Ознаке

, , , ,

Гостујући у емисији „Седмица“ Радио Београда 1 проф. др Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, рекао је да „полиција у Хрватској не зна шта да ради кад на стадиону вичу ’Убиј, убиј Србина‘. Када се у Јасеновцу постави плоча са поздравом ’За дом спремни‘ још увијек се не зна шта да се ради, и чему дати предност – чињеници да су тамо страдали припадници ХОС-а или чињеници да се тако крши Устав, закон и међународне одредбе.“

Милорад Пуповац и Ана Томашевић

Милорад Пуповац и Ана Томашевић

На питање где су узроци анимозитета између Срба и Хрвата, или према Србима у Хрватској, проф. Пуповац је рекао: „Наши анимозитети су дјеломично резултат политика које су се ослободиле деведесетих година, десничарских политика које су били затомљене а нису биле култивиране, обрађене. Дјеломично су резултат вањских околности и утјецаја вањских политика које доводе Србе и Хрвате у стање перманентног сукобљавања.“

Ми овде у Србији имамо нешто што се зове „Друга Србија“, и она је прилично ангажована и на заштити мањинских права. Да ли постоји нешто слично и у Хрватској, „Друга Хрватска“?

Милорад Пуповац:  Не, не постоји „Друга Хрватска“. Постоје политичке групације и странке које су сличне по свом деловању, с којима ми сурађујемо. Кад бисмо били сами, несумњиво би било много теже.

Каква је данас перцепција Срба код просечног Хрвата – је ли он четник, словенски сабрат или нешто треће?

Милорад Пуповац:  Хрватско друштво је око тога подељено. За једне је четник, а за друге славенски сабрат или субрат, који пролази невоље које су више-мање заједничке због неразборитости онога што смо једни другима чинили и онога што не успевамо урадити једни за друге.

ПОСЛУШАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Наслов и транскрипт: Стање ствари

(Радио Београд 1, 26. 2. 2017)

Advertisements