Милан Радоичић: Нећу им се предати, нисам убица

Ако се Срби на Косову и Метохији питају где сам, рећи ћу им само да сам близу, и да чекам и посматрам, јер никоме од нас нема узмицања, а победа ће на крају, без икакве сумње, бити наша

Рикало, Радоичић, Ђурић, Селаковић, Ракић у Косовској Митровици (Фото: КоССев)

„Ако се Срби на Косову и Метохији питају где сам, рећи ћу им само да сам близу, и да чекам и посматрам, јер никоме од нас нема узмицања, а победа ће на крају, без икакве сумње, бити наша,“ Српска листа је пренела речи свог потпредседника Милана Радоичића у саопштењу за јавност које ни овог пута није достављено КоССеву. Да је прво јавно обраћање Милана Радоичића аутентично, потврдио је сам Радоичић у краткој изјави за КоССев: „Лично моје!“ – поручио је.

Саопштење преносимо у целости:

„Последњи зликовачки упад назови полиције, а заправо приватне гарде озлоглашених албанских терориста у северну Косовску Митровицу, био је показна вежба и претња свакоме Србину који реши да брани своје достојанство и право на живот.

Дошли су код мене у стан, где живим са женом и малом децом, са армијом до зуба наоружаних људи, са само једним циљем – да ме убију. И за то сам добио јасне доказе.

Нећу им се предати, јер не желим да будем искоришћен као препарирана лутка за показивање онима који воде специјални рат против Србије и српског народа или инструмент у заташкавању нечијег гнусног и злочиначког напада на једног од српских политичких лидера Оливера Ивановића, посебно зато што они нису дошли да ме одведу живог.

Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам.

Приштина жели да ме уклони зато што знају да сам заједно са мојим пријатељима и мојом браћом један од ретких који је спреман да им се супротстави у њиховој намери да згазе и освоје север Косова и Метохије и покоре српски народ.

Смета им отпор који пружамо на Северу КиМ, али неће ме натерати да напустим покрајину. А на позив своје државе Србије да дам било какав исказ увек сам спреман да се одазовем, као што сам спреман и за њу да се борим.

За свој народ, своју породицу и своју земљу сам спреман све да поднесем, али нисам и нећу да прихватим да ме блате и оптужују они које су за то платили Американци и Британци.

Дивљачка демонстрације силе, која, узгред речено, није била нимало импресивна, била је последњи чин у покушају криминализовања читавог српског народа на Косову и Метохији и покушај да се сваки отпор Срба антицивилизацијском деловању Приштине отупи и дискредитује.

Моја судбина оклеветаног и прогоњеног човека је данас судбина сваког Србина на Косову и Метохији, јер сви заједно се у овим тешким тренуцима боримо за колективни опстанак српског народа на просторима на којима многи желе да нас не буде, и овим саопштењем обраћам се пре свега својим суграђанима и сународницима на Косову и Метохији.

Нисам уплашен, као што ни моји суграђани не треба да буду уплашени, јер Србија је озбиљна држава, и предузеће најмудрије, најодлучније и најодговорније потезе како би сачувала свој народ на Косову и Метохији.

Ако се Срби на Косову и Метохији питају где сам, рећи ћу им само да сам близу, и да чекам и посматрам, јер никоме од нас нема узмицања, а победа ће на крају, без икакве сумње, бити наша.

Јер одавде, са Косова и Метохије, нема назад!“

Протекли догађаји

Специјалне јединице Косовске полиције у петак су извеле акцију хапшења у згради Греј у Косовској Митровици, за коју се у току дана испоставило да се тицала хапшења лица званично осумњичених за случај убиства Оливера Ивановића. Ухапшени су припадници Косовске полиције Драгиша Марковић и Недељко Спасојевић, као и Марко Рошић, на основу захтева Специјалног тужилаштва Косова, као и Саша Ћурић, који се не доводи у везу са убиством, већ је, како су полиција и тужилаштво у току дана саопштили, ометао полицајце током хапшења. Према захтеву тужилаштва, међутим, четврти осумњичени за случај убиства Оливера Ивановића није пронађен на локацији на којој су га тражили, а у току дана су званичници Српске листе потврдили спекулације медија са југа да је то Милан Радоичић.

Милан Радоичић се пре тога, управо на основу спекулација – повезивао са овим случајем, а у тонском интервјуу који је БИРН објавио постхумно, Оливер Ивановић поменуо је његово име у контексту онога што га забрињава. Милан Радоичић је потпредседник Српске листе од јуна ове године и опет, на основу спекулација, такође се сматра заправо најутицајнијим Србином на Северу. Косовски премијер Рамуш Харадинај га је такође први пут јавно поменуо у ово време прошле године као неко на Северу ко је битан и са ким се виђа, а у накнадним интервјуима се такође афирмативно о њему изражавао. Српски званичници у Београду су са друге стране, више пута, пре него да ступи на јавну функцију, негирали да га познајуодносно да су блиски, иако је председник Србије прошле године у јесен поменуо Радоичића управо као једног од оних са листе презимена која је навео, а који „чувају Косово и Метохију“, док је после убиства Оливера Ивановића рекао и да је сукоб између Ивановића и Радоичића трајао 18 година, на шта је у супротном тону реаговао Ивановићев брат Мирослав. Тада је рекао да „никада са Радоичићем није разговарао“, а можда га је „узгред негде срео“.

Фото: КоССев

Последњи пут је јавно виђен на скупу Српске листе са Александром Вучићем, Марком Ђурићем и Николом Селаковићем у Дому посланика у Београду и није од оних који су тада говорили.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Коссев, 25. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading