Александар Вучић: Чинимо све да сачувамо мир, од Приштине не очекујем ништа

БЕЧЕЈ – Даћемо све од себе да сачувамо мир, а од Приштине не очекујемо ништа, поручио је премијер Александар Вучић, наводећи да је ситуација комплексна и да ће о томе поподне у Рашки разговарати и са представницима Срба са КиМ.

Премијер Александар Вучић (Фото: Танјуг/Т.В.)

Премијер Александар Вучић (Фото: Танјуг/Т.В.)

Вучић у разговору са новинарима није желео да коментарише детаље синоћног састанка у Бриселу, наводећи да не зависи све од српске стране, али да не жели да погази реч дату ЕУ и излази у јавност са информацијама.

„Ми дајемо све од себе да се тензије спусте, даћемо све од себе да сачувамо мир. То је и разлог зашто долазим у Рашку, јер су забринути градоначелници севера КиМ, покушавам и њих да смирим, Да ли сам забринут, јесам, не зависи све од нас, а наше је да учинимо да сачувамо мир”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара да медији, попут Дојче велеа, наводе да су преговори кренули ка лошем смеру и да се спрема напада на север КиМ, Вучић је навео да не може и не жели да коментарише та писања, да види да медији на албанском воле да се баве том темом и коментаришу, а да он има обавезу да о исходу разговора који су одржани у среду увече – не говори.

„Нисмо ишли у Брисел да се препиремо или свађамо, већ смо имали конструктиван однос и прихватили предлоге ЕУ”, рекао је Вучић и додао да даље неће о томе, јер би прекорачио договорено са Европском унијом. На питање Н1 како коментарише наводе Танјуга, из извора те агенције, да постоји опасност да Приштина нападне Србе на Косову, и да ли су такве изјаве по њему опасне, Вучић је одговорио да ће се држати принципа да не коментарише писање медија:

„Ја не коментаришем оно што ви изговарате сваки дан, а можда би било потребно. Стварно ми не пада на памет да се мешам у уређивање медија и писање”, рекао је премијер.

Наш посао је, рекао је, није да коментаришемо, него да смиримо ситуацију:

„Ми дајемо све од себе да се тензије спусте и све од себе да се тензије смире и даћемо све од себе да сачувамо мир”, подвукао је премијер.

Како је рекао, разговараће данас у Рашкој са градоначелницима са КиМ, који су забринути, па ће покушати да их смири.

„Да ли сам забринут? Јесам”, рекао је Вучић и додао да је ситуација таква да не зависи све од нас и да је на нама да учинимо све да сачувамо мир.

Како је рекао, Срби на КиМ нису ни свих претходних година нису били спокојни те да је наш посао да омогућимо да они пре свега буду мирни и спокојни и да живе у бољој будућности са бољим перспективама.

„Надам се да ћемо у томе успети”, поручио је Вучић.

Он је рекао да је био у сталном контакту са градоначелником Косовске Митровице, од среде поподне и све до сада и том смислу навео да му то и јесте посао и да Срби на КиМ 24 свакога дана могу да рачунају на њега.

„Даћу све од себе”, рекао је Вучић и додао да је разговарао и сада у Бечеју са немачким амбасадором Акселом Дитманом, а да је председник Србије Томислав Николић у Београду разговарао са амбасадорима Русије, Кине и САД…

На питање шта очекује од Приштине, Вучић је рекао:

„Од друге стране не очекујем ништа, ми што можемо већ предузимамо” закључио је Вучић.

Шта се догађало у Бриселу није познато, али је немачки радио Дојче веле у емисији на албанском језику јутрос пренео, позивајући се на неименоване изворе, да је синоћни састанак делегација Београда и Приштине у Бриселу „у потпуности пропао”.

На српској страни, према сазнањима Танјуга, расту страховања да Приштина не одустаје од идеје напада на Србе на северу Косова.

После друге рунде дијалога, премијер Александар Вучић је за после подне заказао хитне састанке са министром одбране Зораном Ђорђевићем и политичким представницима Срба са Косова и Метохије.

Вучић о Рами: Шта би било да сам ја…

Премијер Александар Вучић није данас желео да коментарише посету албанског премијера Едија Раме странци Рамуша Харадинаја на Косову, али је приметио да би у Европи и свету било реакција када би он на такав начин посетио представнике најекстремнијих српских партија у региону.

„Немам коментар. Али замислите да сам ја на такав начин отишао негде у регион да посетим представнике најекстремнијих српских партија, како би реаговали у Европи и свету”, рекао је Вучић новинарима упитан да коментарише посету Едија Раме Алијанси за будућност Косова.

Како је закључио, на Србији је да се понаша озбиљно и одговорно. Премијер Албаније Еди Рама боравиће у Приштини, где ће посетити Алијансу за будућност Косова, чији је лидер Рамуш Харадинај.

Харадинај у Француској чека да суд у граду Колмару донесе одлуку о захтеву Србије за његово изручење.

Отворен нови погон фабрике Knott, посао за још 150 радника

Нови погон фабрике „Knott Autoflex yug” за производњу делова за аутоприколице, у којем ће бити запослено додатних 150 радника, отворен је данас у Бечеју, у присуству премијера Александра Вучића.

Нови погон је површине од 9.500 квадрата и инвестиција је вредна 1,3 милиона евра, а производиће делове за аутоприколице.

Предузеће „Knott Autoflex Yug” основано је 2003. године, а производи каросерије за моторна возила, приколице и полуприколице.

Бечејско предузеће више од 90 одсто производње пласира у иностранству, а извозе у земље ЕУ, Израел, Русију, Турску и САД.

Knott групација у Бечеју послује преко три фирме – „Моторфлеx Ремонт”, „Knott Autoflex Yug” и „Аутофлеx ливница”.

Укупна квадратура погона све три фирме је 23.000 квадрата, а запошљава 570 људи.

„Knott Autoflex Yug” је почео са радом 2003. године са свега десетак радника у старој хали од 1.000 квадрата, а сад је на тој локацији пословни простор већи од 10.000 квадрата.

Досадашња укупна инвестиција групације у Србији је 15,5 милиона евра, од чега 10,3 милиона евра у „Аутофлеx”.

„Аутофлеx” је имао промет од 24,5 милиона евра, а све три фирме заједно од 33,47 милиона евра.

Отварању новог погона присуствују, такође, министар привреде Горан Кнежевић, премијер Војводине Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, као и амбасадор Немачке Аксел Дитман и амбасадор Мађарске Атила Пинтер.

Вучић: Биће и 50.000 запослених у фирмама из Немачке

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је сада 33.000 људи запослено у немачким фирмама које послују у Србији те да очекује да ће ускоро тај број бити и већи од 35.000.

Како је рекао у обраћању на отварању новог погона фабрике „Knott Autoflex yug” за производњу делова за аутоприколице у Бечеју, у којем ће бити запослено додатних 150 радника, Вучић верује да ће тај број у наредном периоду премашити и 50.000 запослених у фирмама из Немачке.

Вучић: Бољитак сваких шест месеци, новчаник у најбољем реду

Јавне финансије у Србији су сигурне, државни новчаник је у најбољем реду, а сада је на нама да се постарамо за новчанике свих грађана, поручио је премијер Александар Вучић.

„Неће ићи лако ни брзо, али сам сигуран да ћете на сваких шест месеци сваке године осећати бољитак”, поручио је Вучић на отварању новог погона фабрике у Бечеју.

Вучић је рекао да су јавне финансије сигурне, те да је јавни дуг почео да опада.

(Политика, 2. 2. 2017)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading