Душан Басташић: Постројавање „црнокошуљаша“ испред хрватског Сабора опасна пријетња Србима

Главашеви „црнокошуљаши“ стигли у Загреб

Око 30 припадника Славонске соколске гарде ратног злочинца Бранимира Главаша, постројило се данас, у црним кошуљама и панталонама, испред зграде Хрватског сабора, и извели унапред увежбану кореографију, пренео је хрватски портал „Индекс“.

kosuljasi Припадници Славонске соколске гарде, који су и ранијих дана шокирали јавност пошто су постројавањем многе подсетили на озлоглашене јединице из Другог светског рата, стајали су непомично, држећи хрватске заставе али и заставе Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, навео је Индекс, преноси Танјуг.

„Данас у просторијама Хрватског сабора ће се одржати предаја кандидатских листа ХДССБ-а за 4. и 5. изборну јединицу за предстојеће парламентарне изборе. Програм и протокол предаје кандидатских листа ће се одржати уз свечано постројавање Славонске соколске гарде на Марковом тргу“, стоји у саопштењу на њиховим Фејсбук страницама.

Постројавање је обезбеђивао мањи број полицајаца.

Главаш је раније рекао да „ово није војно постројавање“, већ да се “у странци оснива рекреативна секција“, а да ће Славонска соколска гарда „служити у функцији спорта и странке“.

Према његовим речима, црна боја кошуља изабрана је „јер делује елегантно и свечано“.

crnokosuljasi

Један од најгласнијих противника овог постројавања био је бивши председник Сабора Владимир Шекс, који је рекао да га овакве ствари подсећају на нека грозна времена.

„Ја бих волео да се то у ово време на хрватској позорници не догађа, јер асоцира на неке друге године, 1990/1991. па и 1941. и на све оно што има ознаке црнокошуљаштва“, рекао је Шекс.

Главашев странка ХДССБ користила је без одобрења песму словеначке групе Лајбах у промотивном филму о својој тек основаној паравојној формацији – Славонској соколској гарди. Чланови Лајбахa најавили су покретање тужбе због неовлашћеног коришћења песме.

(РТС, 19. 10. 2015)

Душан Басташић: Црне униформе готово вјерна копија некадашње Усташке војнице

Душан Басташић

Душан Басташић

Неометаним постројавањем „црнокошуљаша“ из гарде осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша пред улазом у хрватски парламент шаље се опасна пријетња, не само преосталој шачици Срба у Хрватској, него и свим нехрватима, да на „хрватској земљи“, под хрватским „стијегом“, мјеста има само за Хрвате, изјавио је Срни предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.

„Црне униформе, ознаке и заставе готово су вјерна копија некадашње Усташке војнице, која је исто као ова данашња ХДССБ-ова са Главашем на челу, била страначка војска усташког покрета. Она се тек 1944. заједно са Хрватским домобранством ујединила у Хрватске оружане снаге“, подсјећа Басташић.

Он указује да се не смије заборавити да је сјеме мржње према свему што је српско и православно нашло погодно тло за процват баш у црној усташкој униформи.

„Из тог црног сјемена израсло је зло које је починило злочин какав није забиљежен у историји човјечанства“, каже Басташић.

Он није изненађен одсуством адекватне реакције хрватске полиције на демонстрацију силе једнообразно униформисаних паравојних снага у центру Загреба.

„Премијер Зоран Милановић добро зна да у неизвјесној изборној трци која је у току гласови све бројније хрватске деснице могу пресудити ко ће бити побједник и очито је да им се додворава и гледа им кроз прсте“, наводи Басташић.

Према његовим ријечима, ово очигледно кокетирање са усташлуком могло би скупо коштати не само Милановића него и све оне, а није их мали број, чији родослов није 100 одсто хрватски и који ће убрзо доћи на ред за „чишћење“.

Постројавање "црнокошуљаша"

Постројавање „црнокошуљаша“

Такозвана Славонска соколска гарда осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша постројила се синоћ у црним униформама пред зградом хрватског Сабора у Загребу.

Више од 30 „црнокошуљаша“ стајало је на киши двадесетак минута на Марковом тргу. У рукама су држали заставе Хрватске и Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, чији је оснивач Главаш.

Постројавање је пратио мањи број полицајаца.

Медији су раније објавили да Главаш у тајности у Осијеку организује вјежбе младића окупљених у Славонску соколску гарду.

(Срна/Јадовно 1941, 20. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-64LCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Није ли Ватикан мало закаснио са белим ИСИЛ-ом?

Оставите коментар