату за новог декана гласало је наставно-научно веће на седници прошле недеље, на којој је професор Ранковић добио 22 гласа од 29 присутних чланова. Подсетимо, претходни декан владика браничевски Игнатије поднео је оставку на ту функцију пошто му је Свети архијерејски Синод повукао благослов за обављање те дужности, наводно због тога што није спровео раније одлуке овог црквеног тела којим је благослов за подучавање на ПБФ-у повучен владики западноамеричком Максиму и доценту др Марку Вилотићу.

За део професора ПБФ-а, међутим, избор новог декана и продекана је нелегитиман. Један од њих, проф. др Родољуб Кубат, каже за „Политику” да чланови савета који су изабрали ново руководство нису бирани у складу са статутом факултета.

„Од 17 чланова, њих 16 није добило неопходну апсолутну већину. Самим тим све одлуке које је донео савет, од усвајања оставке декана владике Игнатија, до именовања в. д. декана и избора новог декана и продекана нелегитимне су. О томе је четири дописа факултету упутила и ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић и опоменула на начин избора чланова савета. Последњи прошлонедељни допис из Ректората није ни стигао до секретара нити до било кога с факултета, курир који га је донео је шиканиран, а допис задржан у секретаријату деканата“, каже проф. др Родољуб Кубат.

Савет Православног богословског факултета изабран је пре око годину и по дана. Како нам је потврдило више професора с овог факултета, међу којима су и они који сада оспоравају одлуке савета, заједнички договор наставно-научног већа био је тада да, пошто је било тешко постићи да сви кандидати добију апсолутну већину, кандидат за савет који је добио апсолутну већину буде изабран на тај начин, а да остали буду изабрани по броју гласова који су добили.

Зоран Ранковић (Фото: ТВ Храм)

„Нико тада није сугерисао да би то могао бити проблем. Међутим, како је отпочела процедура за избор новог декана, у Ректорату су констатовали да нешто није у реду, могуће је да им је и неко с факултета објаснио шта се десило. Тада је реаговала и ректорка. И друге колеге и ја смо инсистирали да се прво бира нови савет, па да се онда отпочне избор новог декана, али то није учињено“, каже проф. др Кубат.

Он додаје да због тога није желело да присуствује прошлонедељној седници наставно-научног већа, на којој се гласало о кандидату за новог декана, да је према његовим сазнањима исто учинило још осам колега, а да њих седморо који су били на седници нису гласали за кандидата којег је изабрала већина чланова већа.

С друге стране, за неке професоре спорне су овакве опомене из Ректората ПБФ-у. Саговорници „Политике”, који овом приликом нису желели да буду именовани, наводе да у званичном записнику са седнице нигде не пише како су изабрани чланови савета, односно колико су гласова добили, да то није наведено ни у званичном допису који је упућен Ректорату. Због тога се питају како ректорка зна да савет није изабран апсолутном већином када се то не наводи ни у једном допису с факултета и када не постоји никакав писани приговор на избор савета који би јој дао основ да реагује. „Политика” је покушала да ступи у контакт с проф. др Иванком Поповић, али она током јучерашњег дана није одговарала на наше позиве и поруке.

О статуту следеће седмице

Одбор за статутарна питања Универзитета у Београду 8. новембра донео је једногласно мишљење да је „утицај Светог архијерејског Синода Српске православне цркве, као тела које није у оквиру Универзитета у Београду, на статус запослених на Православном богословском факултету у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета”. Тада је најављено да ће на наредној седници одбор расправљати о усаглашености одређених одредаба Статута ПБФ са статутом универзитета.

У писаним одговорима „Политици” председник одбора, проф. др Марко Давинић, навео је да је седница заказана за 17. децембар, као и да ће информације о одлукама одбора моћи да се добију на сајту Универзитета у Београду у току идуће недеље.

Председника одбора, у питањима упућеним мејлом, подсетили смо на случај из 2012. године, када је повереница за заштиту равноправности добила притужбу Удружења „Атеисти Србије”, у којој се наводи да је тражење благослова за студирање и рад на Православном богословском факултету дискриминација по верској основи.

Тадашњи Одбор за статутарна питања изјаснио се „да се не ради о дискриминишућем основу за студирање и рад, имајући у виду специфичност Православног богословског факултета у односу на друге факултете у саставу Универзитета у Београду, пошто студирање и рад у овој високошколској установи подразумевају неопходну повезаност позива и вероисповести”. На питање „Политике” да ли сада није препозната специфичност ПБФ-а или тада није препознато да давање благослова за рад од стране тела које није у саставу универзитета није у складу са Законом о високом образовању и Статутом Универзитет, нисмо добили одговор професора Давинића.

Јелена Чалија

(Политика, 14. 12. 2019)

Данас: Митрополит Порфирије претио професору и куриру

(Не)легални Савет Православног богословског факултета Универзитета у Београду изабрао нову управу

Нови декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду је ђакон Зоран Ранковић, одлучио је јуче Савет ПБФ.

На првој седници у новом саставу којој су, како Данас незванично сазнаје, поред недавно именованих представника Владе Србије, присуствовали и чланови из редова студената, као и (не)легално изабрани представници факултета, нови (не)легални Савет је за нове продекане изабрао редовног професора Владимира Вукашиновића, ванредног професора Србољуба Убипариповића и доцента Драгана Карана.

Митрополит Порфирије (Фото: ФоНет)

Седница Савета одржана је дан после редовне седнице Светог архијерејског синода СПЦ, чији један члан у овом телу ПБФ представља и Владу Србије.

Савет је именовао нову управу ПБФ, иако је ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић у више наврата званичним дописима упозорила све надлежне на овом факултету о нелегалности рада овог тела. Са избором нове управе, са ПБФ јуче су стигне и прве званичне потврде спекулација о притисцима и претњама којима су изложени поједини професори и службеници факултета због кадровских потреса и правних заврзлама које је на овој високошколској установи изазвала летошња одлука Синода о смени двојице предавача – епископа западно-америчког Максима (Васиљевића) и доцента Марка Вилотића, личног секретара епископа диселдорфског Грирорија (Дурића).

Обојица предавача су духовна деца епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића), јединог почасног професора ПБФ.

Мејл двојице редовних професора овог факултета Родољуба Кубата и Владана Перишића у коме обавештавају остале професоре да је председник Савета митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић) претио њиховом колеги Драгомиру Санду и куриру Љубомиру Грчићу доспео је на црквене сајтове и друштвене мреже.

Професор Кубат потврдио је за Данас аутентичност мејла, објашњавајући да је изненађен и забринут због малтретирања на ПБФ и заједно са професором Перишићем о свему обавестио остале колеге.

Љубомир Грчић нашао се у немилости митрополита Порфирија зато што је 6. децембра, уочи седнице Наставно-научног већа на којој је биран кандидат за новог декана, из Ректората донео допис ректорке Иванке Поповић у коме она, као истиче Кубат, по четврти пут упозорава ПБФ да његов Савет није легално избран и да су његове одлуке нелегалне.

Иако је допис са Универзитета донео на ПБФ у оквиру својих радних обавеза, Љубомир Грчкић објашњава за Данас да га је митрополит Порфирије пропитивао за кога ради и претио му га ће га „одувати“, а сутрадан га је малтретирао и доцент Драган Каран.

О свему што је доживео на радном месту, а и због страха за егзистенцију јер издржава четворочлану породицу, Грчић је обавестио управу ПБФ, мада каже да страхује и због „исхода тог дописа“.

Професор и свештеник Драгомир Сандо рекао је за Данас да му је митрополит Порфије претио вече уочи седнице већа ПБФ на којој се 12. новембра епископ браничевски Игнатије (Мидић) сам повукао са места декана. Владика Игнатије је то урадио под притиском Синода, који је тражио његову смену зато што није спровео незакониту синодску одлуку о отказима владици Максиму и Марку Вилотићу.

Сандо каже да има и сведоке – госте на породичном слављу који су преко телефона чули кад му је митрополит Порфирије саопштио да му је „патријарх поручио да, уколико сутра не гласа за смену декана, глава му је на пању“. Професор Сандо наводи и да исто вече о томе обавестио владику Игнатија, а да му патријарх Иринеј, са којим се потом неколико пута срео, ништа није спомињао.

„Веома дуго познајем митрополита Порфирија, још док је био игуман Ковиља, али не могу га препознати колико се променио последњих година“, напомиње протојереј-ставрофор Драгомир Сандо.

Митрополит Порфирије ни јуче, као ни последњих месец дана од кад је добио упозорење ректорке Поповић на нерегуларност рада Савета ПБФ није одговарао на телефонске позиве нашег листа. Огласио се само преко црквених сајтова оптужујући професоре Родољуба Кубата и Владана Перишића да „обмањују и кривотворе истину“ и да се ради о „свесној и злонамерној манипулацији и клевети“.

„Тесна“ легалност

Нови продекан Србољуб Убипариповић је „новооткривени“, а други на броју легално изабрани члан Савета ПБФ из редова факултета, иако то, како се спекулише у СПЦ, наводно не потврђује записник са прошлогодишње изборне седнице ННВ. Он је дао „тесну“ легалност новом саставу Савета у који је прошлог четвртка, уочи гласања ННВ за новог декана, Влада Србије именовала своје представнике. Међу њима је и члан Синода и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић). Са представницима владе, студената и двоје професора ПБФ изабраних неопходном апсолутном већином гласова, у новом Савету од 27 чланова 14 је „легално“. Управа Универзитета најавила је да ће доследно тражити поштовање закона на ПБФ, као и да ће се због смена на овом факултету ускоро морати да се усагласе статути УБ и Богословског факултета.

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , ,

3 replies

  1. Pored svih elogičnosti i suprotno Zakonu o visokom obrazoanju, meni nije jasno kako episkop može nekom episkopu da da blagoslov, a još čudnije, kako se neki dati blagoslov može oduzeti?
    Kako neko, nekome može oduzeti Duha Svetoga?
    Da li je Duh Sveti u vlasništvu Irineja bačkog, pa ovaj može da ga šeta kako mu je volja?
    Da li je blagoslov “Blagoslov” ili je samo i jedino SAGLASNOS data nekome da učini nešto ili radi ili šta drugo?
    Ako je odobrenje, onda neka se tako zove, a ako je blagoslov……..
    Što bi rekao Djurović Dr Zoran “Ovaj je za brijanje”.

  2. @Pisum

    У твом коментару неписменост се бори за примат са дрскошћу.

    Нејасно је ко побеђује, али зато губи (време) свако ко год твој коментар прочита.

  3. Bulovic i Irinej Gavrilovic se izivljvaju i rasturaju crkvu. Sve uz pomoc Vucica. Al ima Boga! Proci ce i ova sramota!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading