Косово постало пуноправни члан Међународног олимпијског комитета

Косово је примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), одлучено је на седници одржаној у Монаку. Косово ће тако моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016, саопштио је МОК

MOK-tvit

МОК је разматрање захтева Косова за пријем започео пре пет година, годину дана пошто је јужна српска покрајина 2008. прогласила независност.

Републику Косово је признало 108 земаља чланица Уједињених нација, али не и Србија.

Интересантно је да овом догађају – који представља кршење низа правила којима се одређује начин пријема у МОК, није присуствовао нико из Олимпијског комитета Србије.

Међународни олимпијски комитет по правилу и процедури у чланство може да прими само државу која је међународно призната и као пуноправни члан примљена у Уједињене нације.

Извршни одбор МОК-а разматрао је и предлоге за промену процедуре кандидовања за организацију Олимпијских игара, а којом би се омогућило да више држава заједнички организује манифестацију, која ће, како се процењује, тада бити јефтинија и обухватити више спортова.

Кељменди носи заставу?

Лидер Демократске партије Косова и одлазећи премијер Хашим Тачи огласио се путем Фејсбука поводом пријема Косова у МОК објавивши име носиоца заставе на Играма у Рију 2016.

„Заставу Косова носиће шампион у џудоу Кељменди“, написао је Тачи.

Косово ће први пут учествовати на међународном такмичењу идуће године на Европским играма у Бакуу.

(РТС, 9. 12. 2014)

Александар Вучић: Нико не тражи да признамо Косово

Наша политика је да останемо на европском путу и сачувамо интегритет, рекао је Александар Вучић истичући да нико не тражи од Србије да призна Косово. Каже да неће размишљати о реконструкцији Владе до јануара 2015. године

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је данас да нико од Србије не тражи да призна Косово.

Aleksandar-Vucic-rts-2

Он је поводом писања медија о 11 услова из Немачке за отварање поглавља у приступним преговорима са ЕУ, подвукао да нигде не пише да Србија мора да призна Косово.

„Србија тражи најрационалнија могућа решења за сва питања а да ниједног секунда не угрози територијални интегритет и истовремено очува стабилност у региону“, рекао је премијер и подсетио да постоји жеља код једног дела чланица ЕУ да се поглавље 32 веже за 35, што би значило предузимање још неких унилатералних или заједничких акција са приштинском владом када је Косово у питању.

„То није никакво откриће. Знали смо то и раније и ми смо радили свој посао. На другима је да оцене“, поручио је Вучић одговарајући на питања новинара у Палати Србија где је присуствовао конференцији о борби против корупције.

Оценио је и да ће Србија за годину или две имати довољно економске снаге у односу на земље у окружењу да се постави као још снажнији стуб стабилности у региону.

Говорећи о пасошима Косова, рекао је да се већ на одређеним прелазима, у складу са оним што су се договориле претходне власти, пуштају путници са Косова.

Рекао је да не зна детаље како је то регулисано, већ да зна да морају носиоци косовског пасоша да са собом имају још један папир, и да се техничким стварима бави Канцеларија за Косово и Метохију.

„Тражимо најрационалније могуће решење да ниједног секунда не угрозимо територијални интегритет, а да истовремено очувамо стабилност у региону, имамо економску сарадњу са Албанцима“, подвукао је премијер.

Вучић је истакао да је подстакао да „Ер Србија“ добије могућност да лети из Приштине.

„Наша политика је да останемо на европском путу и сачувамо интегритет. Ниједан споразум није нам ни добар ни идеалан“, указао је Вучић додајући да је Србија притиснута са различитих страна и да је у тешкој ситуацији, али да је довољно снажна.

„Србија не крије своју политику“ 

Премијер је истакао да Србија не крије своју политику, да жели у Европу, и да су сви често изненађени што не долази да кука и моли за уступке, већ да Србија ради свој посао знајући колико су њене обавезе тешке и шта мора да обави.

Истакао је да није потребно Србији причати о замору од ширења, јер он постоји у Србији, само што, како је подвукао, то неће променити одлуку Владе која ће остати на том путу јер се не додворава грађанима већ води политику за коју мисли да је најбоља за Србију.

Вучић је рекао да неће ни говорити ни размишљати о реконструкцији Владе до јануара идуће године. Нагласио је да има много тога још да се уради у наредном периоду.

„Има много посла још око уклањања последица поплава, чека нас велики Самит премијера Кине и централне и југоисточне Европе, чији смо домаћин“, истакао је премијер и додао да ће већ сутра у Риму разговарати са премијером Италије Матеом Ренцијем.

Говорећи о јучерашњем разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевом, Вучић је рекао само да тај разговор „није био кратак“.

Вучић очекује привредни раст 2015. године

Премијер Александар Вучић поручио је да идуће године, и поред супротних прогноза ММФ-а, очекује привредни раст.

„Очекујемо привредни раст у идућој години што ће бити велико изненађење у првој години фискалне консолидације“, нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Што се 2016. тиче, Вучић је истакао да очекује раст од два одсто.

„Надлежни ће поступати по закону“

Премијер Александар Вучић каже да ће надлежни органи поступати по закону уколико је било неправилности у конкурсу за доделу средстава невладиним организацијама, наводећи да се тим случајем до сада није бавио.

Премијер је рекао да ће се потрудити да проучи сав материјал које су доставиле НВО, а то ће урадити и други надлежни органи.

Рекао је да је Влада та која доноси одлуке како ће се трошити средства, као и Скупштина приликом изгласавања буџета.

(РТС, 9. 12. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. E sad smo ga najebali,uzece nam zlato u vaterpolu,i odbojci.

  2. РТС је у свом ударном Дневнику у прошли понедјељак 24.11. довела Владу Дивца и интервјуисала предсједника ИО МОКа, објашњавајући народу да је по регуларној процедури пријем Косова у МОК (признање од већине чланица УН и најмање 5 спортских федерација). Сада тврде да је прекршена процедура. Очигледно, власт се и по овом питању дволично понијела. Одлично што је овој вијести придодата изјава премијера.

Оставите коментар