Светогорци прете прекидањем помињања патријарха Вартоломеја ако настави зближавање са папом

Москва, 6. фебруар, 2015. – До уредника сајта АгионОрос.ру дошао је текст поруке Киноније (свештене општине) Свете Горе Атонске патријарху Вартоломеју, преноси угледни сајт Православие.ру. Писмо је посвећено посјети папе Цариграду у новембру 2014. године, написано је у децембру, али је јавности тек сада доступан текст. Још нема пуног превода на руски језик.

Атонци изражавају узнемиреност и забринутост због догађаја у Цариграду. Посебно, због пољупца патријарха и папе током Свете Литургије.

vartomomej-lj-franc

У писму, светогорски монаси дају примјере литургијских књига и дјела Отаца Цркве, говорећи о јеретичким грешкама Латина. Поред тога, они су подсјетили на велики број светогорских мученика који су патили због одбијања да „прихвате латиномудрујуће“.

Следујући преподобном Силуану Атонском они кличу: „Вјерујемо само Православној цркви: у њој је радости спасења у Христовој смирености!“

Свештена општина Свете Горе позива на окончање теолошког дијалога са римокатолицима који и даље опстају у својој јереси. Такав дијалог води само до смутње међу вјернима и не доноси никакве конкретне резултате.

Атоски монаси изражавају патријарху „обеспокојеност“ и жељу „да опстане црквено јединство свих православних хришћана, а вјера монаха Свете Горе непоколебана“.

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање

У завршном дијелу свог писма, „представници свих манастира Свете Горе“ са „жаљењем и забринутошћу“ наводе да, у случају даљег приближавања Латинима, могу да се понове догађаји од прије педесет година, када су светогорски манастири престали да помињу патријарха цариградског Атинагору, који је скинуо анатему са паписта.

Приредио: А. Ж.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3kyCategories: Вести над вестима

2 replies

  1. Тресла се (Света) гора, родио се миш. Па пре 50 година су прекинули па наставили да помињу Атинагору иако анатеме није вратио, само манастир Есфигмен је остао да га не помиње и пришао грчким старокалендарцима (истински православнима, ревнитељима, зилотима) и зато трпи прогон и блокаду последњих година од полиције која по налогу васељенског патријарха Вартоломеја хоће да избаци зилотске монахе и у манастир доведе екуменистичко и папистичко братство. Многи су јаки против екуменизма само на речима, али прекидање молитвено-литургијског општења (престанак помињања на литургији надлежног епископа) је конкретно дело. Свако говори или чини по мери своје снаге и савести. Али на апеле, петиције и молбе против екуменизма поглавари званичних православних Цркви остају неми, игноришу их. Шта чинити, не знам ни сам. Пробао сам и једно и друго, и тамо и вамо. Ваљда свако треба по савести и Светим оцима да расуди и примени или акривију (строго држање правила) или икономију (снисхођење, попуштање). Нисам више паметан 🙂
    Владимир Јанковић vjbgdser@eunet.rs

  2. Прочитах, разумех, ал’ нигде ни потипса ни печата.
    Сумњива работа.

Оставите коментар