Милош Ковић: Онај ко одлучује о прошлости, тај одлучује и о будућности

Нашу историју морамо писати сами, уз наслањање на оно што је светска наука, или ће историју да нам пишу странци, рекао историчар Милош Ковић

Милош Ковић (Фото: ТВ Мост)

Гост Ане Милеуснић у емисији Парабола на новосадској телевизији Мост, био је угледни српски историчар проф. др. Милош Ковић. Највише речи било је о српској историографији, идентитетским питањима, Косову и Метохији и Косовском завету.

Говорећи о клими у којој се данас пише српска историја, професор Ковић је истакао да „нашу историју морамо писати сами, уз наслањање на оно што је светска наука, или ће историју да нам пишу странци“. Оно што види као опасност јесте да се Србима намеће колективна кривица за ратове деведесетих година: „Сада нас убеђују да ми који трпимо насиље и геноцид, три пута у 20. веку, да смо починили геноцид. И траже да се пред целим светом покајемо.“

„Важно је да трезвено гледамо на нашу прошлост“, истакао је професор Ковић и наставио: „Морамо да поразмислимо о нашој историји и сагледамо ствари изнутра, ствари сагледавамо својим очима, не очима Енглеза“.

Професор Милош Ковић је једини српски историчар коме је књигу издао престижни „Oxford University Press“, што му, казао је он, неке колеге никада нису опростиле.

Говорећи о својим искуствима из Британије, навео је да онај који лоше прича пред Енглезима о својој земљи, на њих оставља утисак неваспитаног човека.

Такође је у емисији говорио и о прогону својих колега, професора историје на Филозофском факултету, који још увек траје. Иза свега је заправо жеља једне клике која настоји да стекне монопол на тумачење наше недавне прошлости, да би деца у Србији учила „хашку“ или „НАТО“ интерпретацију српске историје.

„Међу њима имате људе који су директно повезани са паракриминалним структурама у Црној Гори, и ствари нису наивне.“

Поставио је питање, иако је у јавности одавно познато, да ли монопол на тржишту уџбеника имају немачке и хрватске издавачке куће. У све то су укључени и људи са Филозофског факултета који су у тим пословима прибавили велики новац. Иста та група људи не само да намеће нестручно страно тумачење домаће историје и прогони своје слободномислеће колеге, већ и кажњава студенте који су за своје менторе изабрали професоре који се супротстављају таквом ненаучном приступу тумачења српске историје.

Овакво стање у самој Србији утиче и на Србе у дијаспори, где имамо предивне паметне људе, али су овде медиокритети заузели позиције и отерали их и који не желе да им дозволе да се врате.

Доста речи у емисији било је о Косовском завету и косовометохијским Србима, посебно у енклавама где је живот српске заједнице изузетно тежак: „Срби на Косову и Метохији не само да чувају, они и живе завет! Завет је жртва, то је цела српска историја – то смо ми“, закључио је професор Ковић.

Стеван Богдановић

(ТВ Мост, 15. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

 1. Иста та група људи не само да намеће нестручно страно тумачење домаће историје и прогони своје слободномислеће колеге……….
  ++++
  Ради та погана београдска банда,

  …………Подсетићу на окупациону просветну политику Бењамина Калаја у БиХ 1882-1903. Говорило се о „душевном прерађивању Босне“. Сада за то постоје модернији изрази, али циљ је исти. Треба да заборавимо ко смо били и чему смо тежили. Да се стидимо својих националних хероја, да преузмемо на себе злочине који су други над нама вршили, да заборавимо наше земље и наше духовне и културне центре, да мислимо само у кругу Београдског пашалука, па и то стидљиво и са страхом. То је убијање духовног и културног бића једног народа и припрема за његово неко ново преобраћење.

  Славенко Терзић

  https://vaseljenska.net/2019/12/15/jadna-srpska-prosveta-iz-lektire-izbacen-jazavac-petra-kocica-a-ubacen-cecin-grom/

 2. А ми смо одавно допустили да о нама и нашој будућности одлучује романогерманска варварска и лажна историја почев од лажне антике и средњег века па до лажног тумачења нововековне историје. Велики посао је пред нама – посао ослобађања од германских митова. Живи били па видели.

Оставите коментар