Милорад Пуповац: Полиција у Хрватској не зна шта да ради када вичу „Убиј, убиј Србина“

Гостујући у емисији „Седмица“ Радио Београда 1 проф. др Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, рекао је да „полиција у Хрватској не зна шта да ради кад на стадиону вичу ’Убиј, убиј Србина‘. Када се у Јасеновцу постави плоча са поздравом ’За дом спремни‘ још увијек се не зна шта да се ради, и чему дати предност – чињеници да су тамо страдали припадници ХОС-а или чињеници да се тако крши Устав, закон и међународне одредбе.“

Милорад Пуповац и Ана Томашевић

Милорад Пуповац и Ана Томашевић

На питање где су узроци анимозитета између Срба и Хрвата, или према Србима у Хрватској, проф. Пуповац је рекао: „Наши анимозитети су дјеломично резултат политика које су се ослободиле деведесетих година, десничарских политика које су били затомљене а нису биле култивиране, обрађене. Дјеломично су резултат вањских околности и утјецаја вањских политика које доводе Србе и Хрвате у стање перманентног сукобљавања.“

Ми овде у Србији имамо нешто што се зове „Друга Србија“, и она је прилично ангажована и на заштити мањинских права. Да ли постоји нешто слично и у Хрватској, „Друга Хрватска“?

Милорад Пуповац:  Не, не постоји „Друга Хрватска“. Постоје политичке групације и странке које су сличне по свом деловању, с којима ми сурађујемо. Кад бисмо били сами, несумњиво би било много теже.

Каква је данас перцепција Срба код просечног Хрвата – је ли он четник, словенски сабрат или нешто треће?

Милорад Пуповац:  Хрватско друштво је око тога подељено. За једне је четник, а за друге славенски сабрат или субрат, који пролази невоље које су више-мање заједничке због неразборитости онога што смо једни другима чинили и онога што не успевамо урадити једни за друге.

ПОСЛУШАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Наслов и транскрипт: Стање ствари

(Радио Београд 1, 26. 2. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. “Милорад Пуповац: Полиција у Хрватској не зна шта да ради када вичу „Убиј, убиј Србина“”

    Ако би неко у Србији викао: УБИЈ, УБИЈ УСТАШУ!”, полициј би га привела, написала пријаву судији за прекршаје за ”јавно ремећење реда и мира”, а била
    би поднета и кривична пријава за распиривање ‘ГОВОРА МРЖЊЕ”!?
    Сувишно је говорити да би се сутрадан на ”демократским” гласилима огласили
    сви евро-атлантисти са осудама против ”говора мржње’, са захтевима да се
    виновници најстрожије санкционишу.
    Сувишно је говорити да би разноразне НВО органозовале на улуцама Београда
    којекакве ”поерформансе” против ”говора мржње”, а СРБИЈАНСКА ПОЛИЦИЈА
    БИ ИМ УРЕДНО АСИСТИРАЛА У ЗАШТИТИ ОД НАПАДА ”ХУЛИГАНА”?!

    Драган Славнић

  2. Ситуације нису исте, али рекао бих да ни полиција у Србији није знала шта да ради кад је Шешељ недавно, у сред Београда, палио хрватску заставу.

    Или кад је пре 24 године, на данашњи дан, зауставила воз, легитимисала све путнике, изабрала двадесеторицу, скинула их с’воза, опљачкала их и убила.

    Наше полиције не служе грађанима. Оне штите власт.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading