Евростат: Не лечимо се зато што немамо пара

Статистичка служба ЕУ наводи да су најчешћи разлог за изостанак медицинске неге у Србији, у 3,1% случајева, био тај што је услуга била превише скупа

Клинички центар у Београду (Фото: А. Камбер/Дојче веле)

Скоро 12% грађана Србије старијих од 16 година није добило потребну медицинску негу или преглед током претходне године, три пута више од просека Европске уније, указују подаци Евростата.

Статистичка служба ЕУ наводи да су најчешћи разлог за изостанак медицинске неге у Србији, у 3,1% случајева, био тај што је услуга била превише скупа.

Други најчешћи разлог био је тај што грађани „нису имали времена“ за тражење неге, што је пријавило 2,6% испитаника.

И на нивоу ЕУ је најчешћи разлог за изостанак неге то што би преглед или терапија прескупа, али је то пријавило у просеку 1%.

Становници Грчке су на нивоу Уније известили да највећи удео њих није задовољило медицинске потребе због високе цене лечења (8,3%), а следе Летонија (4,2%), Румунија (3,4%) и Италија (2%).

Супротно томе, цена лечења није имала готово никакав утицај на грађане Чешке и Финске, обзиром да скоро нико од њих није навео да је одустао од лечења или прегледа из финансијских разлога.

У већини земаља чланица ЕУ мање од 1% становништва пријавило је да је 2018. године имало незадовољене медицинске потребе због недостатка новца.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 14. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар