Еди Рама позвао Србију да се спусти на земљу

Србија се не може понашати „са три лица” – једно према Косову, друго према Албанији и треће према међународној заједници. Албанија је заинтересована за сарадњу са Србијом под условом да наступа „само са једним лицем”

Еди Рама и Рамуш Харадинај у Приштини (Фото: АП)

Приштина – Премијер Албаније Еди Рама је данас у Пећи позвао Србију да се „спусти на земљу” јер се пут ка будућности не гради „забијањем ножева у леђа”.

Оценио је да је данашња заједничка седница влада Косова и Албаније најзначајнија до сада.

„Био је то састанак од посебног значаја и желим да нагласим да је то била најпродуктивнија седница до сада јер је има конкретне резултате и зато што су процеси који су започети у фази остваривања”, казао је Рама.

Рекао је да је договорено да не буде тарифних баријера између Албаније и Косова, и да се узајамно признају возачке дозволе.

„На граничним прелазима ће важити само један документ, довољни су документи Косова да се нормално уђе у Албанију и обратно. То је велики корак и пример и ми нудимо овај пример целом региону”, казао је он, преноси Бета.

Рама је затражио да се сарадња Косова и Албаније посматра „очима будућности”.

Оценио је да је одлука Владе Косова да уведе таксу од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине није економска, већ јасна политичка одлука за Србију да „стане на ноге и да схвати да пут према будућности не може остварити забадањем ножева у леђа”.

По њему, Србија се не може понашати „са три лица” – једно према Косову, друго према Албанији и треће према међународној заједници. Поручио је да је Албанија заинтересована за сарадњу са Србијом под условом да наступа „само са једним лицем”.

„Метохију нека задрже за себе, ово је Република Косово и о томе се више не преговара”, казао је он.

Рама је подвукао да је Косово успело да превазиђе прошлост и „изградило најбољи пример за поштовање мањина” и да Срби остварују права која не остварује ни једна мањина у региону, а ни Албанци у Србији.

Оценио је неоправданим покушаје Србије да онемогући пријем Косова у Интерпол.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је казао да је територија Косова неповредива.

„Ко мисли да узме земљу Косова, греши, без обзира да ли је с Косова, из Албаније или одакле год да је. Ни метар се више не може узети. Ово је албанска земља која је натопљена крвљу”, казао је Харадинај.

По њему, нико не може да отвори питање територије на којој је независност Косова проглашена 17. фебруара 2008. године.

„Албанија нас је признала у тим границама. То су учиниле и друге земље. Кад год Србија буде спремна да нас призна, нека изволи. Косово припада свом народу, својој нацији и својим савезницима. Овим се не обраћам ни једној посебној личности или институцији, али је грешка да се отвара тема границе – неће се то десити докле год буде Албанаца на Косову”, оценио је Харадинај.

Представници влада Косова и Албаније су, након заједничке седнице одржане данас у Пећи, потписали девет споразума од којих се очекује даље унапређење односа.

Потписани су споразум о признању возачких дозвола, о заједничкој царинској контроли на граничном прелазу Морина, код Врмице, о јавном дугу и заједничкој сарадњи са међународним финансијским организацијама, о укидању роминга, сарадњи омладине, о сарадњи здравства.

Потписани су и споразум о признању фитосанитарних и ветеринарских уверења, споразум о стварању заједничке Привредне коморе Косова и Албаније, и споразум о признавању индустријске својине.

Псовке Еди Раме – „what the fuck” о позицији Косова

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да се Косово показало „апсолутно спремно да игра своју међународну улогу”, али да Београд није био увек јасан и искрен у Бриселском дијалогу. Рама је на заједничком састанку косовске владе и Владе Албаније у Пећи рекао и да је „Косово комплетна држава” и да је Приштина увек имала „искрени приступ дијалогу” са Београдом. „Косово је комплетна држава, а дијалог није увек био јасан и искрен с друге стране”, рекао. Све то пропратио је непримереним речником, у неколико наврата користећи фразу на енглеском језику: „What the fuck”.

Рама : На северу 100 посто, на југу нула 

Пећ – Албански премијер Еди Рама подржао је данас Приштину и таксе на робу из Србије, иако је пре само неколико дана рекао да то није добра одлука.

„Данас је дан да успоставимо 100 одсто тарифу северу и 0 одсто тарифу југу”, рекао је Рама у Пећи, где влада у Приштини и албанска имају заједничку седницу.

Рама је на заједничкој седници две владе рекао да је успостављање повећане царине за 100 одсто на производе из Србије и БиХ разумљива политичка одлука у одговор на неправду коју Србија чини Приштини, често и уз подршку других европских земаља.

Уз подршку повећању пореске стопе за 100 одсто на производе из Србије, Рама је рекао да ће врло брзо Приштина и Тирана имати, како је рекао, „нулту пореску стопу” и потпуно обједињене царинске послове, јавила је Коха.

Рама позвао је Приштину и Тирану да успоставе заједнички фонд за спољнополитичко функционисање, који би помогао интеграцији двије земље у Европску унију до 2025. године.

„Друго, од 1. јануара Косову морамо омогућити транзит у луци Драч, а у наредном периоду и приступ царинској унији. Ко сматра да је то претња, било у Београду или Бриселу, може доћи, а ми ћемо објаснити да није”, рекао је Рама, преноси Танјуг.

Албански премијер, чија је влада прошле недеље саопштила да је против увођења повећаног пореза од 100 одсто на робу из Србије, данас је прецизирао став кад је реч о промету између такозваног Косова и Албаније.

Иначе, ово је пети заједнички састанак обе владе.

Харадинај: Очекујем уједињење економија Косова и Албаније

Пећ– Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај изјавио је данас у Пећи да очекује „уједињење економија” Косова и Албаније

Харадинај је отварајући заједничку седницу са Владом Албаније рекао да уверен је да ће потписивањем девет споразума и протокола Приштине и Тиране довести да у блиској будућности „наше две економије буду уједињене”, пренела је приштинска агенција Косовапресс, преноси Танјуг.

Харадинај је рекао да зна да грађани Косова и Албаније очекују више од, како је рекао, „две владе”, те да ће оне наставити да сарађују, раде и суочавају се са многим изазовима.

„Данас је Косово тачка за контакт са ЕУ, С СП и истовремено испуњава све критеријуме за либерализацију виза и очекује да Европска унија то испоштује”, рекао је Харадинај.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар