Стефан Каргановић: Драган Чавић и реприза афере „Дијамантска огрлица“ у Бањалуци

Читаоци „Печата“ које сећање још увек не издаје (мада им добро памћење свакако неће послужити као улазница у храбри нови свет) нису заборавили наш текст, „Дијамантска огрлица Републике Српске“, објављен 3. јула 2015. у броју 376. овог недељника. Поред других занимљивости, у том осврту бавили смо се „афером прислушкивања,“ где премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић, наводно расправља о подмићивању опозиционих посланика да би прешли у табор владајуће коалиције, појачавајући њен састав у Народној Скупштини.

dragan-cavic

Вештачки и индукован начин како је та афера кренула (сумњиво сличан сценарио се истовремено разбуктавао у Македонији, чија се власт такође, као она у Бањалуци, нашла у геополитичкој немилости, па је видећи да се у Скопљу коњ поткива и Чавић у Бањалуци дигао ногу) подсетило нас је на пројектовани скандал са дијамантском огрлицом француске краљице Марије Антоанете, крајем осамнаестог века. Наизглед банална афера психолошки je припремила терен за револуционарни преврат у Француској. Бањалучки Бурбони, који су све заборавили а ништа нису научили, ваљало би да ове симетричности запазе.

Као што је постало уобичајено, у овом агресивном нападу на статус кво у Републици Српској ударна песница опет је посланик у Скупштини РС Драган Чавић, човек који је 2004. године, у претходној инкарнацији као председник Републике Српске, својој држави окачио о врат воденични камен политички коректног и катастрофалног „Извештаја о Сребреници“.  Када се већ бавимо аналогијама, Чавић је Чеда Јовановић Републике Српске, вођа микроскопске странке која би – како би се у Америци сликовито рекло – могла да одржи годишњу скупштину у телефонској говорници и да преостане довољно простора. Међутим,  противно свим правилима слободне политичке конкуренције, са два посланика у Скупштини Чавићу се уступа вишеструко несразмеран медијски простор и приписује статистички необјашњива политичка тежина. Када се политичару који је очигледно мува категорија систематски допушта да у рингу изиграва горилу, а око њега се  сви праве да им је апсурд невидљив, није  згорег парафразирати Ричарда Холбрука из једног другог контекста, и поставити питање: чији је Чавић junkyard dog (џукела са депоније)? Време ће показати.

Елем, пре два месеца пренели смо читаоцима агенцијску вест да је „Чавић најавио да ће копију спорног аудио-материјала упутити на форензичку анализу у реномирану европску институцију која се бави овим послом како би била утврђена његова аутентичност и истина.“ („Бета“, 25. јун 2015.)

„Видећемо какву ће ‘реномирану европску институцију’ Чавић изабрати,“ далековидо смо прокоментарисали том приликом, „ али читаоци ‘Печата’ и јавност у Републици Српској могу бити сигурни да ће благовремено добити све потребне информације о позадини те институције, и о свим другим ‘институцијама’ са којима  она по задатку сарађује.“

Срећом, баба Ванга више није међу нама, тако да нас је немогуће  осумњичити да смо оперативни план господина Чавића докучили у дослуху са њом.  Тада чак ни ми нисмо могли да сањамо колико ћемо, до најситнијих појединости, бити у праву.

На драматичној конференцији за штампу, уприличеној у Бањалуци 27. августа, Чавић је објавио да је наводни аудио снимак  компромитујућег телефонског разговора премијерке Жељке Цвијановић заиста проследио једној страној форензичкој лабораторији на анализу. Нимало изненађујуће, наручилац је од те установе добио очекивани извештај да је снимак премијеркиног гласа – аутентичан.

Наведено је да је, по наруџбини Драгана Чавића, вештачење аудио снимка обавио „Холандски форензички институт“ (Nederlands Forensisch  Instituut) у Хагу.

Чавић је тако створио утисак да је испунио обећање и да је звучно титулисани „Холандски форензички институт“ та реномирана установа на коју је раније алудирао. Међутим, провера података о тој „реномираној европској институцији“, која је за Чавићев рачун обавила вештачење аудио снимка приписаног премијерки Републике Српске, изазива дубоку сумњу у њен кредибилитет.

На видело је изашло да је „реномирана установа“, којој су Чавић и опозиција поверили задатак да дискредитује премијерку РС – каква коинциденција! – задужена такође за монтирану и  нетранспарентну „истрагу“ у вези са падом малезијског авиона МХ-17 у јулу прошле године.  Из лондонског „Дејли Мејла“ сазнајемо да је  – ни недељу дана после обарања авиона  – форензичка истрага овог инцидента већ била поверена, погодили сте, „Холандском форензичком институту,“ истој реномираној установи на коју се из Бањалуке намерио и Драган Чавић:

„Саопштено је да ће информација [са места удеса – наша прим.] бити прослеђена Холандском форензичком институту (NFI) који ће користити софистицирани софтвер Бонапарт да узорке упари са жртвама.“ („Дејли мејл“, 24. јула 2014)

Ако ово „упаривање узорака“ звучи познато и подсећа на монтирање доказа у вези са Сребреницом, то је иста улога која је додељена „Међународној комисији за  нестала лица“ (ICMP) из Тузле. Сличном техником непроверљивог ДНК упаривања, ICMP одрађује свој задатак и намиче број наводних жртава „сребреничког геноцида,“ не би ли потврдио цифру од 7.800, коју је 2004. године усвојила Чавићева Комисија.  Упадљиве сличности између ових двеју организација све су друго осим случајне.

На интернет презентацији Института, под датумом од 27. августа 2014, хвалисаво се потврђује водећа улога „Холандског форензичког института“ у истрази обарања авиона МХ-17 прошле године.

f-n

Институт  је кључна компонента у истрази која се одвија у строгој тајности, под пуном контролом НАТО пакта и пријатељских држава (Холандија, Белгија, Канада и Аустралија) и са учешћем главне осумњичене стране, Украјине. Оправдано се сумња да је форензичка истрага обарања малезијског авиона од почетка монтирана да би се потврдио унапред зацртани политички закључак, са циљем да се дискредитују Русија и председник Путин.

Колегама посланицима у Народној скупштини и јавности у Републици Српској Драган Чавић није рекао ништа о знаковитој  позадини и политичким везама „реномиране европске институције“ којој се обратио да форензички провери аутентичност наводног аудио снимка премијерке Цвијановић, мада је потпуно јасно да су Влада РС и Цвијановићева на мети истих геополитичких сила као Русија и Путин, и да вештачење у њиховом премету хашке  форензичке испоставе тих центара моћи представља безобразан сукоб интереса.

Чавићеве бучне тврдње да је „Холандски форензички институт“ установио аутентичност наводног аудио снимка, међутим, са приливом нових информација постају  све упитније.

На расправи у Скупштини РС следећег дана о вештачењу спорног снимка сам Чавић је изнео сасвим различиту верзију о  околностима форензичке провере: „Чавић је рекао да је, на његов захтјев, приватна детективска агенција ‘Крист и партнери’ форензичку анализу снимка обавила у Националном форензичком институту у Холандији“. („Глас Српске“, 28/8/2015) То се битно разликује од тврдње коју је изнео на конференцији за медије дан раније, када је недвосмислено истакао да је вештачење обавио „Холандски институт за форензику,“ а не нека друга установа.

Као носиоца контроверзне форензичке анализе, већ следећег дана Чавић је из шешира извукао новог зеца, на темељу чега  захтева оставку премијерке Републике Српске.

Када се прегледа нимало импресивна интернет презентација Чавићеве нове „реномиране установе,“ „Крист и партнери“ (https://www.christ-partners.nl/en),  упадају у очи две ствари.

Прво, ради се о детективској агенцији, не форензичкој лабораторији, а разлика је огромна. На својој интернет презентацији, „Крист и партнери“  уопште не тврде да су специјализовани за било какав вид форензичког рада, а за анализу аудио материјала још мање. Друго, о тој реномираној фирми на интернету нема апсолутно никаквих информација  ако занемаримо већ поменуту оскудну главну презентацију, поред Фејсбук и  LinkedIn страница. О „Крист и партнерима“ и њиховим активностима на интернету нема видљивог трага, ни коментара. Немогуће  је установити колико дуго постоје, ни ко ту фирму води.

Поред наведена три податка, који се односе на ову чувену детективску агенцију, ако се на Гуглу укуцају кључне речи Christ и partners на претраживачу се појављују само референце у вези са једним протестантским мисионарским удружењем у Доминиканској  Републици, чији назив садржи исте речи. Уз сво дужно поштовање, то сугерише да је фирма „Крист и партнери“ врло безначајна. Томе у прилог говори и чињеница да се адреса на којој је пријављена налази у Пуфлајку (Puiflijk), једном нимало престижном селу од 1010 становника у холандској провинцији Гелдерланд, прилично удаљено од Амстердама и Хага.

Чудна је и Чавићева тврдња да је ова друга „реномирана  установа“ анализу спорног снимка обавила у просторијама „Холандског форензичког института“. Пре свега, то сугерише да „Крист и партнери,“ фирма коју је Чавић ангажовао да својим стручним закључком сруши Владу Републике Српске, нема ни опрему ни обучени кадар да се сама бави аудио анализом, једном од технички најизазовнијих области у форензици. Али не штима ни то да би им „Холандски форензички институт“, који је у склопу Министарства правде те земље, просто дозволио да користе њихову опрему. По ком основу? Ако Институт има такву опрему, зашто се Чавић није договорио са њима да му обаве вештачење и напишу извештај, него је потурио опскурну фирму „Крист и партнери“? То су врло сумњиве непознанице.

Можда је „Холандски форензички институт“, који ипак има озбиљну репутацију и мора да је чува за лажирање већих НАТО афера, као што је обарање малезијског авиона и други слични задаци, одбио да се јавно компромитује и троши зарад Чавићевог монтираног снимка. Зато је вероватно нађено компромисно решење, да формално носилац операције буде „Крист и партнери,“   да на своју одговорност Чавићу саставе извештај и да уместо већег и важнијег играча трпе последице, у случају да буду дискредитовани. То би могло објаснити податак да на извештају који је Чавић 27. августа поделио медијима нема формалних ознака „Холандског форензичког инстгитута“, установе која може посредно на неки начин да буде умешана у овај пројекат и коју је, у првој  пропагандној рунди, Чавић звучно именовао да би засенио  простоту. Али затим активирао је план Б, и као извођача радова извадио из шешира новог актера, безначајну провинцијску детективску агенцију „Крист и партнери“, надајући се да нико неће приметити замену.

Преварио се. Неко јесте приметио – и деконструисао – Чавићево форензичко Потемкиново село.

Драган Чавић је оличење политичара увек спремног да се коцка националним интересом ради ситног, личног ћара. Он зато треба да буде стављен у карантин и искључен из јавног живота Републике Српске. Када поколења буду о делима судила, њему ће се  судити не због велеиздаје него за несравњено тежи деликт: недостатак креативности и интелигенције. Рушилаштво је једина вештина у којој се он истиче. Али на крају, све његове смицалице, блефови и хиперболичне оптужбе без покрића увек се изјалове и показују као „бајка коју идиот прича, пуна буке и беса, а не значи ништа…“

(Печат, 4. 9. 2015)

Историјски пројекат Сребреница: Штаб за рушење Владе РС – приватна кућа у холандском селу 

Посланик у Народној Скупштини Републике Српске Драган Чавић је 28. августа изјавио да је експертизу спорног аудио снимка премијерске РС Жељке Цвијановић, где се наводно расправља о куповини посланика, наручио од „угледне европске форензичке установе“ Крист и партнери (Christ & Partners) из Холандије. Фирма Крист и партнери је регистрована у холандском селу Пафлајк (Puiflijk), становништво 1.010, на адреси Koningsweg 25. То се са осталим подацима потврђује увидом  у интернет презентацију ове фирме (https://www.christ-partners.nl/), у одељку за контакт:

c-f-

На основу „Извештаја“ фирме Крист и партнери, који је посланик Драган Чавић поделио медијима, Чавић захтева од Владе Републике Српске да поднесе оставку, а једна група опозиционих посланика поред тога прети  бојкотом седница Народне Скупштине када је присутна премијерка Жељка Цвијановић. Аматерски састављен извештај фирме Крист и партнери, без потписа, печата или формалних ознака који не би могли бити фотошопирани, налази се у прилогу.

Провером података о установи коју је посланик Драган Чавић ангажовао да обави форензичку анализу спорног аудио снимка утврђено је да се та фирма уопште не бави форензиком. У питању је обична детективска агенција која не располаже ни опремом ни обученим особљем за обављање форензичких задатака.

Али више од тога, провера локала где се налази агенција Крист и партнери открива да је та фирма смештена у приватној кући у месту Пафлајк, и да се у склопу тог смештаја, на истом броју у улици Конингсвег 25, уједно налази и сеоска продавница.

Кућа где се налази фирма Крист и партнери може се видети на следећој упутници на GoogleEarth: https://goo.gl/maps/BHuOU

g-k

Коришћењем ове упутнице могућа је и виртуелна тура забаченог холандског села Пафлајк, у провинцији Гелдерланд, где је посланик Чавић пронашао једину установу спремну да му буде на услузи у монтирању извештаја који му је потребан за рушење Владе Републике Српске.

Очигледно је да се посланик Драган Чавић руга интелигенцији народа Републике Српске, и да колеге посланике у Народној Скупштини и јавност у Републици Српској свесно доводи у заблуду у функцији остваривања својих политичких циљева и амбиција. Место где се налази „угледна европска институција,“ коју је ангажовао ради дискредитације Владе Републике Српске, нема ни изглед нити носи ознаке пословног простора. У питању је приватан смештај одакле је немогуће обављати било какве озбиљне техничке задатке или анализе, поготово нивоа сложености који имплицира испитивање аутентичности аудио снимака.

Посланик Чавић скупштинским колегама и јавности Републике Српске није показао изворни текст наводног „Извештаја“ ове очигледно аматерске фирме. Чавић није саопштио јавности ни имена и ни квалификације особа које су наводно обавиле анализу спорног аудио снимка, на основу којег тражи рушење Владе Републике Српске. Под предпоставком да су Крист и партнери  текст извештаја писали на холандском или енглеском, а не на српском, Чавић такође није навео ни идентитет преводиоца овог документа, једине особе која је евентуално могла да има увид у изворну верзију текста, уколико таква  верзија уопште постоји.

Фотографија локације лажне форензичке установе Крист и партнери представља крунски доказ обмане Народне Скупштине и јавности Републике Српске од стране посланика Драгана Чавића. Народна Скупштина посланика Чавића треба јавно да укори и суспендује из свога састава, са дуготрајном забраном учествовања на седницама. Посланик Драган Чавић мора јавно да се извини колегама у Скупштини и народу Републике за покушај извођења државног преврата помоћу преваре.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5DqCategories: Преносимо

Оставите коментар